Actualizado 21/11/2014 10:16

Una associació promou la reinserció laboral de les dones que han patit un càncer de mama

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Live! dóna a la conèixer a la societat les dificultats físiques que pateixen les dones després de la malaltia

Sant Pere de Ribes (ACN).- Un grup de dones que ha superat els tractaments d'un càncer de mama s'ha unit per exposar la seva malaltia i les seqüeles que els tractaments els han deixat. Live! és el seu nom, que deixa palès quin és el seu objectiu: "Quan acabes el tractament només penses en que comença una nova vida", expressa Cristina Porta, presidenta de l'associació. Live! té com a objectiu aconseguir que les empreses contractin dones que han superat la malaltia. En aquests casos, necessiten una feina de poques hores, que no provoqui estrès ni les obligui a fer un esforç físic ja que no poden fer-ho. "Costa sensibilitzar les empreses", assegura Porta, que apunta que cada any es diagnostiquen 3.500 nous casos de càncer de mama.Cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 3.500 nous casos de càncer de mama, segons dades del Departament de Salut. Es tracta de dones que en la majoria dels casos superen els 35 anys i que veuen com han d'encarar la seva vida agafant un nou rumb físic, emocional i laboral i han de passar per uns tractaments molt intensos. Però, què passa una vegada aquestes dones aconsegueixen superar amb èxit aquest tràngol? Live! hoyempiezaunanuevavida.com és una associació de dones que vol acompanyar-les en aquest després i que es defineix com la primera comunitat post-càncer de mama.

"En finalitzar els tractaments sentim que tenim ganes de viure", comenta Cristina Porta, la impulsora i presidenta de l'associació Live!. A ella li van diagnosticar un càncer de mama als 38 anys, ja en fa onze. Des d'aleshores la vida li ha canviat. "Moltes dones no poden tornar a treballar, i això és un problema", assegura. "Quan acabes et planteges, què puc fer, ara? I escollim fer coses que ens agradin, perquè volem viure", reflexiona.

Live! va sorgir perquè "no vam trobar cap associació post-càncer" i calia crear un espai per "ajudar a les dones a emprendre després dels tractaments". "Si jo tinc aquest problema, segur que més dones el tenen", es va plantejar la Cristina Porta. Per això, l'entitat fa xerrades per donar-se a conèixer i desenvolupa diversos programes socials.

Per ara, Live! hoyempiezaunanuevavida.com actua en l'àmbit català, però aviat volen fer-ho per ajudar a dones de tot l'estat, on cada any es diagnostiquen 22.000 nous casos de càncer de mama. Actualment l'entitat està formada per 43 persones i representa una "il·lusió personal" per a la seva presidenta.

Del càncer de mama a la reinserció laboral

A banda de viure amb un ritme menys intens i gaudir dels plaers de la vida, les dones que arriben a la fase de post-càncer -que en són el 85% de les diagnosticades- també volen treballar. I aquí és on arriba el problema, derivat per la incomprensió. "Les empreses encara han d'assimilar què ens suposa això, perquè no ho acaben d'entendre" i "anar a treballar costa molt", assegura la Cristina Porta.

Per això, Live! vol potenciar la seva àrea de reinserció laboral d'aquestes dones a qui les intervencions del càncer li poden haver suposat l'extirpació d'alguna part del seu cos. "Físicament estem cansades i necessitem feines que no suposin un estrès important, amb horaris flexibles i que físicament no suposin fer molt d'esforç", assegura la presidenta de l'associació.

Des de Live! escolten activament les dones que contacten amb elles per analitzar-ne el perfil i buscar empreses que tinguin una responsabilitat social real perquè els hi puguin fer un lloc dins la plantilla de la companyia. Casa Amatller, Catalana Occident i Soivre són les tres primeres empreses que han ajudat a reinserir laboralment aquest perfil de dones.

Un sopar per donar-se a conèixer

Per mirar el futur amb optimisme i compartir la seva situació amb altres dones, Live! hoyempiezaunanuevavida.com organitza el proper dissabte, 29 de novembre, a l'hotel Terramar de Sitges un sopar per donar-se a conèixer i per mostrar el seu suport a les dones que han acabat els tractaments però que ara els toca afrontar els efectes adversos de la malaltia, ja que 7 de cada 10 dones afectades declara que el problema físic més freqüent és el cansament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés