Publicado 26/12/2015 21:37

AMPLIACIÓ:L’Espluga de Francolí es transforma en la Judea de fa 2.000 anys

En l’edició d’enguany, amb un centenar de figurants, s’incorporen els camells dels Reis Mags

ACN

L'Espluga de Francolí.-Els carrers del nucli antic de L'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) s’han convertit aquest dissabte en un poble que simbolitza la Judea de fa 2.000 anys. El pessebre vivent que representen bianualment més d’un centenar de figurants del municipi incorpora diverses novetats a l’edició d’enguany, que farà representacions fins diumenge. Per primera vegada, el recorregut està decorat des del principi fins al final i no es basa en escenes aïllades. D’altra banda, a més de les gallines, cavalls o cabres que participen en la representació, aquest any un dels protagonistes principals és el camell que forma part de l'escena de l’arribada dels Reis Mags. El coordinador del pessebre vivent, Xavier Lozano, destaca que la peculiaritat és que les representacions són “estàtiques”. “Els actors estan congelats, són com figures de ceràmica, com les del pessebre”, ha destacat Lozano, que ha assegurat que això és un fet “únic” a les comarques tarragonines.

El recorregut comença al carrer Penitents del municipi i, un cop dins el pessebre, fan una visita pels carrers del recorregut al barri del Capuig i a l’Antic Castell de l’Espluga. A diferència de les edicions anteriors, el pessebre ja no ofereix escenes aïllades, sinó que tot el recorregut està tematitzat. En total, a les representacions hi participen més d’un centenar de persones, entre actors i actrius i els encarregats del disseny de vestuari o el muntatge dels decorats, que es fa dues setmanes abans de la primera representació.Hi ha programades 5 representacions diàries entre aquest dissabte i diumenge per alleugerir les cues. Les entrades es venen al preu de 3 euros i les representacions comencen a la tarda. A l’última edició, al 2013, el pessebre va rebre la visita de 2.000 persones en dos dies. Lozano ha explicat que enguany esperen repetir la xifra de participants, tot i que admeten que tenen ambició i volen créixer. Segons el coordinador del pessebre, les representacions “donen a conèixer el nucli antic” del municipi i funcionen com a dinamitzador. En aquest sentit, d’aquí a unes setmanes s’estrenarà la Ruta Templera i Hospitalera, un projecte turístic per narrar l’origen medieval de la vila.EscenesAl pessebre es representen les principals escenes bíbliques: des de la fusteria de Josep fins l’anunciació de la Mare de Déu i l’escena principal del naixement. De fet, aquesta és una de les escenes protagonistes al pessebre vivent perquè se situa en una balma del nucli antic de la població. També es representa una sinagoga del segle I i diverses escenes de vida quotidiana del poble rural, diversos oficis antics –des del forjador fins la dona que fila, la carbassera, la castanyera-, i la vida familiar a l’interior de les cases, també adaptades per l’ocasió. Altres escenes destacades són el campament d’armats i la matança del porc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés