Actualizado 02/12/2015 11:37

El Clínic opera un miler de pacients amb epilèpsia o trastorns del moviment resistents als fàrmacs en vint anys

El Programa de Neurocirurgia Funcional va ser el primer en implantar-se en un hospital públic a Catalunya

ACN

Barcelona.-L'Hospital Clínic de Barcelona ha operat un miler de pacients amb epilèpsia o trastorns del moviment resistents als fàrmacs des que fa 20 anys es va crear el Programa de Neurocirurgia Funcional, que va ser el primer d'aquestes característiques en implantar-se en un hospital públic a Catalunya. La neurocirurgia funcional és la branca de la neurocirurgia que busca corregir allò que funciona de manera anòmala al cervell. Engloba, entre altres, la cirurgia de l’Epilèpsia i la dels Trastorns del Moviment i s’aplica en aquells casos en els que els pacients no responen al tractament. En aquests casos, les persones són molt dependents i no tenen massa opcions.

Si es refereixen a aquest tipus d’unitats, són avaluats per equips multidisciplinaris per veure si és adient o no dur a terme la intervenció. “És crucial detectar el més aviat possible les resistències als fàrmacs, ja que si el pacient es pot operar, la recuperació és millor i amb menys seqüeles”, assenyala el Dr. Jordi Rumià, coordinador del programa de Neurocirurgia Funcional del Clínic i Sant Joan de Déu. Rumià va ser l'encarregat de posar en marxa el programa, junt amb els coordinadors de les Unitats d'Epilèpsia i de Trastorns del Moviment de l'hospital. Onze anys després de la seva posada en marxa a l’Hospital Clínic, el Programa de Neurocirurgia Funcional es va incorporar a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona l’any 2006.Prop d’un terç dels pacients amb epilèpsia, que afecta a unes 400.000 persones a Espanya, no respon als tractaments habituals. Pel que fa al Parkinson i altres trastorns del moviment, tot i que tenen una incidència menor, són malalties més resistents als tractaments i amb efectes secundaris més severs. Aleshores, s’han de considerar altres opcions terapèutiques, entre les que es troba la cirurgia. “Dels pacients que no responen als fàrmacs, un 30% es poden beneficiar d’una intervenció per extirpar el focus que causa el problema neurològic o de l’estimulació cerebral per eliminar les crisis. Encara, però, hi ha un gran desconeixement sobre els beneficis que aquestes opcions poden suposar”, explica el responsable de la Unitat de Trastorns del Moviment del servei de Neurologia del Clínic, Francesc Valldeoriola.La tecnologia ha evolucionat de forma molt important en el camp de la neurocirurgia i ara hi ha noves tècniques que ofereixen la possibilitat de tractar pacients que abans no tenien aquesta opció. “La baixa mortalitat en aquest tipus d’intervencions, inferior a l’1%, obre la porta a poder oferir aquesta possibilitat a aquells pacients que no controlen bé els símptomes amb la medicació”, assenyala la coordinadora de la Unitat d’Epilèpsia de l’hospital, Mar Carreño.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés