Publicado 02/04/2015 09:22

Antifrau alerta de possibles conflictes d'interès en la concessió de subvencions per part de l'Ajuntament de Gavà el 2013

El consistori nega haver utilitzat "fons públics de forma irregular més enllà de les incidències administratives detectades"

Gavà (ACN).-

L'Oficina Antifrau de Catalunya ha detectat quatre casos en què l'Ajuntament de Gavà (Baix Llobregat) podria haver concorregut en un "conflicte d'interès" a l'hora d'atorgar subvencions per a la contractació de personal el 2013, quan Joaquim Balsera era alcalde del municipi (PSC-PM). El consistori -ara amb Raquel Sánchez al capdavant- defensa que, tot i les "incidències administratives detectades", "en cap dels casos" no va utilitzar "fons públics de forma irregular" ni que en cap moment es va "ocultar res". Antifrau ha tancat la investigació amb una resolució d'informe raonat i no emetrà recomanacions ni traslladarà les irregularitats a instàncies judicials, segons fonts de la institució a l'ACN.Antifrau va iniciar la investigació després d'admetre una denúncia del maig de 2013 sobre possibles irregularitats en l'adjudicació de subvencions a empreses per contractar persones que no tinguessin feina, en el marc dels programes municipals per impulsar iniciatives que generessin ocupació. El grup municipal d'ERC-EV-IxG, que aleshores havia alertat de possibles irregularitats, ha retret ara a l'equip de govern que no li hagi facilitat l'informe d'Antifrau, del passat mes de gener, fins que no el va requerir en el ple de març després d'haver-lo demanat "diverses vegades". Amb l'informe raonat, l'Oficina Antifrau dóna un toc d'atenció al consistori i conclou la investigació. 

Un dels casos que recull l'informe d'Antifrau és la subvenció que la Junta de Govern Local -presidida per l'aleshores alcalde, Joaquim Balsera - va atorgar a Innobaix, Agència d'Innovacó Industrial i Coneixement del Baix Llobregat. Aquesta associació, de la qual Balsera era vicepresident, va aprovar per unanimitat el 2013 la contractació d'una persona en el marc del pla de l'Ajuntament de Gavà per incentivar la contractació de persones desocupades.

L'informe d'Antifrau alerta que la "doble participació" de Balsera "dóna lloc a un conflicte real d'interessos". "Podria fer pensar raonablement els ciutadans que aquest interès exerceix una influència indeguda en el responsable públic", assenyala. Ara bé, el document matisa que "de fet" no va existir "tal influència" perquè el vot de Balsera no va ser determinant per a la contractació. Precisament, l'ajuntament defensa en la seva resposta a Antifrau que "el vot de l'alcalde no era en cap cap decisiu" i que l'atorgament va ser "a tots els efectes vàlid".

Amb tot, l'Oficina Antifrau remarca que una situació d'aquest tipus genera "un potencial de dubte sobte la integritat del responsable púbic" i aconsella que "situacions s'evitessin, tot i que no existeixi conflicte d'interessos real". "La imatge i el prestigi de les institucions públiques recomanen que s'evitin conflictes d'interès", subratlla l'organisme. 

Una empresa que es va crear l'últim dia de la pròrroga per demanar subvencions

El consistori també va atorgar una subvenció a l'empresa Plataforma de Serveis Integrals del Baix Llobregat, una societat que es va constituir el 31 de gener del 2013 amb l'impuls de l'associació Innobaix. La Junta de Govern Local de Gavà havia acordat el desembre del 2012 l'ampliació fins al 31 de gener del termini per sol·licitar subvencions per a la contractació de persones desocupades.

L'informe de l'Oficina Antifrau destaca que "podria sospitar-se" d'aquesta seqüència temporal que l'empresa "pogués haver-se fet 'ad hoc' per a l'obtenció de la subvenció" després "d'haver-se ampliat el termini de presentació de sol·licituds".

La institució que vetlla per la integritat del sector públic de Catalunya fa notar en aquest sentit que la societat es constituís "l'últim dia del termini prorrogat" i que la sol·licitud fos signada "per la pròpia treballadora a contractar". A més, recull que aquesta persona tenia vinculació amb l'Agrupació del PSC de Gavà i, de nou, subratlla que la doble participació de Balsera -com a president de la Junta de Govern i vicepresident d'Innobaix, que va impulsar la creació d'aquesta societat- donaria lloc a "almenys, un conflicte aparent d'interessos". Per la seva banda, l'ajuntament sosté que "la militància política no pot esdevenir un obstacle a ser beneficiari d'una subvenció" sempre i quan es compleixin "objectivament tots els requisits".

Requisit "implícit" versus interpretació "en sentit ampli"

D'aquest mateix cas, Antifrau també retreu que una de les bases reguladores per atorgar les subvencions, aprovades pel mateix ajuntament, demana que l'empresa beneficiària no hagi acomiadat treballadors "en els tres mesos anteriors a la data del contracte pel qual sol·liciti la subvenció". L'ens entén que l'ajuntament va "obviar" aquest requisit, ja que "implícitament" s'està exigint que les empreses tinguin una antiguitat de tres mesos.

El consistori al·lega, però, que va interpretar aquesta condició "en un sentit ampli", ja que va entendre que podien optar a la subvenció les empreses que no existien amb anterioritat a la convocatòria i que, per tant, no havien pogut acomiadar treballadors.

En un altre dels casos recollits, per a Antifrau també s'hauria obviat aquest requisit. Es tracta de la subvenció que es va atorgar a Cosmètica CIBACE, constituïda el desembre de 2012 i que va presentar la sol·licitud el gener del 2013.

Subvenció al Club de Futbol Gavà, quart cas recollit per Antifrau

L'últim cas sobre el qual adverteix Antifrau és la subvenció atorgada al Club de Futbol Gavà "per a la contractació del fill del president del club". L'informe recull que el president de l'entitat esportiva havia estat regidor socialista a Gavà del 1983 al 2007 i destaca que va coincidir amb Balsera com a "càrrec electe i dins del mateix grup municipal". L'organisme conclou que aquest cas és constitutiu "almenys" d'un "conflicte aparent d'interessos".

L'ajuntament defensa que en el moment en què es va atorgar la subvenció el president del club no ostentava cap càrrec com a membre electe de l'ajuntament i, sobre el parentiu, assenyala que la selecció de les persones desocupades corresponia a les empreses, d'acord amb les bases.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés