Actualizado 11/04/2015 09:17

La Camerata Eduard Toldrà celebra el 30è aniversari amb vocació de convertir-se en orquestra referent del gran Penedès

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La formació ofereix aquest diumenge un concert de celebració basat en noves peces dirigides Joan Lluís Moraleda i Joan Valor

Vilanova i la Geltrú (ACN).-

La Camerata Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú arriba aquest 2015 als 30 anys i ho fa amb el propòsit de convertir-se en l'orquestra referent del gran Penedès -que inclou el Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès-. L'acte central de l'aniversari serà aquest diumenge 12 d'abril amb un concert especial a l'Auditori Eduard Toldrà, en què la formació estarà dirigida per Joan Lluís Moraleda i Joan Valor. El grup va néixer el 1985 com a Orquestra de Cambra del Garraf, però fa tres anys, coincidint amb el 50è aniversari del músic vilanoví Eduard Toldrà, va apostar per una re fundació, adquirint el nom de Camerata Eduard Toldrà. L'essència, però, asseguren els coordinadors, es manté intacta.Jaume Aguiló, president de l'Associació musical Eduard Toldrà (des d'on es gestiona la formació musical), recorda que l'objectiu de crear una orquestra a Vilanova i la Geltrú fa 30 anys era despertar la qualitat cultural del municipi. "No volíem que Vilanova fos una ciutat dormitori, i la manera de fer-ho era convertir-la en una ciutat productora de cultura", explica a l'ACN. En aquell moment la formació era de les primeres que es creaven fora de la ciutat de Barcelona i ara Aguiló assegura que aquella intenció inicial s'ha consolidat amb el pas del temps.

Al llarg d'aquestes tres dècades, l'objectiu ha anat sent més ambiciós. Arribats a l'any 2015, el president de l'entitat musical afirma amb contundència que el grup de corda de Vilanova està pensat per ser un referent del territori més proper. Rebutja, però, limitar-se a la comarca del Garraf, i considera que el treball i la perseverança en la difusió de la música clàssica els han de permetre arribar a ser l'orquestra "del gran Penedès o de la vegueria Penedès". En aquest sentit, afirma que "si fem una orquestra amb la intenció que generi cultura musical al Penedès, anirem en la bona direcció".

Evolució en professionalitat

Aguiló destaca la qualitat que actualment tenen els músics de la Camerata: "fa 30 anys, trobar un músic fora de Barcelona, capaç de posar-se davant un faristol, era gairebé una heroïcitat". I afegeix, satisfet, que "el país ha fet un gran tomb, i ara hi ha músics molt ben formats". Considera, però, que se'ls dóna poc valor i creu que cal aconseguir que els músics ben preparats puguin "viure de la seva activitat". Afirma que arribar a aquest punt "és un repte que tenim tots els que estem interessats en la música" i en destaca la responsabilitat de l'administració, "que molt sovint sembla que no estigui afinada amb el tema musical".

El president de l'Associació Musical Eduard Toldrà assegura que viu amb orgull l'estat de salut de l'orquestra, que no només actua Vilanova i la Geltrú, sinó que s'ha acabat convertint en programadora musical de la ciutat, aconseguint que un cop al mes hi hagi un concert de música clàssica i també una tertúlia periòdica. Tot i això, reconeix que disposar de més suport econòmic els permetria agafar més embranzida, fent que el grup fos "una orquestra més grossa" la qual els ajudaria a "programar música més a l'abast de la ciutadania, que necessita música més atractiva".

Pel que fa al repertori, Aguiló explica que l'orquestra de corda de la capital del Garraf busca l'equilibri entre un ventall de peces estables i la innovació dins els paràmetres de la música clàssica. "La creació és un punt que tenim molt present", apunta. Per això el concert d'aquest diumenge 12 d'abril -19h- a l'Auditori Eduard Toldrà tindrà com a al·licient dues obres noves escrites pel director i compositor Joan Lluís Moraleda i la versió insòlita que Joan Valor interpretarà de diverses danses de l'Esbart Verdaguer, amb arranjaments de Joaquim Serra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés