Actualizado 22/10/2015 16:07

CCOO reclama solucions al Govern per fer front a la "desertització industrial" de les comarques de Lleida després de casos com els d

El sindicat també rebutja que la demarcació esdevingui "el camp d'experimentació del desmuntatge" del sistema català de Salut

Lleida (ACN).-

CCOO ha advertir del perill de "desertització industrial" de les comarques de Lleida, especialment després del concurs de creditors d'Indox de Tàrrega i del tancament de Tradema de Solsona, i ha reclamat actuacions "ràpides, clares i decidides" al Govern per evitar la destrucció de més llocs de treball en l'àmbit industrial. En el cas d'Indox, el secretari general del sindicat a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha instat la Generalitat a actuar per buscar solucions que garanteixin la continuïtat total o parcial de l'activitat de l'empresa. Altrament, Gallego ha criticat que, amb la creació del consorci sanitari, Lleida esdevingui "el camp d'experimentació del desmuntatge del sistema català de Salut".Joan Carles Gallego ha reclamat a la Generalitat que es posi al costat dels treballadors d'Indox així com de l'empresa per tal de buscar solucions que permetin mantenir l'activitat de la firma, de forma total o parcial, i així mantenir els 190 llocs de treball. Gallego ha comparat la importància d'Indox per Tàrrega i per la comarca de l'Urgell -de la mateixa manera que Tradema pel Solsonès- a la que té Seat a l'àrea metropolitana de Barcelona. Joan Carles Gallego ha reclamat "actuacions industrials decidides" per part del Govern perquè "si deixem que el mercat per si sol vagi funcionant anem cap a una desertització absoluta del territori i d'aquí a la desertització poblacional i a la pobresa".

El secretari general de CCOO a les Terres de Lleida, Jaume Sellés, ha afirmat que "no només es poden buscar inversors si no que calen instruments financers" per salvar la viabilitat d'Indox, "una de les poques empreses multinacionals lleidatanes amb tecnologia pròpia, mercat i una plantilla qualificada", segons ha destacat. "Si hi ha voluntat política, segur que hi ha solucions", ha manifestat. En aquest sentit ha reclamat la implicació també de les administracions en la redacció d'un pla de viabilitat per a l'empresa en el qual està treballant la família propietària.

Altrament, des del sindicat han criticat que Lleida esdevingui "el camp d'experimentació del desmuntatge del sistema català de Salut" amb la creació del Sistema Integral de Salut Lleida-Pirineus, conegut popularment com a consorci sanitari. "Esmicolen un sistema que ja funcionava i només calia recuperar allò que s'ha retallat els darrers anys i millorar a partir de l'existent", segons Gallego. Per altra part, el secretari general de CCOO de Catalunya ha valorat positivament l'acord amb l'Ajuntament de Lleida per posar en marxa plans d'ocupació per donar resposta a les persones majors de 35 anys aturades i que no reben cap tipus de prestació i així garantir-los uns ingressos mínims.  

Joan Carles Gallego ha fet aquestes declaracions a Lleida on aquesta tarda participarà en l'acte de commemoració a la capital del Segrià dels 50 anys de CCOO de Catalunya. En aquest sentit, Gallego ha repassat la tasca que ha desenvolupat l'organització sindicat durant aquests anys i ha assegurat que "no s'entendria la Catalunya actual sense la tasca feta des del sindicat". Així, ha remarcat els drets laborals i socials assolits en aquests anys pels treballadors. Amb vista al futur, Gallego ha defensat la reivindicació i la necessitat de renovació sindical, amb organitzacions "fortes", per tal de garantir una redistribució de la riquesa "més justa" i la recuperació dels drets i condicions de vida de la societat, les quals han retrocedit amb la crisi.    

CCOO defensa el manteniment de la negociació col·lectiva per tal que els convenis col·lectius segueixin tenint vigència, així com un diàleg social amb els governs i polítiques salarials amb estímuls econòmics que possibilitin incrementar els salaris i el poder adquisitiu dels treballadors per tal de contribuir a un augment del consum intern i a la reactivació econòmica.

En aquest sentit, el sindicat exigeix al Govern la implementació d'una renda ciutadana garantida per evitar l'exclusió socials d'aquelles persones que no reben cap prestació; i al govern de l'Estat un increment del salari mínim interprofessional, fent que aquest correspongui al 60% del salari mitjà dels treballadors estatals. La proposta del sindicat situaria el salari mínim en uns 930 euros mensuals, respecte als 728 euros actuals (si es comptabilitzen 14 mesos). Així mateix, CCOO també exigeix la recuperació dels estàndards de l'estat del benestar, retallats amb la crisi, segons Gallego.

Negociació col·lectiva

Quant a la negociació col·lectiva amb les patronals que s'està duent a terme, el secretari general del sindicat a Catalunya ha explicat que els sindicats no accepten per aquest 2015 un increment salarial inferior a l'1%, mentre el sector empresarial vol que aquest sigui de menys del 0,9%. Gallego considera que "no és bo instal·lar-se en deflació i pr trencar aquesta tònica el salari és un element important" ja que pot contribuir a augmentar la demanda interna, ha defensat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés