Publicado 22/07/2015 20:01

Un brou de verdures, un vi bullit i una pasta dolça, productes insígnia del Pla de Gastronomia Manresa 2022

Aquesta proposta enogastronòmica pretén reforçar l'experiència turística dels visitants i pelegrins que arribin a la capital del Bages

Manresa (ACN).-

Un brou de verdures, un vi bullit i una pasta dolça, aquests són els productes que representaran la gastronomia de la Manresa Ignasiana. La Fundació Alícia ha dissenyat un full de ruta per reforçar l'experiència turística dels visitants que arribin a la ciutat el 2022 coincidint amb la commemoració dels 500 anys de l'estada de Sant Ignasi a la capital del Bages. El xef Jaume Biarnés ha explicat que són tres productes que "estan arrelats a la comarca" i que s'han de convertir en els elements "autòctons i singulars que els visitants vulguin trobar i endur-se cap a casa". Les propostes han entrat en una fase de proves i s'aniran introduint de forma progressiva a restaurants i establiments del territori.Un els productes que s'oferirà als restaurants de la ciutat en el marc del projecte 'Manresa 2022' serà un brou de verdures "com el que bevia Sant Ignasi quan estava malalt". Segons Biarnés aquesta proposta gastronòmica és "un dels conceptes més antics de la cuina" però destaca el seu esperit "innovador" perquè es beurà com si fos un te. L'equip de la Fundació Alícia ha elaborat una recepta mare amb els principis bàsics i els ingredients comuns però cada establiment "podrà donar-li el seu toc". Per altra banda, també es preveu la comercialització del brou a través de la firma Aneto perquè els visitants també el puguin adquirir al seu pas per Manresa.

Dins el mateix marc, la DO Pla de Bages també recuperarà el vi bullit que, segons ha explicat Biarnés, "està molt arrelat al Bages però ha caigut en desús". Per poder elaborar aquest producte, tots els cellers de la comarca s'han posat d'acord i a partir del mes de setembre es començaran a fer proves. La tercera proposta també s'ha d'acabar de definir. En aquest cas els forners artesans de la ciutat estan treballant per elaborar una pasta dolça "basada en la cuina renaixentista de Manresa".

El xef de la Fundació Alícia també ha manifestat que el projecte 'Manresa 2022' és una gran oportunitat perquè la ciutat "es posi al dia". "Manresa necessita esperonar la qualitat i la varietat de la restauració", ha afegit. Biarnés creu que la ciutat doblarà el nombre de visitants "sent pessimistes" i és per això que pensa que els restaurants "han d'estar preparats". El xef ha explicat que el primer any de feina s'ha dedicat "a crear sinèrgies" entre els diferents agents del territori i a intentar que surtin iniciatives del sector privat per evitar que l'Ajuntament "hagi de tibar sempre del carro".

Biarnés ha recordat que el camí Ignasià passa per les comunitats autònomes de l'Estat "més potents gastronòmicament" com són el País Basc, Navarra, La Rioja i Aragó, i ha animat els manresans a sentir-se "orgullosos" dels productes locals per mostrar-los als visitants. El xef ha posat d'exemple el formatge parmesà de Parma o les anxoves de l'Escala "d'on no marxaràs sense haver-les tastat o comprat".

La fundació Alícia, en col·laboració amb l'Ajuntament de Manresa i l'Escola Joviat, també té previst desenvolupar un pla de formació per ajudar els restaurants de gamma més baixa a millorar la qualitat i fer que la gastronomia manresana "pugui fer un salt".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés