Actualizado 25/07/2015 15:37

Arrenquen les obres per construir el Centre de tractament de residus de Pedret i Marzà

Els treballs, amb un pressupost de 24 MEUR, acabaranl'any vinent i la planta entrarà en servei a principis del 2017

Pedret i Marzà (ACN).-

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha col·locat aquest dissabte la primera pedra del Centre de tractament de residus de l'Alt Empordà, ubicat a Pedret i Marzà. La planta donarà servei a tota la comarca i tindrà una capacitat de tractament anual de 60.000 tones de fracció resta (materials que no es poden reciclar) i 10.000 tones de restes orgàniques. Els treballs tenen un pressupost de 24 MEUR, estan finançats per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i, en principi, finalitzaran a finals del 2016. La previsió és que la planta entri en funcionament a començaments del 2017. Les instal·lacions es construiran al costat del dipòsit controlat de residus municipals de la vila.L'obra de la nova planta la finança íntegrament l'ARC i la instal·lació la gestionarà el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. El centre tindrà capacitat per tractar 60.000 tones de fracció resta a l'any. Fracció resta són tots aquells residus que no es poden reciclar i que el seu destí final és un abocador o la incineració. Les instal·lacions també tractaran unes 10.000 tones anuals de fracció orgànica (FORM).

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat han explicat que el centre tractarà la fracció resta mitjançant un sistema mecànic i biològic que permetrà extreure la matèria orgànica de les escombraries aconseguit reciclar el màxim possible. En concret, el tractament consisteix en cinc fases diferenciades: la primera és la que fa referència a la recepció en fossar, posteriorment es portarà a terme un pretractament mecànic per separar la matèria orgànica del rebuig i recuperar tots aquells materials que es puguin reciclar. El següent pas serà l'estabilització aeròbia de la matèria orgànica en dues etapes: túnels de compostatge i en unes sitges amb ventilació forçada i reg automàtic. Posteriorment es realitzarà l'afinament mecànic de la matèria orgànica estabilitzada per extreure'n impureses i, per últim, es procedirà al premsat del rebuig per portar-lo al dipòsit controlat.

Pel que fa al tractament del material orgànic, el centre permetrà barrejar les escombrares amb la fracció vegetal. Posteriorment es portarà a terme la descomposició intensiva de tot el material en túnels de compostatge, es farà un pretractament primari, la maduració de les restes mitjançant un sistema de compostatge aerobi en sitges (naus cobertes) i, al final, l'afinament i emmagatzematge del compost.

D'altra banda, a part de les obres de construcció del centre, el Departament també té previst complementar les instal·lacions amb altres infraestructures de cara al futur. En primer lloc es vol construir un edifici administratiu de coordinació i comunicació ambiental del Centre de Tractament de Residus, una deixalleria comarcal, una planta de desballestament de residus voluminosos on també es preparant per poder-los revaloritzar i, per últim, una ampliació del dipòsit controlat per tots aquells residus que no puguin reutilitzar-se ni reciclar-se. Unes infraestructures que faran que la inversió total pugui fins als 36,7 milions d'euros, tal i com està previst en el conveni acordat amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'ARC.

Els habitants de l'Alt Empordà van gener 112.498 tones de residus el 2014

Segons les últimes dades de generació de residus, l'any passat els 140.214 habitants de la comarca de l'Alt Empordà van gener un total d 112.498 tones d'escombraries. D'aquest total, es va aconseguir recollir selectivament un 38% (42.812 tones), una xifra un xic inferior a la mitjana catalana sobre recollida selectiva que es situa en el 38,3%.

Pel que fa a la generació per càpita, l'Alt Empordà és la comarca que genera més brossa per habitant de tot Catalunya amb una ràtio de 2,20 quilos de residus al dia mentre que la mitjana catalana es situa en els 1,33 quilograms per habitant i dia. No obstant això, aquesta comarca gironina ha estat reconeguda recentment com la comarca amb la millor recollida selectiva d'envasos lleugers. Només l'any passat es van recollir 15,21 quilograms per habitant i dia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés