Actualizado 05/08/2015 18:52

Asaja insta al Govern a fixar preus mínims per la llet a l'igual que es fa França

La presidenta d'aquesta organització ramadera veu 'disposició' en el Departament d'Agricultura per dissenyar una 'bona solució' per al sector

Barcelona (ACN).-

La reunió de treball entre els representants de l'organització ramadera Asaja i el director general d'Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrassa, ha acabat satisfactòriament per als representants ramaders que han sortit 'confiats' en què es trobarà una solució als problemes del sector. Un sector que veu com els preus per litre baixen dia rere dia des de la liberalització de les quotes. La presidenta d'Asaja Barcelona, Rosa Pruna, ha explicat que la solució passaria per replicar el model francès on per decret es prohibeix la venda a un preu per sobre del que costa produir un litre de llet. Pruna ha vist bona 'disposició' en el Departament d'Agricultura per començar a treballar en aquesta via.Pruna ha explicat poc després de la reunió en declaracions a l'ACN que el sector 'li preocupa moltíssim' el que està passant a Catalunya amb la llet. Un territori on cal importar prop de la meitat de la llet que es consumeix i uns ramaders que veuen com el preu de la llet s'està venent per sota del preu de cost.

Des de la liberalització des les quotes lleteres, la situació encara ha empitjorat molt més, segons Pruna, perquè els preus encara han baixat molt més per la pressió de les grans distribuïdores.

La presidenta d'Asaja Barcelona creu que la solució passa per replicar el model francès on hi ha un acord entre el govern francès i els ramaders per imposar un preu mínim que eviti vendre la llet per sota del preu de cost.

Pruna i els representants del sector han sortit de la reunió 'confiats' amb la bona 'disposició' de Vilarrassa a treballar per dissenyar una solució similar a la de França. La presidenta d'Asaja Barcelona ha explicat que el Departament s'ha compromès a debatre amb el Departament d'Empresa i Ocupació, competent amb l'àrea de comerç, per trobar una solució que es pugui implementar a Catalunya, després de fer consultes amb les autoritats europees, ha explicat Pruna.

A Catalunya hi ha actualment 670 explotacions de vaques lleteres, quan el 1986, quan es va entrar a la Unió Europea, aquest nombre d'explotacions s'enfilaven fins els 6.500 explotacions. Però el problema és que entre el 2014 i els mesos que es porten de 2015 s'han perdut 130 explotacions.

La desaparició de les quotes lleteres no ha solucionat el problema del sector 'sinó tot el contrari'. Ara els preus estan més baixos, les indústries demanen menys producció i moltes explotacions veuen com no se'ls ve a recollir la llet, ha explicat Rosa Pruna.

Asaja defensa que si Catalunya està dins de la Unió Europea, perquè no pot tenir les mateixes condicions que tenen els ramaders francesos on el seu govern fixa 'un preu per sobre del que costa produir'. 'Tant el ramader com les grans superfícies no podran vendre llet per sota del que costa produir-la. És normativa de França', rebla Pruna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés