Publicado 18/06/2015 12:01

Antifrau veu "grolleres coincidències temporals" en la concessió de la pensió a dos agents de la Guàrdia Urbana condemnats per tortu

L'Oficina arxiva la causa tot i que deixa la porta oberta a reobrir-la si apareixen noves dades o circumstàncies "determinants"

Barcelona (ACN).-

L'Oficina Antifrau ha detectat "grolleres coincidències temporals" en la concessió de la pensió per invalidesa a dos agents de la Guàrdia Urbana just després de ser condemnats per tortures i que un d'ells fos clau en el cas 4-F. En una resolució dictada després d'una denúncia de CGT, Antifrau tampoc veu clar "l'inexplicable paral·lelisme en l'esdevenir psicopatològic de dues persones diferents" que van ser condemnades pels mateixos fets. Malgrat tot, Antifrau arxiva la denúncia en no poder-se provar que la concessió de les pensions "siguin fruït de maquinacions, d'influències o d'interessos de la índole que sigui", tot i que deixa la porta oberta a reobrir la causa.La resolució, avançada per 'El Periódico', es va dictar el passat 12 de juny i dóna resposta a la denúncia de la CGT sobre la concessió de les pensions als agents de la Guàrdia Urbana Víctor Bayona i Bakari Samyang, condemnats per tortures al fill del cònsol de Trinitat i Tobago a Barcelona. De Samyang, Antifrau també qüestiona que des del primer control de continuació d'Incapacitat Temporal cinc mesos després des de la baixa hi consti la intervenció d'un consultor l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM)", "el mateix que esgotats els 18 mesos acaba efectuant un informe de presumpció d'incapacitat permanent".

Finalment, però, malgrat també reconèixer "raonables sospites" per la part denunciant, "no es pot concloure ni tan sols preliminarment, amb un mínim de rigor i l'exigible suport probatori", que les baixes mèdiques dictades per un metge i "acríticament tramitades per l'ICS, per l'Ajuntament i per l'ICAM" siguin fruit de "maquinacions, d'influències, d'interessos de la índole que sigui". Per Antifrau, concloure que es va afavorir els dos agents "exigiria acreditar que les patologies psiquiàtriques, que es diu que els afectaven llavors i que els afecten a l'actualitat, en realitat no existien o no tenien ni l'entitat suficient com per fer-los tributaris d'aquelles incapacitats".

"Per afirmar-ho, caldria tenir indicis que s'haurien produït falsedats" per part dels metges o dels agents exagerant o simulant diagnòstic i, per ara, continua la resolució, "no es disposa de cap prova que això hagi succeït a la realitat".

D'altra banda, el document es conclou amb una sèrie de recomanacions als Departaments de Justícia i Salut i a la Seguretat Social, a qui aconsella "extremar els controls i proves mèdiques a l'hora de revisar les incapacitats al seu dia atorgades a Víctor Bayona i Bakari Sanyang". En aquest sentit, la CGT, que és el sindicat que va presentar la denúncia, creu que "obre la porta a una possible retirada de les dues incapacitats permanents".

Tot i l'arxiu de la denúncia, la CGT ha explicat en un comunicat que, en cas d'obtenir nous indicis i proves en relació al cas del 4-F, demanaran que es pugui reobrir la causa a l'Oficina Antifrau o a "instàncies que creguem oportunes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés