Publicado 05/12/2015 21:22

AMPLIACIÓ:Tortosa reviu la celebració de la festa Hannukà al call jueu

La ciutat recrea la història dels jueus al municipi amb una visita teatralitzada de la mà de La Jueva de Tortosa

ACN

Tortosa.-La Blanca és “La Jueva de Tortosa” que aquest dissabte ha fet reviure la celebració Hannukà a la ciutat. Interpretada per Pili Cugat, la Blanca ha recorregut els carrers del call per celebrar l’inici de la festa jueva amb una visita teatralitzada amb cants sefardites inclosos. Els jueus van viure a Tortosa fins al segle XV, quan els reis catòlics van ordenar l’expulsió el 1492. Hannukà, la festa de les llums, és una celebració que s’inicia aquest diumenge i que commemora la victòria dels macabeus sobre els grecs. Malgrat que durant la representació es recorda que la història dels jueus és “trista”, segons Cugat, perquè acaba amb l’expulsió del poble, es rememora mitjançant una festa alegre. “Arriba un punt en què cal donar llum a la representació i Hannukà és una manera de donar-li vida al call”, ha assegurat la intèrpret de La Jueva de Tortosa.

Pili Cugat, que dóna vida a la Blanca, coneguda com a “la jueva de Tortosa”, és guia turística de la ciutat i de les Terres de l’Ebre i va sentir la necessitat de “fer fluir” la història del poble jueu a la ciutat. “Em cridava molt la curiositat, és un lloc amb molt d’encant i va arribar un dia en què vaig tenir la necessitat de donar-li més vida i més força”, ha assegurat. Per tot plegat, Cugat va decidir unir la història del call de Tortosa mitjançant la teatralització i amb els cants sefardites. Ara, per celebrar la festa de Hannukà, que, segons la intèrpret de la Blanca, “és una manera de donar-li vida al call”.Per poder dur a terme la celebració, Cugat va fer un exercici d’imaginació i va pensar com seria el call “viu”, en ple segle XV. “La gent tenia els seus tallers, ens podem imaginar uns carrers plens de vida i de força”, ha descrit l’intèrpret de La Jueva de Tortosa. Malgrat tot això, “no era una època fàcil”, sobretot a partir del 1492, quan els reis catòlics van donar l’ordre d’expulsió del poble jueu. "Es pretén donar el missatge que estem parlant d’una època molt difícil pel poble jueu en aquell moment”, ha assegurat Cugat, que transporta els visitants de la ruta cinc segles enrere només traspassant el Portal dels Jueus, que ella anomena “el portal del temps”.Origen de HannukàHannukà commemora el “miracle” de l’oli d’una làmpada del Temple, que va durar vuit dies en lloc d’un. “El poble d’Israel va vèncer els grecs en una batalla i, a partir del moment en què vencen, només tenen oli per mantenir encesa la làmpada un dia”, ha explicat la guia turística. “Miraculosament, s’allarga vuit dies i això permet que el poble hagi tingut temps de produir més oli”, ha detallat Cugat.Més promocióEl regidor de Turisme de l’Ajuntament de Tortosa, Alfredo Ferré, ha destacat les dimensions del call jueu de la ciutat i ha recordat que, malgrat no totes les cases es mantenen com a l’època, sí que es manté la trama urbana, molt diferenciada entre el call nou i el call vell. En aquesta línia, Ferré ha recordat que el consistori ha iniciat una tasca de promoció turística i reivindicació del barri jueu de Tortosa.L’activitat també ha estat promoguda per l’Associació de Veïns de Remolins i l’entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa. El president d’Amics dels Castells, Ramon Ruiz, ha insistit en el fet que ara cal donar-li vida al call i recordar als ciutadans que va haver-hi una “vida jueva” a la ciutat que, segons Ruiz, “s’ha oblidat”.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés