Actualizado 24/02/2015 21:14

Barcelona gestionarà el 48% de la taxa turística i destinarà part dels recursos a pal·liar efectes negatius del turisme

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les associacions de veïns demanen una moratòria a la construcció de nous hotels i adverteixen del "monocultiu" d'aquest sector a la ciutat

Barcelona (ACN).-

La tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, ha avançat aquest dimarts que el consistori gestionarà el 48% dels ingressos generats per la taxa turística a la ciutat. Durant l'audiència pública per debatre el model turístic de la ciutat, Recasens ha apuntat que l'Ajuntament no haurà de destinar aquests recursos a promoció turística, com ha passat fins ara, sinó que podrà dedicar-los a pal·liar els efectes negatius que generen els turistes en determinades zones de la ciutat, amb la millora dels serveis de neteja, manteniment i civisme. La tinent ha reiterat al govern espanyol que Barcelona pugui participar d'una part de l'IVA que es genera amb l'activitat turística a la ciutat.Actualment, l'Ajuntament de Barcelona ingressa 6,5 milions d'euros provinents de l'impost sobre establiments turístics de la Generalitat, dels més de 19 milions que genera aquesta taxa a la capital catalana. "Volem un model de turisme sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment, que aporti més qualitat de vida als ciutadans, perquè generi riquesa i ocupació de qualitat", ha assegurat la tinent d'alcalde.

Recasens ha citat problemes generats pel turisme: massificació, concentració, pèrdua d'identitat i autenticitat, incivisme, manca de connexió entre els agents turístics i la ciutadania, poca redistribució del beneficis, o economia submergida, entre d'altres. Per això, la tinent d'alcalde ha assenyalat que "l'acció de govern està dirigida a resoldre aquests problemes", amb accions com l'increment de la participació en la taxa turística.

Durant la seva intervenció, Recasens ha considerat que Barcelona ha construït un "model turístic d'èxit" i ha assegurat que l'Ajuntament "assumirà" les propostes de les associacions de veïns per aconseguir un turisme "sostenible" a la ciutat. La tinent d'alcalde ha apuntat que el turisme "no és nou a la ciutat" i que el model actual es remunta als Jocs Olímpics de 1992. En aquest context, ha recordat que es va crear un consorci públic-privat com Turisme de Barcelona com a òrgan gestor del turisme a la capital catalana.

Els baròmetres mostren una ciutadania dividida sobre el turisme

"El model d'èxit del turisme a Barcelona genera externalitats negatives i no reparteix prou bé els beneficis. Això s'ha detectat des de 2007", ha apuntat. Recasens ha explicat que els baròmetres ciutadans sobre el turisme mostren que els percentatges de partidaris i detractors del model turístic de la ciutat han anat fluctuant, tot i trobar-se en una situació de força equilibri en els darrers anys.

La tinent d'alcalde ha explicat que la meitat dels visitants de Barcelona no pernocten a la ciutat, mentre que dels que s'allotgen a Barcelona, la meitat no ho fa en hotels i cerquen altres establiments com els apartaments turístics. Recasens ha destacat que el 41% dels turistes que visiten Barcelona són "repetidors" i que això ha de permetre l'Ajuntament derivar aquests visitants cap a zones turístiques menys congestionades.

Recasens ha fet també una radiografia del turisme a Barcelona. Gairebé la meitat dels turistes que visiten Barcelona ho fa per vacances, mentre que l'altra meitat ho fa per raons professionals. Segons les dades de l'Ajuntament, els visitants que venen de vacances realitzen una despesa mitjana de 153 euros, mentre que els visitants que venen a la ciutat per negocis generen una despesa mitjana de 264 euros.

La FAVB alerta sobre el "monocultiu turístic" i demana una moratòria a nous hotels

El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell, ha valorat positivament la celebració de l'audiència pública sobre el turisme, però ha lamentat l'absència de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en un acte d'aquestes característiques. Rabell ha reconegut que Barcelona és un "model d'èxit" turístic, amb un important pes econòmic d'aquest sector en l'economia de la ciutat, però ha demanat una reflexió sobre els seus efectes mediambientals i el "monocultiu" econòmic del sector terciari.

El representant veïnal ha lamentat la proliferació d'apartaments turístics, els efectes "devastadors" sobre el comerç tradicional de la ciutat, substituït per franquícies que han afectat la identitat de molts barris de la capital catalana. "El turisme està accentuant la fractura social i econòmica, amb la generació de bombolles com passa amb l'increment de la planta hotelera a la ciutat", així com un urbanisme destinat als turistes, com mostren les reformes del Paral·lel i la Diagonal, ha sentenciat.

El dirigent de la FAVB ha reclamat una moratòria sobre la construcció de nous hotels a la ciutat i també l'exclusió dels apartaments turístics de determinats barris de la ciutat com la Barceloneta, on aquesta activitat és "incompatible" amb la vida quotidiana dels veïns. El representant veïnal ha demanat també que s'actuï contra els propietaris d'apartaments turístics que no resolguin els problemes d'incivisme i "assetgin" els veïns que convisquin amb la seva activitat.

Una audiència pública multitudinària

L'audiència pública sobre el model turístic de Barcelona ha tingut lloc aquest dimarts al vespre a l'auditori de la Biblioteca Jaume Fuster, que s'ha omplert completament de veïns de la ciutat i ha viscut alguns moments de crispació entre els assistents. Desenes de ciutadans no han pogut accedir a l'auditori i han aprofitat per protestar al carrer contra l'actual model turístic de la capital catalana. Els manifestants també han tallat l'Avinguda Vallcarca a l'alçada de Plaça de Lesseps.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés