Publicado 04/12/2015 13:24

AMPLIACIÓ:UP titlla de "disbarat" la proposta per modificar la DOP Garrigues perquè suposarà un "retrocés en la qualitat de l'oli"

Presenten tres al·legacions a la sol·licitud que està tramitant el Departament d'Agricultura

ACN

Lleida.-Unió de Pagesos titlla de "disbarat" la proposta de modificació de la DOP Garrigues perquè suposarà, asseguren, un "retrocés en la qualitat de l'oli i perjudicarà les plantacions tradicionals". Dilluns vinent acaba el termini d'informació pública de la sol·licitud que està tramitant el Departament d'Agricultura i el sindicat ha presentat tres al·legacions. Sobretot estan en contra que es rebaixin els paràmetres de qualitat de l'oli que es podria vendre sota aquesta denominació. Actualment només es comercialitza com a DOP Garrigues 'oli verge extra' de màxima qualitat, mentre que la modificació també inclou només 'oli verge'. A més, Unió de Pagesos tampoc accepta que gairebé es dupliqui l'àrea geogràfica de la DOP, que passaria de prop de 170.000 hectàrees de 48 municipis de la comarca de les Garrigues, sud del Segrià i l'Urgell, a més de 330.000 hectàrees de 106 municipis, amb la incorporació del Pla d'Urgell, la Noguera i la Segarra. Asseguren que en aquests nous territoris la presència de l'olivera és inexistent o molt residual i la seva incorporació desvirtuaria el fet que una Denominació d'Origen vagi lligada a les característiques pròpies d'un territori. Els dirigents dels sindicat creuen que darrera d'aquestes modificacions hi ha "molts interessos", entre els quals els de grans corporacions que estan interessades a fer plantacions d'olivera a les noves zones de regadiu. En canvi, no tenen res a veure amb els interessos dels pagesos que han fet des de sempre oli de màxima qualitat a les Garrigues. Per això proposen que "si volen, que creïn una altra DOP nova, però que no es vulguin barrejar amb una d'històrica com és la de les Garrigues", ha dit Josep Maria Coll, responsable de sectors agrícoles de la Comissió Permanent del sindicat. A més, també recorden al Departament que en els últims han hi ha hagut molta inversió pública per millorar la qualitat de l'oli que surt dels molins de la DOP Garrigues. Per tant, "no tindria sentit que ara el Govern donés el vist-i-plau a una rebaixa d'aquesta qualitat", ha insistit Ramon Bonet, coordinador comarcal de les Garrigues d'Unió de Pagesos. Ara el Departament d'Agricultura haurà de resoldre les al·legacions però serà Brussel·les qui haurà d'acabar de donar llum verda o no a la sol·licitud de modificació de la DOP.

D'altra banda, el sindicat també posa de manifest que més de la meitat dels molins (particulars o cooperatives) que estan dins del territori que actualment abasta la DOP no operen sota aquesta marca de qualitat. Per tant, abans de pensar en una ampliació el consell regulador s'hauria de preguntar el per què d'aquesta situació i corregir-la.Pel que fa a superfície, segons UP actualment, les hectàrees d'oliverars inscrits a la DOP Les Garrigues representa només el 58,3% de la superfície d'oliverars de tot l'àmbit geogràfic de la DOP actual, és a dir, hi ha 13.252 hectàrees d'oliverars que es podrien adherir a aquesta DOP per certificar la seva producció com a DOP Les Garrigues, però que no ho fan. El sindicat defensa que no es produeixi cap ampliació territorial sense haver incrementat, prèviament i de manera significativa, la superfície d'oliveres i molins inscrits a l'actual DOP. Per això, insta el Consell Regulador perquè en lloc de proposar una ampliació de l'àmbit geogràfic treballi per establir les condicions necessàries perquè els actuals productors de la zona i molins no inscrits trobin interessant i important adherir-s'hi. Per a Unió de Pagesos, si la pagesia inscrita dins de la DOP percebés un preu superior per les seves olives respecte a la pagesia no inscrita, ràpidament s'incrementaria el nombre de pagesos i molins interessats en adherir-s'hi. Una de les al·legacions fa referència a l'ampliació de l'àrea geogràfica, la segona a la possibilitat de vendre 'oli verge' sota la DOP Garrigues, i la tercera també té a veure amb una procediment lligat a la qualitat. El sindicat s'oposa al que considera un "despropòsit" plantejat per aquest Consell Regulador, que pretén augmentar de 48 a 60 hores el temps màxim entre la recollida de les olives i la seva mòlta. Nombrosos estudis científics, molts dels quals realitzats per l'IRTA, recomanen sempre escurçar al màxim el temps entre la recol·lecció i la mòlta de les olives com a pràctica bàsica per assegurar una màxima qualitat de l'oli d'oliva.D'altra banda, el sindicat adverteix que l'ampliació proposada pel Consell Regulador suposa estendre la marca Les Garrigues a territoris que no son zones oleícoles, i posa en perill els diferents projectes d'oleoturisme, actualment en marxa, i que pretenen, apart de vendre un oli d'oliva de qualitat, vendre uns valors paisatgístics i ecològics que són els propis i naturals de les Garrigues, amb oliveres centenàries, plantacions tradicionals, murs de pedra seca com a marges, etc., amb l'objectiu de diferenciar-se d'altres zones productores de la plana de Lleida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés