Actualizado 27/02/2015 21:01

La British Library reivindica Barcelona com un "museu a l'aire lliure" i una de les capitals mundials del teatre

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Experts en art, literatura i arts escèniques analitzen a Londres els moviments culturals de la ciutat comtal

Londres (ACN).-

Barcelona és "un museu a l'aire lliure" i viu "un moment increïble en l'art cultural, especialment el teatre". Així han descrit aquest divendres la capital catalana els experts Andrew Dempsey i Maria Delgado, que han participat a les jornades 'Barcelona Kaleidoscope', organitzades per la British Library de Londres. Dempsey, comissari d'art que ha treballat, entre d'altres, per la Fundació Miró, considera que "no hi ha cap altra ciutat" amb tant d'art al carrer com Barcelona. Per a Delgado, professora de Teatre i Arts Escèniques a la Queen Mary de Londres, "qualsevol persona del món que treballi en teatre ha de tenir com a referència el teatre català".Les jornades 'Barcelona Kaleidoscope', organitzades aquest divendres al vespre a la British Library de Londres, han volgut obrir "una finestra a Barcelona com a ciutat mundial de la cultura" amb una gran "riquesa" tant en arts visuals, com teatre o cinema. La conferència, organitzada amb el suport de l'Institut Ramon Llull, ha comptat amb la participació del comissari d'art Andrew Dampsey, la professora de la Quen Mary i experta en Teatre i Cinema Maria Delgado, i el professor en estudis catalans de la UOC Josep Anton Fernández.

En declaracions a l'ACN, Dempsey, que va col·laborar en l'Olimpíada Cultural de Barcelona '92, ha explicat que la ciutat "és un museu a l'aire lliure que no té nom, però que és molt remarcable". Segons Dempsey, s'haurien de potenciar "itineraris pels amants de l'art" en alguns dels racons de la ciutat comtal, ja que és plena "d'obres d'art". "Anem a Barcelona per veure art, pels seus museus, i a caminar, és una gran ciutat per caminar", ha indicat.

Aquest expert en art ha reclamat "més informació als carrers" sobre algunes de les escultures que s'hi poden trobar. "L'Ajuntament té una molta bona pàgina web amb les obres a l'aire lliure, però llavors no trobes aquesta informació als carrers", ha lamentat. Dempsey ha explicat que els britànics "tenen una relació positiva amb Barcelona", que ha definit com "una ciutat molt atractiva per visitar per raons culturals però també pel seu ambient especial".

Un teatre "increïble"

L'experta de la Queen Mary University Maria Delgado, que també treballa en la programació de pel·lícules catalanes i espanyoles al London Film Festival, ha destacat el moment dolç que viu el teatre català. "Barcelona està vivint uns moments increïbles", ha indicat a l'ACN. "El rei Lear, que acaba avui a Barcelona, amb Núria Espert, ha arribat a una capacitat de 100%. Això no es veu a cap teatre d'Europa", ha celebrat Delgado. "El Rei Lear ha de ser un referent pel teatre mundial, no només català, espanyol o europeu", ha reivindicat Delgado, assenyalant la proesa que Espert, amb 80 anys, interpreti un personatge que, a l'obra, té precisament aquesta edat.

Per Delgado, "els productes teatrals que ara es veuen a Barcelona són increïbles". Segons ella, "el teatre català sempre ha tingut molta imaginació, no veu fronteres, no diu que el teatre s'hagi de quedar a l'escenari". "El teatre es veu als carrers, a la plaça de Catalunya, a espais alternatius", remarca, assenyalant, a més, la resposta del públic. "A la gent li agrada anar al teatre, necessita anar al teatre, és un fòrum de debat", explica. Segons Delgado, el potencial de la producció catalana es deu al talent dels seus directors i les seves companyies, i a una gran voluntat de col·laboració entre artistes i espais. Durant la seva xerrada, Delgado ha fet referència, entre d'altres, als Joglars, els Comediants o La Fura dels Baus. 

"Qualsevol persona que treballi en teatre mundial ha de tenir com a referència el teatre català", ha dit aquesta professora de la Queen Mary de Londres. En aquest sentit, ha explicat que la casa editorial de la Universitat de Cambridge ha publicat recentment una enciclopèdia d'actors mundials on tenen per primera vegada un paper destacat els catalans. De fet, l'única actriu de l'Estat que surt a l'enciclopèdia amb una fotografia és, precisament, Núria Espert. "La quantitat d'actors catalans que surten en aquest volum està relacionada amb la importància del teatre català i dels actors catalans al món", ha remarcat.

Durant la conferència, el professor Josep-Anton Fernàndez, de la UOC, ha analitzat les representacions de Barcelona en la literatura del segle XX i XXI, amb referències a autors il·lustres com Joan Maragall, Josep Maria de Sagarra, Mercè Rodoreda, Terenci Moix o Montserrat Roig, però també d'altres de més contemporanis com Marta Rojals o Daniel O'Hara. En aquest sentit, ha remarcat com les novel·les més contemporànies, com les de Rojals, evoquen una Barcelona en crisi, en qüestió amb ella mateixa, i que es vol reinventar. 




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés