Publicado 29/05/2015 05:06

Carme Ruscalleda apadrina la tercera edició de la Setmana Bio

Començarà divendres i s'allargarà fins al 7 de juny i acollirà unes 170 activitats

Barcelona (ACN).-

La cuinera Carme Ruscalleda ha apadrinat la 3a edició de la Setmana Bio, que se celebrarà arreu de Catalunya entre aquest divendres i el 7 de juny. La iniciativa, que impulsa el Departament d'Agricultura, compta amb unes 170 activitats, com xerrades, tastos de productes, activitats infantils i menús especials a restaurants. L'objectiu de la iniciativa és promoure i donar a conèixer la producció i l'alimentació ecològica. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha definit la Setmana Bio com "una proposta de futur" perquè el creixement de la producció i el consum dels productes ecològics és constant. Enguany, destaquen les jornades de portes obertes organitzades pels productors catalans.Aquest dijous, durant l'acte de presentació de la Setmana Bio, la cuinera Carme Ruscalleda ha posat èmfasi en la importància de recuperar el valor de la pagesia i de tractar bé la naturalesa perquè és font de vida. Ruscalleda considera que l'alimentació ecològica és molt interessant, ja que és un sistema que es mou amb els cicles de la naturalesa i crida els productors a seguir treballant sempre cap a la qualitat.

La Setmana Bio es va crear l'any 2012 per a dotar al sector ecològic d'una eina de promoció i amb l'objectiu de poder informar i promocionar sobre les bondats i les virtuts de la producció i el consum de productes ecològics; i en la seva creació hi va participar el mateix sector, reunit en una taula d'entitats promotores, amb qui es va acordar quin seria el millor format i moment de celebració. El Departament d'Agricultura s'encarrega de la gestió i l'organització de l'esdeveniment, tot i que les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells promotors relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar.

Activitats arreu del territori

En el programa de la Setmana Bio, que arrencarà aquest divendres, hi figuren una sèrie de mercats, alguns organitzats per a l'ocasió i d'altres ja preexistents i actius en el territori; i un altre tipus d'actuacions com són les que permeten una aproximació gastronòmica al producte ecològic. A més, s'han programat tastos, xerrades, promocions comercials i altres actuacions.

Mercats ecològics i 'show-cooking' a les Terres de l'Ebre

A les Terres de l'Ebre, i més en concret a Tortosa, se celebrarà un Mercat Ecològic amb productes de les Terres de l'Ebre, on hi haurà vi, oli, cireres, suc de taronges acabades d'esprémer, melmelades, verdures, arròs, pa acabat de fer, i més sorpreses. A Les Cases d'Alcanar es durà a terme un 'show-cooking' amb la presentació de diferents plats elaborats amb productes ecològics, mentre que a Amposta es realitzarà un taller de menjar ecològic per a nens, i a Rasquera, al Mas d'en Curto, un curs gastronòmic de cuina ecològica. A més, també es podrà participar en degustacions de tomàquets a Amposta, visita i degustacions als cellers Frisach, de Corbera, i Grial, al Perelló, així com un tast d'oli amb visita a la Reserva Natural de Sebes, a Flix.

Degustacions a la demarcació de Tarragona

A les comarques tarragonines també es faran diverses degustacions gratuïtes de productes ecològics, com per exemple a 'La botiga de l'oli', de Reus; a les botigues 'Ecològica Orgànic Foods' i 'l'Espiga d'Or', de Tarragona; i a la botiga Hortus, de Montblanc. També es podran degustar vins ecològics a la Masia les Torres de Selma, d'Aiguamúrcia, i al Celler 9+, de la Nou de Gaià. En l'apartat visites, es podrà conèixer llocs com l'Hort de la Sínia, a Altafulla, la finca "I un Rave", de Valls, i la Torre Mas Fàbregues, de Constantí. Qui vagi en família, podrà apuntar-se a una excursió familiar interactiva al Pla de Manlleu, i, qui tinguin gana, podrà provar un menú degustació al Restaurant Quintaforca, de Nulles.

El vi serà molt present a la Setmana Bio

A les comarques de Barcelona, el celler Alta Alella proposa una activitat familiar que uneix el visitant amb la cultura de la vinya i del vi i es transforma la visita al celler en una experiència teatral, familiar, divertida i educativa, mitjançant la teatralització del conte infantil 'El Raïm Inquiet', d'Elisenda Guiu, que es representarà en el seu escenari natural, el celler. L'actriu Cristina Peralta interpretarà, d'una manera amena i entenedora, els diferents personatges que ajuden a explicar el procés d'elaboració del vi. També relacionat amb el món del vi, el Museu Marítim de Barcelona acollirà el III Saló Internacional dels vins ecològics, naturals i biodinàmics, Vinum Nature. I en l'apartat de visites, Salgot organitza una visita guiada a la seva granja ecològica de porcs, amb degustació inclosa.

Biobicicletada a les comarques gironines

A les comarques de Girona es podrà participar en una biobicicletada per les hortes ecològiques de Vessana i els Aiguamolls de l'Empordà. A Sant Feliu de Guíxols, la cooperativa de consum ecològic 'La Manduca' celebrarà el seu desè aniversari organitzant un mercat ecològic, un taller d'hort urbà, i un dinar ecològic popular. I a Sorède, un poblet proper a Argeles sur Mer, en les Alberes franceses, s'organitzarà un mercat en què participaran una quinzena de parades de productes bio locals. A Caldes de Malavella també s'organitza un mercat ecològic, així com una xerrada divulgativa. Pel que fa a les visites, la granja Gallarets d'ous ecològics organitza una jornada de portes obertes amb tria d'ous directament dels nius, que es cuinaran amb forns solars i es maridaran amb un bon vi de l'Empordà, mentre que la granja de llet ecològica 'La Selvatana' organitza una visita a les seves instal·lacions, que s'acabarà amb un tast de productes.

A les comarques dels Pirineus se celebra la Fira Gust al Pont de Suert, una fira de productors agroalimentaris ecològics i de proximitat, i a tota la zona es podran tastar degustacions i menús amb productes ecològics a càrrec dels restaurants d'aquelles contrades. Una altra proposta d'interès és un sopar- col·loqui sobre la producció agrària ecològica a la Cerdanya i l'Alt Urgell, que es farà a Prullans. D'entre les visites programades, 'Cal Margarit', de Montant de Tost, organitza una visita guiada als camps d'espígol ecològics i al seu obrador de productes de cosmètica natural, mentre que l'explotació ramadera ecològica 'Cal Calsot', de Montellà, organitza una visita de portes obertes a la seva granja.

Tast de vins ecològics a les comarques de Lleida

A les comarques de Lleida, l'Ajuntament de Lleida organitza el Mercat de l'Horta a Taula, mentre que el restaurant gastrobar l'Estel de la Mercè' proposa un tast de vins ecològics de la Denominació d'Origen (DO) Costers del Segre; el Consell Comarcal de la Segarra organitza una xerrada-col·loqui sobre alimentació infantil ecològica, amb animació infantil, berenar i concurs, i sorteig d'una cistella de productes ecològics, que se celebrarà a Cervera; l'Associació Trenca ha organitzat una visita guiada a les reserves de fauna i oli salvatge del projecte agroambiental de Bovera, mentre que la Cooperativa l'Olivera, de Vallbona de les Monges també obre les portes del seu celler.

A les comarques de la Catalunya central, l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya ha organitzat una visita a les parcel·les de pomera ecològica que tenen a Sant Llorenç de Morunys i a una parcel·la experimental amb diferents varietats de pomera i perera, a més de visitar també l'Obrador Deu. Per la seva banda, el Consorci del Moianès ha organitzat una visita guiada per la ruta que fa l'espelta des del camp a la fàbrica de pasta ecològica 'La Moianesa'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés