Actualizado 21/08/2015 18:07

Ciuraneta reclama un ''front comú'' de la societat civil lleidatana per ampliar els usos del canal Segarra-Garrigues

El conseller d'Agricultura vol construir un 'relat potent' per convèncer a les autoritats de la Unió Europea

Barcelona (ACN).-

La societat civil de Lleida formada per científics, acadèmics, pagesos, ramaders, sectors mediambientals, la població en general i la mateixa Generalitat han de ser capaços de construir 'un front comú' per poder 'replantejar' davant les autoritats de la Unió Europea els usos del canal Segarra-Garrigues, defensa Jordi Ciuraneta, conseller d'Agricultura. En una entrevista amb l'ACN, Ciuraneta defensa la necessitat de reemprendre el diàleg amb tothom per construir 'un relat potent' perquè pugem fer entendre a la Unió Europea que la caiguda de la pluviometria recomana la necessitat d'implantar mecanismes d'hidratació del territori per consolidar la viabilitat econòmica i mantenir una població establEl conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta assegura que la seva proposta d'ampliar els usos del canal Segarra-Garrigues no suposa 'de cap de les maneres' una reducció de les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) sinó un 'replantejament' del territori per poder acabar sent un 'referent internacional' en el model de convivència de l'activitat econòmica del territori i la conversació de les aus estepàries.

El conseller s'ha mostrat convençut que poden 'cohabitar' els pagesos amb collites que necessiten de la hidratació del territori i les aus.

Per al titular de la cartera d'Agricultura defensar un model sostenible no només suposa la vessant mediambiental sinó que també s'ha conviure amb una activitat econòmica o social que impedeixi que la població marxi de l'interior del territori i deshabiti la regió, cosa que empitjoraria el resultat final, assegura.

Ciuraneta creu que el problema per convèncer a les autoritats europees és 'd'actitud'. Amb un 'relat potent' defensat per un 'front comú' ampli de la societat lleidatana es pot seduir a les autoritats europees a fer un 'replantejament' dels usos del territori respectant l'ecosistema de les aus.

En defensa d'aquest replantejament dels usos del territori afectat pel canal Segarra-Garrigues, el conseller recorda que Catalunya i la Unió Europea no generen suficient volum d'aliments per autoproveir d'aliments a la població, cosa que obliga en general a tothom a fer un replantejament de la hidratació del territori per incrementar aquesta producció agrària. El conseller recorda l'informe de la FAO que preveu que el 2030 hi haurà manca d'aliments al territori europeu.

Ciuraneta conclou dient que 'hem de ser sostenibles, hem de preservar les aus, però, també la gent ha de viure' en el territori i evitar la despoblació.

En relació amb la viabilitat del projecte canal Segarra-Garrigues el conseller es mostra convençut d'aquesta viabilitat tot i que adverteix que canvi de la cultura agrària de secà a una cultura de reg requereix de temps. El conseller recorda que la consolidació del canal Urgell va requerir de 100 anys i afegeix que 'espero que siguem capaços de més celeritat en aquesta obra'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés