Publicado 10/04/2015 14:29

El Col·legi de Metges veu "enormes avantatges" en el projecte VISC+ però exigeix garanties en el control de les dades dels pacients

Els professionals també reclamen "informació detallada" sobre qui hi podrà accedir i que la seva gestió sigui "publica"

Barcelona (ACN).-

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona ha afirmat que el projecte VISC+, que recollirà de forma anònima les dades mèdiques dels pacients destinades a la recerca, conté "enormes avantatges" que són "innegables" i sosté que el volum de la mostra "minimitza l'efecte de les variables no controlades". Tot i així, els professionals han reclamat "informació detallada" sobre els centres de recerca que accedeixin a les dades mèdiques dels pacients i que la gestió d'aquestes sigui "pública". En aquest sentit, els metges celebren que el projecte inclogui explícitament que només en podran fer ús els centres acreditats pel CERCA i s'excloguin les companyies farmacèutiques, consultores i asseguradores de salut.Aquests són algunes de les conclusions després que la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona analitzés el projecte VISC+, impulsat per l'Agència de Qualitat i Avaluació en Salut de Catalunya (AQuAS). Pel Col·legi, els centres de recerca i la ciutadania n'han de ser els "principals beneficiaris", tot i que recomana que es dugui un estudi de riscos per avaluar els possibles efectes sobre la confidencialitat de les dades personals.

Segons el COMB, sempre que es respectin les garanties de seguretat respecte la privacitat, el projecte VISC+ ha de permetre "conèixer i analitzar millor els condicions de salut i les malalties, així com avaluar aspectes de l'efectivitat de les polítiques sanitàries a Catalunya amb l'objectiu final de millorar la qualitat de l'atenció sanitària rebuda per part de tots els ciutadans".

A més, l'entitat assenyala que seria "desitjable" que l'AQuAS considerés oferir la possibilitat als pacients que les seves dades no siguin anonimitzades per als pacients que ho demanin, doncs el fet que siguin anònimes no preveu, d'acord amb la legislació vigent, que no siguin aplicables els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició.

D'aquesta manera, el Col·legi de Metges aplaudeix, amb els seus matisos, la col·laboració del sector públic amb l'empresa privada, sempre i qual es faci "de manera ben dissenyada i degudament controlada". Per això, sol·liciten que les dades siguin de gestió publica i només disponibles per a centres de recerca acreditat i excloent "aquelles empreses i aquells projectes que no tinguin com a objectiu la millora de la salut"; i que no nomes s'avaluïn els objectius assolits sinó que hi hagi una "coherència" entre el mètode i aquests objectius, i per la rellevància de les hipòtesis, pels aspectes ètics que comporta i pel seu cost.

Una altra de les demandes que fa el Col·legi que és que s'estableixin sistemes de control interns i externs (auditories periòdiques) per assegurar la transparència dels processos i generar confiança entre la ciutadania, segons recullen les conclusions de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés