Actualizado 16/08/2015 00:30

El centenari del genocidi armeni protagonitza el segon concert del III Festival de Música Antiga de Poblet

El certamen dirigit per Jordi Savall es tancarà aquest diumenge amb un balanç de 2.000 espectadors

Vimbodí i Poblet (ACN).-

El segon concert del III Festival de Música Antiga de Poblet ha retut aquest dissabte a la nit un emocionat homenatge a les víctimes del genocidi del poble armeni, iniciat fa 100 anys per l'Imperi Otomà. Davant les 700 persones que s'han aplegat a l'esplanada del monestir, el mestre Jordi Savall, acompanyat de músics i cantants armenis, ha dirigit "L'esperit d'Armènia", un programa pensat per recordar el milió i mig de víctimes del primer genocidi del segle XX. "La música és una forma d'evocar la història i de recordar la memòria que hem perdut", ha assegurat el músic. La tercera edició del festival es clourà aquest diumenge amb la interpretació de dues peces del testament de Bach.El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Conca de Barberà) torna a ser l'escenari del Festival de Música Antiga, que enguany arriba a la tercera edició sota el títol 'Les Mil i Una Nits de Músiques". El certamen que dirigeix Jordi Savall consta de tres nits musicals, cada una a càrrec d'una de les tres formacions creades pel mestre: Hespèrion XXI, Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya.

El certamen es va inaugurar divendres amb el concert 'Ramon Llull. Temps de conquestes, diàleg i de conhort', amb què es van commemorar els 700 anys de la mort d'aquesta figura universal de la llengua i cultura catalanes. La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI van il·lustrar els esdeveniments més importants de la seva vida i de l'època en què va viure a través de la música.

'L'esperit d'Armènia', amb una selecció de músics i cantants d'aquell país, ha estat un homenatge al poble armeni ara que es compleix un segle del genocidi de què van ser víctimes. L'homenatge s'ha fet a través de la seva música, amb instruments com el duduk o el kamancheh, i amb un repertori format per peces d'autors com Tigran Tchukhadjan o Komitas. "La música és també un bàlsam per als armenis, poder recordar la memòria d'unes víctimes d'uns fets que no poden tornar a passar ", ha reflexionat Savall.

Per acabar el festival, aquest diumenge Le Concert des Nations oferirà a l'església un concert de dues de les tres composicions que formen part del que s'ha anomenat el 'testament' de Bach. 'L'Ofrena musical' i 'L'art de la fuga'. Les dues obres escollides mostren, segons el mestre Savall, "el saber i el talent de Bach en l'art de la composició, en el del contrapunt i la seva capacitat inventiva i el seu sentit de forma, estructura i nombre".

La quarta edició, pràcticament garantida

El prior del Monestir de Poblet, Lluc Torcal, ha explicat que la tercera edició del Festival es clourà aquest diumenge amb balanç positiu, amb un total de 2.000 espectadors. El primer concert el van presenciar 600 persones i, de cara al d'aquest diumenge, se n'esperen unes 700 més. "Savall i Poblet és un binomi q desperta l'interès de molta gent i tenim la voluntat de continuar endavant i de refermar el festival amb una quarta edició", ha avançat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés