Actualizado 24/02/2015 17:22

Una associació de Balaguer reuneix 33.000 euros per erigir l'escultura d'un morter de 2.000 quilos dedicada a la Cuina Catalana

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'entitat ha recollit les aportacions econòmiques de 43 empreses, comerços i particulars de la capital de la Noguera

Balaguer (ACN).-

L'Associació per a la Cuina Catalana Lo Morter de Balaguer inaugurarà el pròxim 12 d'abril l'escultura 'Lo Morter', que s'erigirà a l'avinguda Països Catalans de la capital de la Noguera gràcies a les aportacions de 43 empreses, comerços i particulars de la ciutat, que han donat uns 33.000 euros. "La contribució desinteressada dels balaguerins permetrà que la ciutat tingui un monument dedicat als 700 anys de la Cuina Catalana i la manera de simbolitzar el nostre recolzament a la candidatura perquè la UNESCO la declari Patrimoni Immaterial de la Humanitat", segons ha explicat el president de l'entitat, el restaurador Josep Maria Morell.Morell ha explicat que s'ha escollit un morter perquè "és una peça clau en la cuina catalana i que la identifica plenament". A més, a Balaguer hi ha evidències de l'ús de morters tant en el jaciment andalusí del Pla d'Almatà com en el Castell Formós, tots ells conservats al Museu de la Noguera. Al respecte, la seva directora, Carme Alòs, ha assegurat que "tot i que els tractats de cuina andalusina parlen de l'ús del morter, els únics que s'han trobat a la Península són els del Pla d'Almatà".

L'escultura, obra del balaguerí Josep Mateu, fa tres metres d'ample per dos d'altura, al quals s'ha d'afegir la mà de morter que fa 4 metres. En total, pesa 2.000 quilos. 

Durant la presentació de l'obra, l'alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha felicitat l'entitat per la capacitat d'involucrar la ciutadania en aquest projecte i també a l'Ajuntament, que encara que no hi col·labori econòmicament. Així mateix, Roigé ha emplaçat l'entitat a seguir treballant i divulgant la cuina catalana arreu, especialment, entre els escolars".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés