Publicado 04/12/2015 14:30

AMPLIACIÓ:La demarcació de Tarragona, un punt “intens” de la cooperació d’Eurojust

La delegació espanyola de l’òrgan de la UE s'ha reunit amb les autoritats judicials del territori

ACN

Tarragona.-La delegació espanyola de la unitat de cooperació judicial penal de la Unió Europea, Eurojust, ha visitat aquest divendres les autoritats judicials de Tarragona per aprofundir en els mecanismes d’intercanvi d’informació entre estats i la lluita contra la criminalitat. La demarcació és un dels punts on hi ha hagut “una activitat de cooperació intensa”, sobretot relacionats amb delictes de salut pública, tràfic de drogues, blanqueig de capital, frau i participació en organització delictiva, segons ha dit la magistrada María Poza, membre de la delegació espanyola a Eurojust. Poza ha explicat que tenen un “nombre limitat de casos a l’any” que frega la vuitantena a l'Estat i, només a la demarcació, hi ha hagut entre 5 i 6 casos durant el darrer any. “Un percentatge important”, ha detallat Poza, sobretot tenint en compte “la qualitat dels casos”, que la magistrada ha qualificat de "complicats".

“No és el mateix donar suport per trobar una direcció d’una autoritat estrangera que tenir tres reunions de coordinació o fer un equip conjunt d’investigació”, ha defensat la magistrada, que ha dit que a Tarragona “s’han donat casos realment complexos”. En aquest sentit, Poza ha explicat que a la trobada han participat dues autoritats judicials de Tarragona que van participar en diverses reunions de coordinació en relació a un cas de frau d’IVA. Segons la magistrada, aquest tipus de casos “són delictes molt complicats per investigar i jutjar” i, a causa de les grans trames que es dediquen a aquest tipus de delinqüència, és necessària una cooperació judicial internacional.En línies generals, la magistrada ha explicat que, les zones de costa solen ser més complicades “perquè, a més, són elegides com a residències de grans jerarques d’organitzacions internacionals”. “Hi ha més cooperació a Tarragona que a Sòria”, ha exemplificat Poza. Malgrat tot, Poza ha assegurat que Espanya no és un dels estats que més requereix la cooperació d’Eurojust, sinó el que és més requerit per altres estats i per això l’ha definit com un dels més “col·laboradors”.El president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Javier Hernández García, ha assegurat que “els jutges tenim l’obligació de conèixer el mecanisme i utilitzar-lo” i ha recordat que el problema radica en què els sistemes penals tenen mitjans però “les noves formes de delinqüència en tenen encara més”.Mecanisme de treballEurojust es va crear el 2002 per estimular i millorar la coordinació entre assumptes penals i cooperar entre autoritats competents als estats de la Unió Europea sobre delinqüència transfronterera greu, sobretot a aquella relativa al crim organitzat. Segons ha explicat la membre de la delegació espanyola d’Eurojust, actuen “a demanda” i intenten donar suport i “fer les coses fàcils” a les autoritats nacionals.Per iniciar la col·laboració, els mecanismes de comunicació són “molt flexibles” perquè no es necessita fer cap instància o sol·licitud formal per posar en marxa l’òrgan en un cas determinat. “Amb una trucada de telèfon, un correu o un missatge de WhatsApp podem posar-nos en marxa”, ha assegurat Poza, que ha detallat que les actuacions depenen de la complexitat de cada cas. La institució permet parlar amb “altres col·legues” de la resta d’estats de la UE i altres fiscals d’enllaç que no corresponen a cap estat membre. D’aquesta manera, el que planteja un estat, Eurojust pot tractar-ho amb autoritats d’un altre estat implicat per començar a coordinar.“Ens aplana el camí per solucionar”, ha afirmat Poza. A més, també poden fer que autoritats de cada estat s’asseguin per organitzar un dia d’acció conjunta on caldran registres o detencions en diversos estats a la vegada. “Aquesta acció de coordinació és el gran actiu d’Eurojust”, ha dit Poza, que ha recordat que els mitjans de què disposa l’òrgan són més grans que els de la justícia espanyola.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés