Publicado 29/10/2015 13:03

Comença la collita de l'oliva a la DOP Les Garrigues, que preveu un 30% menys de producció que la campanya passada

El seu president, Joan Segura, confia que els preus es mantinguin estables en l'oli sense envasar, mentre en l'envasat podrien augmentar lleugerament

Els productors de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues han donat el tret de sortida aquesta setmana a la campanya de recol·lecció de l'oliva, amb la qual esperen assolir entre 2,5 i 2,6 milions de quilos d'oli, un 30% menys que la campanya anterior, sobretot per les dificultats de les zones productores de secà. Quan a preus, s'espera que es mantinguin estables, sobretot pel que fa a l'oli al detall, mentre en l'envasat podrien incrementar-se lleugerament. La DOP Les Garrigues, que engany celebra els seus 40 anys, ha iniciat els tràmits per estendre la seva àrea d'influència també a les comarques de la Noguera, el Pla d'Urgell i la Segarra, al marge de les Garrigues, Segrià i Urgell, que ja en formen part a l'actualitat.La DOP Les Garrigues ha iniciat aquesta setmana la campanya de l'oliva, en què es preveu assolir entre el 70 i el 80% del potencial productiu de la zona que abasta. Això es traduirà en una producció d'entre els 2,5 i els 2,6 milions de quilos d'oli, un 30% menys que la campanya passada, segons ha explicat el president de la DOP, Joan Segura. Aquesta davallada es deu sobretot a les dificultats de les zones de secà, que "estan patint molt" i on l'oliva ha crescut poc, mentre al reg la producció es mantindrà més estable. Tot i això, l'oli serà de a màxima qualitat, assegura.Pel que fa a preus, Joan Segura no preveu massa variació ja que si baixen "serien només per especulació". En el cas de l'oli sense envasar confia que es mantinguin entorn dels 4 euros el quilo, mentre els envestats podrien veure incrementat lleugerament el seu preu. Un any més Maials (Segrià) és una les localitats més primerenques on s'inicia la collita i aquests dies ja han començat a produir el primer oli de la temporada. Seguint la tònica del conjunt de la DOP Les Garrigues, el president de la Cooperativa de Maials, Josep Segura, també estima per aquesta campanya un 30% menys de producció que la passada, en què la cooperativa preveu arribar als 700.000 quilos d'oli, en relació amb les més de 900.000 de la darrera campanya, també per la menor productivitat de les zones de secà. La Cooperativa de Maials celebrarà els dies 14 i 15 de novembre una nova edició de la Fira de l'Oli Verd, en què es duran a terme diferents activitats i els visitants podran conèixer de primera mà el procés que se segueix per elaborar d'oli d'oliva verge extra. La FCAC preveu una davallada de la producció del 18% al conjunt de les comarques productores lleidatanesPer la seva part, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un 18% menys de producció d'oli d'oliva al conjunt de comarques de Lleida –incloent també els productors i elaboradors que no formen part de la DOP Les Garrigues-, que serà d'uns 7 milions de quilos, respecte als 8,5 de la campanya passada. Per a tot Calalunya, les cooperatives estimen una davallada de la producció del 33%, que se situarà entorn dels 25 milions de quilos front els 37,4 de l'any passat. Aquesta caiguda respon sobretot al fet que al Baix Ebre i al Montsià hi haurà la meitat de producció que l'última campanya, tot i que a Siurana podria augmentar lleugerament. Les cooperatives recorden que la campanya passada el preu mig de l'oli va pujar un 45% per la baixa producció a nivell estatal. Enguany, "el preu en origen s'hauria de mantenir estable perquè hi haurà un equilibri entre oferta i demanda" ja que "arribem a l'enllaç de campanya pràcticament sense disponibilitat d'oli i la producció no serà tan elevada com s'esperava a causa de les altes temperatures de primavera i estiu i la falta de pluges a les principals zones olivareres, que han rebaixat les expectatives inicials", segons la FCAC.La DOP Les Garrigues vol estendre la seva àrea d'influència al Pla d'Urgell, la Noguera i la Segarra La DOP Les Garrigues ha iniciat els tràmits per ampliar la seva zona geogràfica de producció, que actualment està formada per prop de 170.000 hectàrees de 48 municipis de la comarca de les Garrigues, i també del sud del Segrià i l'Urgell. Amb aquesta ampliació la denominació d'origen protegida més antiga de Catalunya –que enguany celebra els 40 anys- abraçaria una superfície superior a les 330.000 hectàrees, distribuïdes entre 106 municipis, amb la incorporació de poblacions del Pla d'Urgell, la Noguera i la Segarra, i d'altres de les tres comarques que ja formen part de la DOP però que no fins ara n'estaven exclosos. Actualment la DOP Les Garrigues agrupa uns 3.500 socis i 22 cooperatives i empreses elaboradores. A la vegada, amb aquesta modificació de la DOP, que ara es troba a informació pública, també es vol clarificar la categoria comercial de l'oli de la DOP Les Garrigues, que podrà ser tant de la categoria comercial verge com verge extra. Fins al moment, el reglament de la DOP incloïa només d'oli d'oliva verge extra, de categoria superior. Altrament, la denominació d'origen planteja la possibilitat de crear una marca comuna que aglutini els productors i elaboradors lleidatans que formin part de la DOP. "Potser així el consumidor ens faria més cas", remarca Joan Segura, malgrat reconèixer que tirar endavant la proposta "no és fàcil i costa molt".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés