Actualizado 22/10/2015 16:09

La cimera interreligiosa aposta per incrementar la coordinació entre institucions i l'educació intercultural per combatre el radical

Entitats i líders religiosos pacten un full de ruta "per reduir tensions" a la regió mediterrània

Barcelona (ACN).-

Els participants de la cimera interreligiosa, que ha aplegat aquest dijous els líders de totes les confessions i les principals organitzacions que treballen per la convivència a la regió mediterrània, han acordat apostar per incrementar la coordinació entre institucions i l'educació "per ensenyar a no odiar", segons ha explicat el secretari d'Estat d'Afers Estrangers, Ignacio Ybáñez, en l'acte de clausura de la reunió. "L'expansió de l'extremisme i radicalisme s'ha tornat internacional i aquesta amenaça requereix una resposta estratègica col·lectiva", ha assegurat Ybáñez, que ha dit que "el diàleg intercultural pot contribuir a reduir les tensions".A la reunió s'ha pactat un full de ruta que ha d'involucrar les principals institucions en una estratègia compartida, que funcionarà a partir d'una agenda comuna i un calendari d'activitats pels anys vinents. "Només ho podem aconseguir si les institucions treballen conjuntament", ha apuntat el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi.

El secretari general de la OSCE, Lamberto Zannier, ha assegurat que "hi ha oportunitats" per augmentar la cooperació i la interacció però que no s'ha de perdre el temps debatent i que cal actuar. Zannier, que ha agraït el paper d'Espanya "liderant aquest projecte", ha recordat que cal anar més enllà de "l'aliança d'institucions" i implicar la societat civil. Per la seva banda, Sijilmassi ha admès també que fins ara "els reptes eren més forts que les institucions" i que es pot canviar aquesta visió amb més coordinació.

Segons les conclusions de la cimera, hi ha una "absència d'informació sobre els projectes de les institucions" i, per evitar duplicitats, "cal coordinació entre organitzacions". En aquest sentit, les entitats han acordat presentar un document al setembre on enumeraran totes les accions implementades i identificaran les àrees en les quals començaran a treballar plegades. També es començaran a fer més seminaris de manera periòdica per fer un seguiment del procés.

"Dos de cada tres conflictes al món tenen una raó cultural per culpa de la perspectiva d'altres cultures com una amenaça" que "condueix a la violència per imposar les idees", ha explicat Ybáñez, que ha destacat el paper de l'educació com una eina de "diplomàcia preventiva". "Mitjançant l'educació s'ensenya als joves a no odiar, s'aconsegueixen líders que actuïn amb respecte a la tolerància", ha assegurat. "Necessitem més educació en drets humans, en valors i en educació intercultural i diàleg interreligiós", ha destacat el secretari d'Estat d'Afers Estrangers.

Entre les altres iniciatives de coordinació, ha destacat el paper dels joves, que han de donar el missatge de diversitat, també en xarxes socials, o la participació de les dones per prevenir els conflictes. D'altra banda, també es té en compte el paper dels líders religiosos per promoure la pau a nivell local i nacional o dels mitjans de comunicació en la manera de cobrir notícies relacionades amb la immigració.

Aquesta cimera, celebrada a iniciativa del Ministeri d'Exteriors, ha comptat amb el suport de la UpM -que ha cedit l'espai de la trobada- i també amb la col·laboració de la Unió Europea, la Fundació Anna Lindth (FAL), l'Aliança de Civilitzacions de l'ONU (AdC) i el Centre Internacional Rei Abdullah Bin Abdulaziz per al Diàleg Interreligiós i Intercultural (KAICIID). Ha comptat amb la participació d'entre 50 i 60 representants de les principals institucions dedicades al diàleg interreligiós, a més de líder religiosos considerats essencials per pacificar la regió mediterrània.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés