Actualizado 16/01/2015 14:33

Antoni Carrasco: "No volia descriure una agonia sinó la sacsejada emocional que suposa enfrontar-se a la malaltia"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Empúries publica l'obra guanyadora del 34è Premi Just M. Casero 2014, 'La segona lluna'

Barcelona (ACN).-

L'editorial Empúries ha publicat recentment 'La segona lluna', d'Antoni Carrasco, obra guanyadora del 34è Premi Just M. Casero de novel·la curta que organitza la Llibreria 22 de Girona. La novel·la ha rebut aquest divendres grans elogis del propietari de la llibreria, Guillem Terribas, i de l'editor del Grup 62, Josep Lluch, que han coincidit a dir que és una de les millors obres que ha participat mai al guardó. L'autor ha exposat que, si bé el fil conductor és la malaltia i la perspectiva de la mort, no ha volgut "carregar les tintes" en el dramatisme, ni descriure una agonia, sinó parlar de la sacsejada emocional que suposa enfrontar-se amb la malaltia d'algú proper.La novel·la 'La segona lluna' està composta de tres peces, tres relats, que tenen en comú la presència de la malaltia, de la vulnerabilitat de la vida i de la mort com una amenaça real. Narrada en primera persona, totes tres històries comparteixen personatges, però estan ordenades de forma no cronològica. A la primera, el narrador és l'amic d'un malalt, a la segona la relació amb la malaltia és a través d'una amiga de la seva filla que pateix una malaltia contagiosa, i a la tercera, la malalta és la mare del narrador.

Carrasco ha manifestat que no l'interessava tractar la malaltia com a procés dolorós, sinó del paper que aquesta "juga" en la vida dels personatges. "L'aparició d'una malaltia en un familiar o amic canvia la persona, però també la relació dels altres amb aquesta", ha destacat. De la seva banda, l'editor Josep Lluch, ha subratllat el fet que "la mort hi és de forma molt obliqua i latent, i més aviat hi ha un reconeixement, una assumpció de la vida". "M'interessava que l'obra parlés de la via, en un moment seriós, important, però acceptant-ho, a vegades amb un contrapunt irònic.", ha secundat l'escriptor.

Carrasco explica que va buscar tres espais i moments diferents per a cada història, que funcionessin com a contrapunt dels personatges. Un dia d'eclipsi solar, un dia de reis, i un dia en un càmping del municipi andalús d'El Rocío. De fet, Carrasco ja havia presentat el primer dels tres relats al premi Just M. Casero anteriorment, però el jurat no el va poder tenir en compte perquè no s'ajustava a la forma de novel·la curta. Tot i això en van remarcar públicament la qualitat. Va ser a partir d'aquí quan l'autor va intentar seguir aquesta narració, i finalment va optar per la fórmula de les tres històries, segons ha explicat.

El nom del llibre ('La segona lluna') està manllevat d'un fragment d'un conte de l'escriptora Lorrie Moore, en què un personatge fa una disgregació sobre l'existència de dues llunes. La real, "la que estudia la ciència i que nosaltres veiem", i una segona, "la que només veu el creador de ficció", imaginada. El títol connecta amb el llibre en la mesura que a cada una de les històries hi ha un moment en què es mira la lluna, ja sigui per observar l'eclipsi, o amb una "mirada al cel" de qui busca una explicació, o simplement evasió.

Antoni Carrasco treballa al departament d'Ensenyament de la Generalitat en tasques administratives, i aquesta és la seva primera novel·la. No obstant això, ha explicat que des de fa anys escriu relats breus, en especial contes. A més, l'autor rebutja que se'l presenti com un "autor de cap de setmana" ja que, segons ha dit, cada dia escriu una mica, "encara que només siguin 10 minuts".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés