Actualizado 10/10/2015 09:14

Científics de la Universitat de Califòrnia s'incorporen a la recerca per ''desencallar'' el Segarra-Garrigues

El conseller Ciuraneta remarca que l'objectiu és analitzar la comptabilitat de pervivència dels hàbitats de les aus estepàries a les ZEPA i el conreu amb regadiu

Oakland (ACN).-

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha acordat amb responsables d'Agricultura i de centres de referència de Califòrnia la incorporació de científics de la Universitat de Califòrnia al grup de recerca internacional que impulsa el Departament en relació al canal Segarra-Garrigues. El conseller ha remarcat que es busca 'desencallar' la situació que limita el reg a les zones ZEPA. Es preveu doncs obtenir una base científica 'multidisciplinari i internacional' que sustenti els resultats i els models de gestió que es volen aplicar per comptabilitzar la pervivència de les aus amb el regadiu i que gràcies al treball fet fins ara des de Catalunya pugui ser validada per les autoritats europees.La missió institucional del conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general del Departament, Joan Girona, s'ha desenvolupat a la UCOP (University of California), a Oakland, on s'han reunit amb la vicepresidenta UC Agriculture and Natural Resources, Glenda Huminston; el director del California Water Research Institut, Douglas Parker; i el professor de la UC Davis, Ted DeJong.

Ciuraneta ha explicat que la trobada s'ha fet per reforçar les relacions ja existents entre el Departament d'Agricultura i la Universitat de Califòrnia, en que moltes d'aquestes activitats s'han fet a través de l'IRTA, que des de 1988 té convenis actius amb el centre. Així, s'ha volgut aprofundir en col·laboracions actives, com són totes les qüestions relacionades amb la gestió de l'aigua de reg, per tal de buscar l'equilibri entre l'eficiència en l'ús de l'aigua, la productivitat i rendibilitat de les explotacions i la sostenibilitat del sistema. Segons el conseller, aquesta estratègia de l'aigua 'és un punt bàsic a Catalunya per definir una estratègia alimentària, i aquesta és una prioritat del Govern'.

El què i el com de l'acord

En concret, amb Glenda Humiston s'ha acordat que la Universitat de Califòrnia donarà suport científic a la Generalitat per avançar en el coneixement de com l'aigua i les transformacions en regadiu afecten als hàbitats naturals, i avançar cap a un sistema Segarra-Garrigues sostenible, a on es puguin mantenir els hàbitats que permeten la cohabitació de les aus estepàries i la producció d'aliments en aquella forma que sigui sostenible per les dues parts.

El treball ha de tenir una base científica que sustenti els resultats i els models de gestió que es volen aplicar per la qual cosa cal disposar d'equips científics 'multidisciplinaris i internacionals', ha dit el conseller, que també ha remarcat que la base d'aquests equips ja existeix a Catalunya però que ara cal internacionalitzar la seva composició i per això es volen establir ponts amb els centres mundials de referència per anar-los construint.

Així, s'ha acordat que en matèria de reg hi hagi una col·laboració bilateral important entre científics de l'IRTA i de la Universitat de Califòrnia que abordaran casos de recursos molt limitats d'aigua, és a dir, situacions de sequeres o de reg de suport que interessen especialment a Califòrnia, però que també són d'especial interès a Catalunya.

D'altra banda, en matèria de gestió d'hàbitats, equips de la Universitat de Califòrnia donaran suport internacional als equips de Catalunya en els àmbits del Segarra-Garrigues. Així mateix, en matèria de gestió de conflictes ambientals, equips de la Universitat de Califòrnia participaran en la validació de possibles solucions que es puguin plantejar en l'àmbit del Segarra-Garrigues. En matèria de conscienciació de la importància de l'aigua en la producció d'aliments, manteniments d'habitats en general i el seu rol elemental en un sistema viu, es treballarà amb el Californa Water Research Center per conèixer la seva experiència i veure com es pot aplicar a Catalunya.

Els antecedents

Des de la sentència del 18 de desembre de 2007 sobre la denuncia de la Comissió Europea davant del Tribunal de Justícia de Luxemburg, la Generalitat ha mostrat la voluntat de complir-la, i amb aquesta finalitat s'han realitzat modificacions importants al projecte de regadiu al mateix temps que s'han implementat les mesures necessàries per a corregir o compensar els possibles impactes sobre les aus estepàries.

En aquests moments, des del Departament d'Agricultura s'està realitzant un nou Estudi d'Impacte Ambiental (DIA) que comporti concreció i aprovació d'una nova Declaració d'Impacte Ambiental atenent a les especificacions d'aquest nou estudi.

Des de la conselleria es vol remarcar que les àrees ZEPA (Zones d'Especial Protecció de les Aus) amb dotacions de 3.500 metres cúbics per hectàrea i any ocupen el 2,5% del territori de les comarques del Sistema Segarra-Garrigues, mentre que el 27% d'aquest mateix territori estarà sense regar. És a dir, que hi ha amples zones de secà que poden tenir una funcionalitat equivalent a les actuals ZEPA dins de l'àrea de regadiu.

El projecte de regadiu més important que hi ha actualment en construcció

El Sistema Segarra-Garrigues és el projecte de regadiu més important actualment en construcció amb un cost previst que s'apropa als 1.500 milions d'euros. En el perímetre del canal hi ha 81.376 hectàrees cultivades, de les quals, per raons mediambientals vinculades a la protecció de les aus, es descarten del reg 12.731 hectàrees, dins de ZEPA, restant per tant, 68.645 hectàrees regades.

De les 68.645 hectàrees, 21.452 hectàrees es situen dins de ZEPA amb majors o menors limitacions per al regadiu on sobresurt una àrea de 13.759 hectàrees que queda limitada a regar cereals d'hivern amb una dotació de 3.500 metres cúbics per hectàrea i any. Per tot plegat doncs, es pot dir que de les 68.645 hectàrees, 10 Oct. (69%) - es podran regar sense restriccions i 21.452 hectàrees (31%) amb més o menys restriccions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés