Publicado 27/04/2015 21:06

El Comú de Lleida denuncia al Seprona l'existència de canonades que podrien contenir amiant a les instal·lacions de la brigada munic

L'agrupació d'electors demana que s'investigui si el material al qual podia accedir qualsevol ciutadà requeria un confinament especial

Lleida (ACN).-

El Comú de Lleida denuncia que durant la setmana passada es podien veure a l'exterior de dependències de la Brigada Municipal de Lleida canonades que podrien ser de fibrociment, un material similar a la uralita, sense el confinament necessari que requereix aquest material en contenir amiant, una substància cancerígena, i a les quals podia accedir qualsevol ciutadà. Per això, l'agrupació d'electors ha instat al Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil a investigar si la presència d'aquestes canonades pot ser constitutiva d'un presumpte delicte mediambiental amb possible afectació o risc per a la salut de les persones i/o la qualitat del sòl i de les aigües.El Comú de Lleida ha acreditat amb fotografies i vídeos uns fets que considera "greus" ja que "podrien ser constitutius d'un delicte mediambiental amb possible afectació o risc per a la salut de les persones i/o la qualitat del sòl i de les aigües" i, per això, els ha posat en coneixement de les autoritats de conformitat amb la Llei d'enjudiciament criminal.

Representants de l'agrupació d'electors van veure la setmana passada canonades que podrien ser de fibrociment, un material similar a la uralita, que també conté amiant, a l'exterior de dependències de la Brigada Municipal de Lleida. Aquestes canonades estaven apilades "sense l'adequat confinament, necessari en contenir amiant, i a l'abast de qualsevol persona", i "presentaven trencaments, despreniments i signes evidents d'haver estat serrades, amb el consegüent perill de dispersió de fibres d'aquesta substància, altament cancerígena".

Des del Comú de Lleida asseguren tenir sospites "fundades" que el personal de la brigada municipal "va manipular aquestes canonades sense l'adequada protecció i sense conèixer ni seguir els protocols de descontaminació que estableix la legislació sobre seguretat i riscos laborals en casos de substàncies altament cancerígenes". Així mateix, des de l'agrupació d'electors sospiten que aquestes canonades "podrien provenir de la reparació o substitució de canonades de fibrociment que encara avui dia formen part de la xarxa de proveïment d'aigua potable de la ciutat de Lleida".

Des del Comú remarquen que els treballs de reparació, manteniment i substitució de canonades de la xarxa d'aigua potable i de sanejament de la ciutat de Lleida estan encomanats a la companyia Aqualia mitjançant licitació i cessió del servei. Per tant, "si es confirmen els fets, es constataria que no s'estan respectant els protocols de manipulació, retirada i confinament d'aquests residus altament tòxics per part d'aquesta empresa", "amb el consegüent risc, si així es demostra, tant per als treballadors com per a la salut pública".

En l'escrit presentat al Seprona, el Comú de Lleida sol·licita que s'admeti i, en conseqüència, es procedeixi a la investigació dels fets descrits per si poden ser constitutius d'un presumpte delicte mediambiental i, en cas de constatar-se, autoritza al Seprona, a fer valer l'escrit com denúncia formal i per tal que "es procedeixi judicialment pels tràmits processals que corresponguin".

Aqualia assegura que no té res a veure amb les canonades

Hores més tard d'haver portat els fets al Seprona, des del Comú de Lleida han remarcat que Aqualia s'ha posat en contacte amb l'agrupació d'electors per negar qualsevol relació amb aquests residus, "que no estan pas dipositats en dependències de l'empresa i que la gestió que fan dels residus es correcta i segueix els protocols establerts", segons la companyia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés