Actualizado 13/02/2015 03:24

La botifarra d'ou i la coca de llardons, aperitius del plat fort del Carnaval de Tarragona

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El regnat del Carnestoltes XXXIV i la Concubina XXI arribarà dissabte al seu moment àlgid amb la Rua de l'Artesania

Tarragona (ACN).-

1.400 coques de llardons a un euro i 400 racions gratuïtes de botifarra d'ou, amb motiu de la celebració del Dijous Gras, han servit als tarragonins com a aperitiu pels dies més forts del Carnaval de la ciutat. Com és tradició, i tal com ha apuntat el cansalader artesà Vicenç Bardolet, Dijous Gras és "una disbauxa gastronòmica" abans del cap de setmana de festa del Carnestoltes i de l'arribada de la Quaresma. D'una banda, Bardolet ha ofert tastos gratuïts de botifarra d'ou als clients de la seva parada del Mercat Central, i de l'altra, membres de la Colla La Bóta han venut petites coques de llardons a un euro. El punt àlgid del Carnaval, però, no arribarà fins dissabte, amb la Rua de l'Artesania.A Tarragona els dijous és dia de mercat, i si a això li sumem la celebració de Dijous Gras l'ambient es multiplica. I és que amb la proximitat del Carnaval, les ganes de gresca es noten a cada cantonada. Aquest matí, però, l'activitat s'ha centrat en dos indrets: el Mercat Central i la Rambla Nova.

Al primer, la parada de la Cansaladeria Bardolet ha donat als seus clients pintxos de botifarra d'ou, un dels productes més típics de la festa del Carnestoltes -però que ja venen durant tot l'any-. Vicenç Bardolet, cansalader artesà, ha explicat a l'ACN que l'origen de la botifarra d'ou s'ha de buscar en l'anomenada "olla de Carnaval".

Després de la matança del porc s'aprofitaven algunes parts, com ara la careta o la papada, per bullir-ho, trossejar-ho, i posar-ho en una cassola on, un cop saltejat, s'hi posaven ous. El resultat es posava al forn i es convertia en una mena de coca. Llavors a algú "se li va acudir coure-ho, passar-ho per la picadora, afegir-ho dins d'una tripa i fer-ho en forma de botifarra", ha detallat Bardolet. A més, ha dit, "la botifarra és una manera de conservar la carn". Aquest cansalader artesà també ha insistit que Dijous Gras és el dia per menjar greixos per excel·lència, just abans dels dies forts del Carnaval i de l'arribada del temps de Quaresma.

A la Rambla Nova de la ciutat els encarregats d'endolcir el Dijous Gras han estat els membres de la Colla La Bóta del Carnaval de Tarragona, que enguany celebren el seu 30è aniversari. Disfressats, amb música i repartint alegria a dojo han venut 1.400 coques de llardons al preu d'un euro. Segons ha explicat el seu president, Rafael Lluís, és la seva única font d'ingressos, ja que es tracta d'una colla més aviat austera que fa disfresses econòmiques i aposta més per la sàtira. Lluís també ha afegit que, amb motiu del seu aniversari, enguany faran la 'primera farra' del Ninot i la Ninota, acompanyats del seguici del rei i la reina del Carnaval, i recuperaran, dilluns, el judici del Carnestoltes, una paròdia d'uns quinze minuts que faran els membres de la colla.

Rua de l'Artesania

Després del Dijous Gras comença la festa grossa. Demà divendres, amb el Carnaval dels Petits, que omplirà els carrers de Tarragona amb més de 600 nens i nenes acompanyats per la representació, també en petit del Carnestoltes i la Concubina. Ja a la nit, amb el Carnestoltes XXXIV i la Concubina XXI com a principals protagonistes, serà el torn de la Disfressa d'Or, que enguany es trasllada a la Tarraco Arena Plaça, l'acte on les comparses participants llueixen les seves millors gales en el marc d'una gran producció escènica.

Dissabte, al matí, serà el moment de la X Baixada del Pajaritu, que enguany torna a la Baixada de la Peixateria des de la Plaça del Rei, on els seus participants lluiran els carretons més esbojarrats i també hauran de dur a terme la Pujada. A la tarda sortirà la Rua de l'Artesania, amb nou recorregut i la participació de 28 comparses i més de 1.800 persones desfilant. Diumenge, punt i final amb la Rua de Lluïment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés