Actualizado 05/12/2014 13:14

La candidatura perquè la festa dels Reis d'Igualada sigui Patrimoni de la Unesco aconsegueix el suport popular

Agencia Catalana de Noticias
Foto: ACN

L'alcalde de la ciutat ha anunciat que la dibuixant Pilarín Bayés ha ideat un parc infantil amb els Reis Mags d'Orient com a protagonistes

Igualada (ACN)

Prop de 400 persones s'han aplegat aquest dijous al vespre al Teatre de l'Ateneu d'Igualada en la presentació pública de la candidatura per reconèixer la festa dels Reis com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En l'acte també s'ha evidenciat el suport de la Generalitat. El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha dit que "conduirem a bon port el dossier que heu elaborat, amb la mateixa estimació que teniu per la festa". Actualment s'està finalitzant la redacció del formulari oficial perquè la Comissió de Patrimoni l'aprovi el mes de gener. L'alcalde Marc Castells ha anunciat que el 4 de gener s'inaugurarà un parc infantil dedicat als Reis amb dibuixos de la Pilarín Bayés.L'Ajuntament d'Igualada ha organitzat aquest dijous al vespre un acte per presentar a la ciutadania tots els detalls de la candidatura perquè la festa dels Reis obtingui el reconeixement de la Unesco. L'alcalde de la ciutat, Marc Castells, creu que és "imprescindible el suport ciutadà per aconseguir el reconeixement". Segons el batlle, "aquesta festa no és possible sense les persones anònimes que treballen molt dur i de manera discreta" i ha manifestat que serà un procés "llarg i difícil". Castells també ha volgut fer un petit homenatge a la dissenyadora Sita Murt, que va ser l'encarregada d'elaborar fa uns anys els vestits dels Reis Mags. "Segur que allà on sigui s'il·lusionarà veient aquest procés", ha expressat Castells.

De la seva banda, el director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha estat un dels convidats a l'acte per visibilitat el suport de la Generalitat en aquest procés. Puig ha afirmat que agafa "el relleu del dossier amb molta emoció" i ha assegurat que "el conduiríem a bon port amb la mateixa estimació que vosaltres teniu per la festa". El director general de Cultura Popular ha recordat que el reconeixement de la Unesco "no porta cap diner, però sí molta responsabilitat i compromís" i ha apuntat que "estem convençuts que la festa d'Igualada compleix els requisits que demana la Unesco".

El representant de la Comissió Cavalcada de Reis d'Igualada, Eduard Creus, ha expressat que la festa està "plenament consolidada i arrelada a la comunitat igualadina i de la comarca". A més, considera que té "plena vitalitat i dinamisme i forma part de l'imaginari col·lectiu, ja que és un moment molt esperat per a tota la ciutadania, tingui l'edat que tingui". Creus ha apuntat també que la festa contribueix "a reforçar el sentiment d'identitat a la comunitat" i que és portadora de diferents valors com la solidaritat, l'esperit col·lectiu o el voluntariat. De fet, cada any prop de 1.500 voluntaris fan possible l'organització de la festa.

Un procés llarg

Actualment la candidatura d'Igualada es troba en fase de concreció després de rebre els suports del ple municipal de l'Ajuntament, del Departament de Cultura, del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català i del Parlament de Catalunya. El següent pas és que la Comissió de Patrimoni doni el vistiplau a la candidatura, que previsiblement es farà el mes de gener de 2015. A partir d'aquí, projecte podria entrar a la cursa perquè el govern espanyol accepti incloure-la a la Llista Indicativa. Amb tot, l'estat espanyol només pot incloure una candidatura per any, de manera que el Ministeri de Cultura ha de fer una tria d'entre totes les propostes que s'inclouen en aquesta llista.  

Elements que la converteixen en una festa "única"

La festa dels Reis d'Igualada se celebra de manera ininterrompuda, com a mínim, des de l'any 1895. Es tracta de la més antiga de Catalunya i la segona de l'estat espanyol, darrere de la d'Alcoi. La cavalcada de Reis congrega cada any unes 35.000 persones. La Comissió de la Cavalcada dels Reis va rebre l'any 1965 la medalla de la ciutat al mèrit cultural, l'any 2010 la festa va ser declarada Festa Popular d'Interès Cultural per la Generalitat i el 2013 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Un dels tres més característics de la Cavalcada d'Igualada és la gran quantitat de patges que hi ha -uns 800- i també perquè els enviats reials pugen amb unes escales de mà als balcons de les cases per repartir els paquets personalment entre els infants. A més, una altra de les peculiaritats és que un enviat dels Reis d'Orient, el patge Faruk, arriba a la ciutat el dia dels Innocents i recorda els noms d'aquells nens que s'han portat bé i es troben al llibre blanc i també d'aquells que es troben al llibre negre perquè no fan la feina de l'escola, es barallen o desobeeixen als pares. A més, el patge Faruk envia missatges cada dia als més menuts, des del 29 de desembre i fins el dia 5 de gener, a través de la ràdio municipal.

Un parc infantil dedicat a la festa dels Reis

L'alcalde d'Igualada ha anunciat en el transcurs de l'acte que el proper 4 de gener s'inaugurarà un parc infantil dedicat a la festa dels Reis. L'encarregada de dibuixar les figures que ompliran aquest espai ha estat la ninotaire Pilarín Bayés i s'hi trobarà el Patge Faruk l'Estrella i els Tres Reis d'Orient. Castells ha explicat que "ens els 120 anys d'història de la festa els Reis han portat molts reals a la ciutat, però ara ja era el moment que la ciutat faci un regal als Reis". El batlle creu que amb aquest parc temàtic els infants de la ciutat "podran recordar al llarg de tot l'any aquesta festa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés