Publicado 14/11/2015 17:09

AMPLIACIÓ:Els productors d'oli de Maials reivindiquen al Govern que segueixi invertint en regadius per assegurar la producció

Demanda que han traslladat al conseller en funcions Jordi Ciuraneta durant la inauguració de la 18ena Fira de l'Oli Verd d'aquesta població del Segrià, que reuneix un centenar d'expositors

ACN Maials.-Els productors d'oli de Maials (Segrià) reivindiquen al Govern que segueixi invertint en regadius per assegurar la producció en cas de sequera. En concret, confien que s'ampliï el Segrià Sud i que ben aviat puguin rebre l'aigua del Segarra-Garrigues. La demanda l'han traslladada aquest dissabte al conseller d'Agricultura en funcions, Jordi Ciuraneta, que ha estat l'encarregat d'inaugurar la 18ena Fira de l'Oli de la població, que reuneix un centenar d'expositors. Al començament de l'acte s'ha fet un minut de silenci com a mostra de solidaritat amb les víctimes dels atemptats a París.Segons el president de la cooperativa de Maials, Josep Segura, aquest any la producció prevista és d'entre 700 i 800 tones d'oli, un 30% menys que l'any passat, quan es van fregar les mil tones. Aquest descens s'explica per la sequera de l'estiu i també per les pluges intenses de principis d'aquest mes que van provocar la caiguda de moltes olives.En tot cas, per evitar que la manca de pluges afecti la collita molts pagesos estan invertint per instal·lar reg de suport a les finques. Actualment de les 5.000 hectàrees d'oliveres que tenen els prop de 800 socis de la cooperativa de Maials, aproximadament el 40% ja tenen reg de suport. Suposen el 40% de la superfície però el 60% de la producció, fet que demostra, segons Segura, que la inversió val la pena.Tant l'alcalde, David Massot, com el president de la cooperativa han recordat que en el cas de Maials el que es reivindica és que es facin noves fases del Segrià Sud i que d'una vegada per totes arribi a les finques d'aigua del Segarra-Garrigues. "Ja tenim les basses fetes i el bombeig a punt, només falta acabar d'aclarir la distribució a finques, i això s'ha de moure i s'hi ha d'insistir perquè està clar que és el futur", ha dit Segura. Massot també ha reclamat que es doni l'impuls definitiu al canal. "Cal que sigui una realitat sí o sí perquè tots sabem que aquí a les Garrigues històriques sense aigua no hi ha vida", ha insistit.Per la seva banda, el conseller d'Agricultura en funcions ha afirmat que "no hi ha una estratègia alimentària sense una estratègia d'aigua, per tant s'ha de vincular una amb l'altra, i més en un territori com aquest amb una pluviometria molt baixa". Ciuraneta ha remarcat el paper dels regs de suport per estabilitzar la producció i, per tant, els ingressos dels pagesos, però també per garantir que el gust sigui homogeni, "perquè els paladars cada vegada més exigents no notin aquestes variabilitats que hi pot haver quan l'oliva ha patit sequera". Ciuraneta també fa una crida al jovent a incorporar-se al sector de l'oli i a invertir en imatge de marcaEn el discurs que el conseller en funcions ha fet durant la inauguració ha ressaltat el paper del jovent en el futur del sector de l'oli. Segons Ciuraneta, "en els darrers anys estem vivint un canvi de mentalitat i de tendència al sector gràcies al qual ser pagès ha passat de ser l'últim recurs a ser una oportunitat". Per aquest motiu, ha dit el conseller, mitjançant el nou PDR 2010-2020 el Departament vol fomentar la instal·lació de 1.800 joves en empreses agràries. Ciuraneta ha explicat que en breu s'enviaran les resolucions d'aprovació de 775 projectes d'incorporació de joves a l'agricultura, els quals suposen un import total d'ajut de més de 22 milions d'euros. Aquest suport als joves es complementa amb un ajut complementari al pagament base que han sol·licitat 1.910 joves agricultors, i també amb l'assignació de drets a la reserva estatal demanat per 858 nous joves. Un altre dels reptes que ha remarcat Ciuraneta és que, per encarar el futur, el sector de l'oli també ha de fer una aposta per crear marca i millorar la comercialització i el màrqueting, ja que això és imprescindible per afegir valor i tenir més marge de preu. El conseller ha aprofitat la Fira de l'Oli Verd de Maials per comunicar que a finals d'any ja estarà acabat el projecte internacional ComePro sobre el desenvolupament de l'oli i el vi, que impulsa Catalunya en col·laboració amb Sardenya i Israel. Aquest projecte pretén crear sinergies entre empreses d'oli i vi i altres establiments relacionats per potenciar la comercialització tant nacional com internacional d'aquests productes lligats a l'origen i a la qualitat. "El glamour al voltant del vi també s'ha de traslladar a l'oli", ha dit Ciuraneta.La fira arriba a la majoria d'edatLa 18ena Fira de l'Oli Verd de Maials, que reuneix un centenar d'expositors, obre la temporada de certamens dedicats al sector a les comarques de Lleida. Al recinte firal no només s'hi pot comprar oli verge extra sinó també productes autòctons com les orelletes o la truita d'ametlla. Entre les activitats paral·leles que s'han organitzat hi ha una exposició de bonsais a càrrec del Club Bonsai de Lleida, una gimcana de cotxes (aquest dissabte a la tarda) o una exhibició de doma de cavalls (demà diumenge a les 11h). També es pot participar en tastos i tallers gastronòmics. Esperen mantenir uns 10.000 visitants i vendre uns 14.000 litres d'oli.Maials està situat al sud de Segrià però l'oli que produeix està inclòs a la Denominació d'Origen Garrigues. El percentatge de caiguda de la producció a la cooperativa de Maials és el que també s'espera aquesta temporada al conjunt de la DO. Hi haurà menys quantitat d'oli que l'any passat però es pagarà més car. El preu augmenta en uns 20 cèntims el litre, de manera que passa de 4 euros a 4,20. Segons el president de la cooperativa de Maials, però, tot i l'encariment el preu continua sent "ajustat" pels productors, que d'aquesta manera "fan un esforç per mantenir els clients fidels".Coincidint amb la fira també fa parada a Maials la ruta dels Camins d'Or Líquid al Segrià Sec, una iniciativa de promoció del territori que organitza el Consell Comarcal. Durant el cap de setmana hi ha portes obertes a la Cooperativa de Camp del municipi, on es mostra el procés per obtenir l'oli verd que surt de les primeres premsades. Precisament aquest oli es pot tastar també durant un esmorzar popular. La de Maials és una de les primeres cooperatives del sector que comença la recol·lecció, marcant així l'inici de la campanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés