Publicado 29/10/2015 15:29

AMPLIACIÓ:El sector boví català constata que l'informe de l'OMS no ha tingut repercussions en el consum ni en el preu

Asseguren que els preocupa molt més el tractat de lliure comerç amb els Estats Units (TTIP) que podria arribar a suposar la desaparició dels productors autòctons

El sector boví català constata que a dia d'avui l'informe de l'OMS que relaciona menjar carns processades i vermelles amb un augment del risc de patir càncers no ha tingut repercussions en el consum ni en el preu. En aquest sentit, asseguren que després de la preocupació que inicialment sí que va generar la informació ara els ramaders han recuperat la "tranquil·litat". Així s'ha posat de manifest aquest dijous a la 17ena Jornada Tècnica del Boví de Carn d'Alcarràs (Segrià), on s'han reunit unes 400 persones vinculades al sector. El president d'Asoprovac Catalunya, Ricard Gòdia, ha alertat, en canvi, que els productors viuen amb molta incertesa les negociacions del tractat de lliure comerç amb els Estats Units (el conegut com a TTIP, les sigles en anglès de l'Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió). Assegura que l'obertura total de fronteres pot donar entrada a Europa a carns de països on els paràmetres de qualitat i seguretat alimentària són molt més laxos i per tant, és més barata de produir. Aquesta competència, segons Gòdia, podria arribar a suposar l'enfonsament dels productors autòctons.A la jornada d'Alcarràs hi ha participat el catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño-Becerra, que també considera que la polèmica generada per l'informe de l'OMS "durarà poques setmanes". "La realitat diu que un consum per sobre de 50 grams al dia de carn processada incrementa en un 18% la probabilitat de produir càncer de còlon, això no és el mateix que dir que consumir carn produeix càncer", assegura, per això pronostica que "això durarà tres, quatre o cinc setmanes com a màxim i després decreixerà".Ricard Gòdia ha insistit que l'informe és "imprecís i ambigu" i ha quedat demostrada la seva poca consistència perquè en poc dies "ja gairebé ningú no en parla". El president d'Asoprovac (l'Associació Espanyola de Productors de Vaquí de Carn) a Catalunya ha afirmat que ja era conegut que menjar carns processades o vermelles en excés podia ser perjudicial però no ho són si es consumeixen amb moderació. En aquest sentit, ha fet una defensa de la dieta mediterrània, "que precisament fa que visquem en un dels països més longeus del món". "El que hauria de fer l'OMS és promoure la dieta mediterrània i no espantar-nos amb aquest tipus d'informacions", ha afegit.Ruben Manonelles, president de l'Associació de Ramaders de Boví de Carn d'Alcarràs, també ha assegurat que no han notat cap canvi des que es va fer públic l'informe de l'OMS, ni en el preu ni el nombre l'animals que s'han portat a l'escorxador. Tot i això, ha lamentat que l'organisme llancés una informació com aquesta "a la babalà, sense haver analitzat la repercussió que pot tenir en un sector". Manonelles creu que tampoc hi haurà repercussions a llarg termini perquè "si tot té una cosa o una altra al final què menjarem? crec que ho hem de dir al revés, tot és prou bo sense abús".Incertesa pel TTIPRespecte al TTIP, Santiago Niño-Becerra ha constatat que les negociacions s'estan portant amb molt secretisme però que, a hores d'ara, l'únic que sembla clar és que només beneficiarà les grans corporacions. "Fins ara els acords de comerç es prenien per afavorir empreses, països o sectors, ara aquests acords entre àrees es dissenyen per afavorir les grans corporacions", afirma. Davant d'aquest escenari ha recomanat a les petites empreses del sector carni boví que s'agrupin, col·laborin i creïn clusters "per tenir força i pes específic". Niño-Becerra també ha apuntat la possibilitat que la carn procedent dels Estats Units, més barata, sigui consumida pel segment de la població amb menys recursos mentre que l'europea s'especialitzi en la qualitat i el valor afegit.Sigui com sigui, els productors catalans estan "molt preocupats" pels efectes que pugui tenir el tractat de lliure comerç entre Europa i els Estats Units i que, segons ha recordat Gòdia, Barack Obama vol tancar abans no acabi el seu mandat d'aquí un any i mig. El president d'Asoprovac Catalunya ha explicat que a molts països del continent americà "poden produir amb animals clonats, amb hormones o amb transgènics i, a més, no tenen la problemàtica de les regulacions mediambientals que tenim aquí a Europa, per tant, és una carn molt més competitiva a nivell de preus tot i que no hagi passat els mateixos controls sanitaris". "Nosaltres hem intentat fer de lobby i alertar que obrir les fronteres sense cap tipus de protecció pot ser perillós, no tant pel consumidor però sí pel sector productor que pot arribar a desaparèixer; per això demanem que el nostre sector es protegeixi i puguem seguir donant les màximes garanties als nostre clients", ha insistit.A la 17ena Jornada Tècnica del Boví de Carn d'Alcarràs també s'ha parlat de la nova PAC o de noves tècniques el en boví d'engreix. La trobada també ha inclòs degustacions de vedella amb un esmorzar-barbacoa on s'han preparat hamburgueses, salsitxes i broquetes. A més, davant mateix de la sala del "Casino" on s'ha celebrat la trobada des de primera hora del matí s'han rostit a l'estil argentí peces grans de vedella que després s'han servit al dinar dels assistents.Reñé fa una defensa de les qualitats nutricionals del consum de carn de bovíEl president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha participat a la inauguració de la jornada, on ha fet una defensa de les virtuts nutricionals i gastronòmiques de la carn de boví. Després del polèmic informe elaborat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre els riscos potencials de la carn, Reñé ha aprofitat aquesta jornada per defensar l'ús equilibrat de tots els productes que es consumeixen. El president de la corporació lleidatana ha ressaltat els beneficis del consum moderat de tots els aliments, inclosa la carn de boví que "és una de les fonts més riques de ferro, proteïnes, minerals i vitamines".Reñé ha explicat que la ramaderia és un sector referent a les comarques lleidatanes i ha fet una crida a potenciar encara més el consum de productes de proximitat com una forma de "retornar i valorar als productors el seu esforç per generar aliments de qualitat". "És el nostre deure com a comunitat i per a impulsar la riquesa del país", ha afegit.En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida també ha manifestat el seu compromís i el de la institució d'estar al costat del sector i donar suport als ramaders en les diferents preocupacions que tenen, com és la ubicació de les explotacions, la gestió de les dejeccions ramaderes o la comercialització a través de l'exportació. En aquest sentit, Reñé ha exigit l'autovia Lleida-Tarragona per aconseguir una "comunicació àgil i segura que afavoreixi l'exportació a través del Port de Tarragona".El president de la corporació lleidatana ha recordat que el sector agroalimentari és estratègic a les comarques lleidatanes i que cal protegir i potenciar amb jornades com aquesta que són un punt de trobada per posar damunt la taula tots aquells aspectes que incideixen en el present i futur del sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés