Actualizado 27/05/2015 11:48

'Aturem les prospeccions' presenta noves al·legacions contra un projecte per buscar petroli al Cap de Creus i les Balears

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'empresa 'Seabird' vol fer sondejos en una àrea de 37.000 quilometres quadrats

Girona (ACN).-

La plataforma 'Aturem les prospeccions' ha presentat davant el Ministeri d'Indústria un nou paquet d'al·legacions contra el projecte de l'empresa 'Seabird Exploration' per buscar petroli i gas en una superfície de 37.000 quilòmetres quadrats des del Golf de Lleó a les Illes Balears i que preveu prospeccions a 13 quilòmetres del Cap de Creus. La plataforma denuncia en un comunicat que aquest projecte, que es va presentar el 2011 i al que s'hi van oposar 19 entitats ecologistes, va ser arxivat l'any 2014 pel Ministeri d'Indústria i que ara l'empresa el vol tramitar de nou saltant-se el tràmit d'informació pública i amb un "pèssim" Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) totalment "obsolet".L'empresa 'Seabird Exploration' va presentar l'any 2011 una petició per realitzar prospeccions petrolíferes al golf de Lleó. L'objectiu era trobar bosses de gas o petroli en una superfície de 37.000 quilòmetres quadrats des del golf de Lleó a les Illes Balears, en el seu punt més proper al Cap de Creus a una distància de 13 quilòmetres i en el punt més proper a l'illa de Menorca a uns 30 quilòmetres. En aquell moment, dinou entitats ecologistes de Catalunya es van unir per formar la plataforma 'Aturem les prospeccions a la costa catalana', i van presentar al·legacions a la campanya de prospeccions.

Aquell projecte va ser autoritzat pel ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí, tot i que finalment el va arxivar el 28 gener 2014, perquè l'empresa no va lliurar dins els terminis establerts la documentació necessària que marca la legislació d'avaluació d'impacte ambiental.

El 3 d'abril de 2014, Seabird Exploration va consultar la possibilitat d'iniciar de nou l'avaluació d'impacte ambiental del projecte i el 15 setembre de 2014, la subdirecció general d'Avaluació Ambiental va donar resposta i va determinar com a vàlids els tràmits d'informació pública i consultes de l'expedient arxivat anteriorment. D'aquesta manera, s'ha iniciat de nou la tramitació però només amb un seguit de consultes reduïdes a administracions i entitats interessades, el que permet saltar-se el tràmit d'informació pública del projecte i de l'Estudi d'Impacte Ambiental.

Pèssim Estudi d'Impacte Ambiental

En un comunitat, 'Aturem les prospeccions a la costa catalana' qualifica de "pèssim" l'Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) presentat per 'Seabird Exploration' perquè, "a més d'obsolet, té gran quantitat de defectes, incorreccions, omissions, i interpretacions esbiaixades, i només per aquest motiu, el projecte hauria de ser informat negativament i arxivat definitivament".

La plataforma afegeix que amb les dades aportades per l'EIA, es constata que "aquest projecte tindrà greus afectacions sobre la fauna i flora marina i sobre activitats econòmiques com la pesca. És especialment greu el fet que una gran part de l'àrea d'adquisició sísmica prevista per Seabird Exploration al golf de Lleó, es situa sobre el corredor de migració de cetacis, on s'ha detectat la presència d'espècies d'interès comunitari com els dofins mular (Tursiops truncatus). Així mateix, a l'EIA manca una previsió dels impactes que es poden generar en la fase d'exploració petrolífera".

Amb totes les dades a la mà, els ecologistes consideren improcedent autoritzar aquest tipus d'estudis, i exigeixen l'aturada de tots els projectes de recerca de petroli i gas al mar, a Catalunya i a l'estat espanyol, i reclamen que el govern de l'estat espanyol" faci d'una vegada els passos necessaris per aconseguir un nou model energètic, basat en l'eficiència energètica, la descentralització, la gestió pública o comunitària, i la utilització d'energies netes i renovables".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés