Actualizado 30/09/2015 14:41

BComú, ERC i la CUP volen que Barcelona es declari ciutat oposada al TTIP

Presentaran una moció al proper ple perquè l'Ajuntament rebutgi el tractat de lliure comerç entre els EUA i la UE

Barcelona (ACN).-

Els grups municipals de BComú, ERC i la CUP han anunciat que presentaran una moció al ple del 3 d'octubre per declarar Barcelona ciutat oposada al TTIP. Així, donen suport a la campanya 'Catalunya no al TTIP', impulsada per una desena d'entitats en contra del tractat de lliure de comerç que negocien els EUA i la UE. En una roda de premsa, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, Pisarello (BComú), i les regidores Montse Benedí (ERC) i Maria José Lecha (CUP) han justificat el suport a la iniciativa pel "secretisme" del procés i perquè l'aplicació del tractat, diuen, posaria en perill la sobirania dels països i la prestació de serveis públics per part dels ajuntaments.El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat que la iniciativa és de "sentit comú", ja que "defensa la democràcia, els serveis públics, els drets laborals i, fins i tot, la legalitat internacional". En una roda de premsa al consistori en què també hi han participat representants de diverses entitats, Pisarello ha denunciat el "secretisme i opacitat" de les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), entre les institucions dels EUA i la UE, que al seu parer només responen a "interessos especulatius".

"Estem perdent el control en els àmbits de decisió", ha alertat Pisarello, qui ha explicat que l'aplicació del tractat implicaria una pèrdua de poder de les administracions públiques en matèries com l'habitatge, els recursos bàsics com l'aigua o els drets laborals, cosa que repercutiria negativament en les condicions de vida dels ciutadans. D'altra banda, Pisarello també s'ha mostrar receptiu a una de les propostes de les entitats de celebrar un "gran debat públic" sobre el TTIP, amb experts sobre la matèria i els moviments socials, per "trencar" amb l'"opacitat".

De la seva banda, la regidora d'ERC, Montse Benedí, ha avisat que l'entrada en vigor del TTIP suposaria una "degradació" de legislació mediambiental i laboral a Catalunya, que "afectarà directament en els nostres drets de ciutadans". Benedí també ha reivindicat la necessitat dels ciutadans de saber més al voltat del tractat. "Tenim dret a saber i a decidir", ha reblat la republicana tot fent una equiparació entre el procés sobiranista i el dret a conèixer i decidir sobre el tractat.

"És un atac frontal i salvatge a la sobirania dels pobles", ha etzibat la regidora de la CUP, María José Lecha, qui ha alertat que si ara s'aprova el tractat serà molt difícil després intentar anul·lar o modificar les mesures que el seu contingut implica. Per Lecha, el TTIP, culmina les reformes neoliberals que s'estan implantant des de la dècada dels vuitanta, que impedeixen els ciutadans "tenir una vida digna".

La campanya 'Catalunya no al TTIP' està impulsada per 90 entitats, entre les quals hi ha la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB); els sindicats UGT, CCOO, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Unió de Pagesos; les associacions Ca la Dona, Dempeus per la Salut Pública i la Fede, així com el Consell de Joventut de Barcelona (CJB) i la plataforma Aigua és Vida.

Per tal que la moció prosperi és necessari que almenys un altre grup municipal hi doni suport o s'abstingui, ja que Barcelona En Comú, ERC i la CUP sumen només 19 regidors, dos menys dels que atorga la majoria absoluta -21-.

Diverses ciutats europees d'Alemanya, França, Itàlia i del Regne Unit ja han aprovat mocions similars. A Catalunya, són 12 els municipis que ja han aprovat la moció que l'Ajuntament de Barcelona sotmetrà a votació el proper 3 d'octubre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés