Actualizado 15/08/2015 17:22

Artur Mundet, de Sant Antoni de Calonge a crear el refresc més popular de Mèxic

Primera degustació al seu poble d'origen de la beguda de suc de poma amb gas que va idear fa un segle

Calonge (ACN).-

Qui hagi viatjat a Mèxic i hagi provat un dels refrescos més popular del país, el Sidral Mundet, potser no sospita que el va crear ara fa un segle un veí de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà). La beguda és un refresc de suc d poma amb gas i, gràcies a ella, el seu creador Artur Mundet va aconseguir una gran fortuna. Aquest dissabte, el seu poble natal ha organitzat, per primer cop, una degustació de la beguda, que actualment és propietat de Coca-Cola. Des de Mèxic, Mundet no es va oblidar dels seus orígens i va fer servir la seva fortuna per ajudar Sant Antoni a través de la creació de la Germandat Mundet i Barcelona amb les conegudes Llars Mundet.Aquet dissabte al vespre, el Monestir del Collet acull la primera degustació de Sidral Mundet. Serà després d'una xerrada sobre la figura d'Artur Mundet que farà el periodista i historiador Albert Vilar.

El Sidral Mundet és un refresc de suc de poma amb gas creat per Mundet ara fa un segle a Mèxic, on és molt popular. Gràcies a aquesta beguda, Mundet va aconseguir una gran fortuna, amb la qual va ajudar els veïns de Sant Antoni, a través de la creació de la Germandat Mundet, o els de Barcelona, amb la creació de les conegudes Llars Mundet.

La degustació d'aquesta beguda mexicana, que des de l'any 2001 és propietat de Coca-Cola, serà possible gràcies a la mediació de descendents d'Artur Mundet. En concret, de la seva besnéta Macu Zindel-Mundet i la rebesnéta, Cristina Melgarejo, que no es perdrà la cita i ha decidit venir des de Mèxic per assistir expressament a l'acte.

L'acte forma part del programa de la XXIX Trobada Cultural de Calonge que organitza el Centre d'Estudis Calongins Colònico, amb el suport de l'Ajuntament de Calonge.

La conferència, sota el títol de L'emprenador Artur Mundet, del suro al sidral, anirà a càrrec de l'historiador, periodista i sotspresident de Colònico, Albert Vilar Massó. Artur Mundet Carbó (1878-1965) era un dels fills de Llorenç Mundet, que era natural de Llagostera i que va impulsar una petita fàbrica de suro que tenia el seu sogre a Sant Antoni de Calonge.

L'empresa va fer el salt als Estats Units, i Artur Mundet va crear la primera fàbrica de suro a Mèxic, l'any 1902. Però ben aviat va decidir diversificar-se, apostant per altres productes. Entre aquests, productes per a empreses envasadores. El següent pas ja va ser tenir una embotelladora pròpia, i va ser el primer de Mèxic a utilitzar el tap corona, que a Mèxic és conegut com corcholata, ja que en l'origen era una peça de metall i suro a dins per tancar bé i evitar contacte entre metall i beguda. Ell no va ser el creador, com algú ha dit, però va incorporar-hi millores.

A partir d'aquí, només li quedava un nou pas, crear la seva pròpia beguda. Va patentar cerveses, vinagres, refrescos diversos, però el seu èxit, el seu gran èxit, va venir amb el Sidral Mundet. Mundet va crear una gran fortuna, però, al mateix temps, va decidir destinar una part a la filantropia. D'aquesta manera, a Mèxic, arran de la mort del seu únic fill baró, va construir una maternitat, una llar per a la gent gran i un hospital infantil. També va crear un gran parc esportiu i social al centre de la capital mexicana.

Però també va ajudar als seus conciutadans de Sant Antoni amb la constitució, l'any 1934, de la Germandat Artur Mundet, que va aglutinar les dues mutualitats de previsió social que hi havia fins llavors dal poble. A més, com la seva dona, Anna Gironella, era de Barcelona, van ajudar a fer possible la nova Llar de la Caritat de la Diputació de Barcelona. Arran de l'aportació econòmica, la nova llar es va passar a dir Llars Anna Gironella de Mundet, conegudes popularment com a Llars Mundet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés