Actualizado 02/12/2015 13:10

AMPLIACIÓ:Els Pastorets de Calaf organitzen unes Jornades Gastronòmiques per celebrar el seu norantè aniversari

Alguns dels plats que es podran degustar entre els mesos de desembre i gener són l'olla d'en Pere Botero, el gerricó de mel ensucrada amb mató o el conill del bosc nevat

ACN

Igualada.-L'olla d'en Pere Botero, el gerricó de mel ensucrada amb mató, el conill del bosc nevat, el plat de l'enveja o l'escudella de pastor són alguns de la quarantena de plats que 16 restaurants de la zona de l'Alta Segarra han ideat amb motiu del 90è aniversari dels Pastorets de Calaf. Per celebrar aquesta efemèride, s'han organitzat les primeres Jornades Gastronòmiques dels Pastorets de Calaf, que tenen per objectiu "crear un maridatge entre la tradició i la gastronomia" i "involucrar tothom en aquesta festa", segons ha explicat un dels organitzadors, Pere Tardà. A més, pel 90è aniversari els Pastorets també estrenaran música, que ha estat interpretada i enregistrada per la Cobla Sant Jordi de Barcelona.

Un total de 16 restaurants de l'Alta Segarra (en concret, dels municipis de Calaf, Jorba, Rajadell, Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra, Torà, Sant Pere Sallavinera, Conill, Sant Martí de Sesgueioles, Rubió, Els Prats de Rei i Sanaüja) oferiran durant els mesos de desembre i gener menús gastronòmics inspirats en els Pastorets de Calaf. Es tracta d'una iniciativa per celebrar els 90 anys de la primera representació, el Nadal de 1925. Cada restaurant ha elaborat un menú amb productes de proximitat que tenen a veure amb algun passatge de l'obra dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. En total, s'han creat més d'una quarantena de plats entre els quals s'hi troba l'olla d'en Pere Botero, el gerricó de mel ensucrada amb mató, el conill del bosc nevat, el plat de l'enveja o l'escudella de pastor. La majoria de restaurants han elaborat un menú amb un primer plat, un segon i unes postres, tot i que, per exemple, el restaurant Dusfort de Calonge de Segarra ha ideat un menú degustació de set plats que fan referència als set pecats capitals, molt presents a l'obra de Folch i Torres. El director dels Pastorets de Calaf, Joan Garriga, ha explicat que aquest any estan d'enhorabona i, per aquest motiu, han decidit "organitzar una cosa especial". Segons Garriga, el text dels Pastorets "inclou moltes escenes amb paraules o frases relacionades amb la cuina i la gastronomia". De fet, el padrí de les jornades, el cuiner David Garcia, del restaurant To+ de Palà de Torroella, ha posat d'exemple frases "mítiques" com ara quan la Isabeló va a collir plantes aromàtiques per fer content al seu pare, o quan el Rovelló es menja entrepans de llonganissa "amb una gana que carpanta". "Són unes frases que ens fan entrar salivera", ha expressat Garcia. A més, creu que entre la gastronomia i la cultura "hi ha un gran nexe d'unió" i creu que "totes dues desperten emocions". Un any de celebracionsA banda de les Jornades Gastronòmiques, els Pastorets de Calaf han organitzat més iniciatives per celebrar el seu 90è aniversari. El diumenge passat va tenir lloc a Calaf la primera Jornada de Pastorets, en què es van fer diverses ponències sobre aquesta representació. Un altre dels fets destacats ha estat l'enregistrament de les músiques dels Pastorets de Calaf a càrrec de la Cobla Sant Jordi, que acompanyaran l'espectacle. El 14 de febrer es farà un concert a càrrec de la Cobla Sant Jordi i el Cor ARSinNova i interpretaran les músiques en directe. A més, Garriga ha detallat que enguany també hi ha altres novetats com una nova escenografia amb quadros nous elaborats pel taller dels Germans Salvador. Com a curiositat, el director dels Pastorets de Calaf ha revelat que enguany els personatges de Rovelló i Lluquet estaran interpretats per dos alcaldes, el de Veciana i el de Fonollosa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés