Actualizado 10/10/2015 16:27

Cau una xarxa de tràfic il·legal de persones que utilitzava pisos pastera a Catalunya

Segons la policia, cobraven una mitjana de 20.000 euros per persona traficada i amenaçaven les famílies si no pagaven

Barcelona (ACN).-

La policia espanyola ha detingut 89 presumptes integrants d'un entramat criminal de tràfic il·legal amb persones que utilitzava 'pisos pastera' a Catalunya, en concret a Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Els detinguts són de nacionalitat xinesa i pakistanesa i, segons la policia, l'objectiu de la xarxa era introduir ciutadans xinesos al Regne Unit, Irlanda, Canadà i Estats Units. Els 'pisos pastera' a Catalunya eren utilitzats com a lloc de trànsit on portaven les víctimes a l'espera de la documentació falsificada. L'organització cobrava una mitjana de 20.000 euros per persona traficada i amenaçava les famílies si no pagaven.Entre els detinguts hi ha els presumptes responsables de l'entramat criminal que mantenia vincles amb altres organitzacions similars amb presència a l'estat espanyol i a altres països, de manera que arribaven a funcionar com una macro organització criminal. És per això que, segons la policia, la cooperació internacional ha estat essencial per desarticular la xarxa.

Els quatre principals detinguts estan acusats de pertinència a organització criminal, falsedat documental i delictes contra els drets dels ciutadans estrangers. Els 85 restants han estat arrestats per falsedat documental i un d'ells també per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

La investigació va començar arran de la detenció en aeroports espanyols de nombroses persones d'origen asiàtic que s'identificaven amb documents falsificats de nacionalitats com Regió Administrativa de Macao, Regió Administrativa Especial de Hong Kong, República de Corea, Japó, Malàisia, Singapur, Portugal i Taiwan.

Pagaments de 20.000 euros de mitjana que s'havien de fer en dos terminis

L'organització captava les víctimes a la Xina i els prometia portar-los a Europa a canvi d'una quantitat de diners que variava en funció del destí sol·licitat i dels mitjans utilitzats per arribar-hi. La mitjana era de 20.000 euros i el pagament s'havia de fer en dos terminis, un a la sortida del país d'origen i l'altra meitat a l'arribada. Si no complien el tracte els retenien la seva veritable documentació i arribaven a amenaçar les famílies.

Hi havia tres vies per introduir les víctimes a països d l'espai Shengen. La primera era a través de vols directes entre la Xina i Europa utilitzant documents autèntics de terceres persones que s'assemblaven físicament a les víctimes i que s'obtenien de forma fraudulenta. La segona, a través de vols entre Xina i Europa amb escales i amb passaports falsos. I la tercera i més perillosa, l'entrada clandestina i oculta a través de la frontera terrestre entre Turquia i Grècia.

Un cop introduïdes a l'estat espanyol, les víctimes s'amagaven als 'pisos pastera' Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet i anaven canviant sovint de domicili per evitar ser descoberts per la policia. Això mentre esperaven la nova documentació falsificada amb la qual havien d'arribar al país de destí. Els papers eren falsificats a la Xina i es feien arribar a Catalunya a través d'empreses de missatgeria o a l'equipatge d'altres ciutadans xinesos que arribaven també per mitjà de l'organització.

Un cop rebuda la nova documentació, la xarxa els comprava bitllets en companyies de baix cost en agències regentades per xinesos o paquistanesos. Ara bé, un cop produïdes les primeres detencions als aeroports van buscar formes d'accés alternatives per tren, amb camions de mercaderies o ferris des de l'estat espanyol a França o directament al Regne Unit.

Una organització hermètica i jerarquitzada

La policia destaca també el caràcter hermètic i jerarquitzat de l'organització. Una figura fonamental era la del 'passador', una persona que coneixia bé les ciutats i les vies de comunicació i que s'encarregava d'acompanyar les víctimes durant tot el viatge i mantenia el contacte directe amb els responsables de la xarxa.

La policia ha fet quatre registres a Barcelona i Badalona que han derivat amb la intervenció de 4.105 euros, 116 passaports de diferents nacionalitats, 71 targetes SIM de telefonia i material informàtic. També van trobar quantitats significatives de diners procedents de nou països.

El desmantellament ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'ambaixada britànica a Madrid, de la policia francesa i de l'Europol, l'organisme que facilita la lluita contra la delinqüència dins la Unió Europea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés