Actualizado 01/09/2015 11:55

El British Museum i la Fundació Bancària 'la Caixa' signen un acord per organitzar quatre grans exposicions

Els projectes se centraran en l'Europa medieval, la Grècia antiga, els faraons d'Egipte i els fenicis i provindran del fons del Museu Britànic

Londres (ACN).-

El British Museum i la Fundació Bancària 'la Caixa' col·laboraran entre el 2016 i el 2020 en l'organització de quatre grans projectes organitzats a partir de les col·leccions del museu nacional britànic. Les exposicions se centraran en l'Europa medieval, la Grècia antiga, els faraons d'Egipte i els fenicis i es podran visitar a vuit centres CaixaForum de l'Estat, inclosos els de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Palma. Entre els objectes estrella que se cediran hi ha una de les peces d'escacs de Lewis. La directora general adjunta de la Fundació Bancària 'la Caixa', Elisa Durán, ha destacat que l'aliança és "una fita històrica" que facilita "l'excel·lència" de les exposicions de la fundació.El conveni de col·laboració entre el British Museum i la Fundació Bancària 'la Caixa' permetrà descobrir al nostre país algunes de les obres mestres de les grans civilitzacions de la història que ara s'exposen al museu de Londres. La majoria seran peces que rarament surten del museu nacional britànic, i que es podran veure per primera vegada a l'Estat espanyol.

La primera exposició es titularà 'Europa medieval: poder i llegat', i arribarà a CaixaForum Madrid el 2016 i a Barcelona el 2017. La mostra farà un recorregut entre el 400 i el 1.500 dC per il·lustrar els esdeveniments, els personatges clau i les ciutats i conflictes que van marcar l'Edat Mitjana. S'analitzaran els reis i el funcionament de la vida cortesana, les guerres i les formacions dels regnes, la vida diària a les ciutats, la relació amb la religió i el llegat que avui tenim de l'època.

Ignasi Miró Borràs, director de l'àrea de Cultura de la Fundació Bancària 'la Caixa', destaca que el préstec més destacat del British Museum per a aquesta mostra serà "una de les peces del joc d'escacs de Lewis", que és de fet un dels elements estrella del propi museu. El joc d'escacs de Lewis, que es va localitzar a les illes escoceses però té origen nòrdic, és "el conjunt de jocs de taula més complert que es conserva" en un museu, i data del segle XII.

La segona exposició que preveu l'acord és 'Grècia antiga: atletes, guerrers i herois', i analitzarà obres del fons grec del museu londinenc com armadures, joies, escultures o ceràmiques. La mostra girarà al voltant del tema de la competició a l'antiga Grècia, però no només en el sentit purament esportiu o olímpic, sinó també en la política, les arts escèniques com el teatre o l'oratòria, la música o la guerra. La mostra sobre Grècia arribarà a Barcelona i Palma, entre d'altres, el 2018.

L'altra gran civilització que presentarà l'acord és l'egípcia. L'exposició 'Faraons: reis d'Egipte' analitzarà a través del fons del Museu Britànic, un dels més prestigiosos del món en aquest camp, els rituals, els símbols i les ideologies dels faraons. L'objectiu és mostrar als visitants aspectes poc coneguts dels faraons, i fer-ho a través de 130 objectes icònics que abastaran 3.000 anys d'història. La mostra egípcia recorrerà tota Catalunya entre el 2019 i el 2020, amb parades a CaixaFòrum Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Finalment, l'acord amb el British Museum preveu l'organització d'una gran exposició sobre la civilització fenícia. Aquesta quarta i última mostra i col·laboració encara s'està dissenyant, però també es podrà veure a Barcelona i Madrid.

Un acord ambiciós

L'aliança entre el British Museum i la Fundació Bancària 'la Caixa', valorada en uns dos milions d'euros, és una de les més ambicioses que ha firmat mai el museu anglès, especialment pel que fa a la seva durada. Segons el president del Patronat del British Museum, Sir Richard Lambert, l'aliança és "única" perquè estableix "una relació que durarà quatre anys" i que permet al museu fer que la seva col·lecció sigui "el més accessible possible al màxim de gent del món". "Estem encantats", assegura Lambert.

"Tenim relacions amb diferents institucions d'arreu del món", recorda Lambert, que tot i això remarca que és "important" pel Museu Britànic que la col·laboració amb la Fundació Bancària 'la Caixa' "funcioni molt bé" i que el públic "vegi aquestes meravelloses peces i les gaudeixi". Segons Elisa Durán, de la Fundació Bancària 'la Caixa', l'objectiu és "facilitar l'accés a la cultura a tota la ciutadania" a través d'un "fons excepcional" com el del British Museum.

La Fundació Bancària 'la Caixa' ja va firmar l'any 2009 una col·laboració amb el Museu del Louvre de París, i té en marxa acords amb el Museu Nacional del Prado de Madrid, el MACBA o la Fundació Miró. "Totes les aliances i totes les col·laboracions amb les principals institucions del món són molt importants", remarca Durán, que convida el públic a gaudir del fons del British Museum i "donar visibilitat a les grans civilitzacions de la història".

El Museu Britànic, fundat l'any 1753, va ser el primer museu públic nacional del món i rep anualment sis milions de visitants. La seva col·lecció inclou més de vuit milions de peces que resumeixen dos milions d'anys d'història i cultura humana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés