Actualizado 21/10/2015 13:31

AMPLIACIÓ:Ciuraneta aposta pel coneixement en el sector de la fruita i descarta "que les ajudes ens facin sortir dels problemes"

El conseller d'Agricultura ha inaugurat la 20a Jornada Fructícola de Mollerussa que organitza l'IRTA

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, considera que "la millor ajuda que podem tenir és el coneixement per tal que els productors de fruita puguin ser cada vegada més competitius". "No crec que les ajudes siguin les que ens facin sortir dels problemes, poden servir per pal·liar en moment determinat problema però mai faran que siguem punta de llança a nivell de productivitat, de qualitat i de col·locació del producte al mercat". Així ho ha dit en la inauguració aquest dimecres a Mollerussa de la 20a Jornada Fructícola de l'IRTA, una cita ineludible per al sector on any rere any s'hi presenten innovacions i resultats de projectes d'investigació que poden ser de gran utilitat per als fructicultors.Ciuraneta ha estat l'encarregat d'inaugurar la 20a Jornada Fructícola de Mollerussa on ha fet una aposta per la recerca i la innovació en el sector de la fruita per millorar la competitivitat, per davant de les ajudes que reclama part del sector davant la crisi de preus que està vivint aquest en els darrers anys. "No crec que les ajudes siguin les que ens facin sortir dels problemes, poden servir per pal·liar en un moment determinat el problema però mai faran siguem punta de llança a nivell de productivitat, de qualitat i de col·locació del producte al mercat", ha dit el conseller d'Agricultura en funcions.Davant les demandes que fan organitzacions de productors i sindicats agraris perquè s'estableixi un preu mínim per a la fruita, Ciuraneta ha explicat que ja s'ha analitzat aquesta proposta i que s'ha traslladat a les autoritats de la Competència de la UE per tal que dictaminin la legalitat de la mesura. Pel conseller, "tenim el problema d'un comerç organitzat amb una gran distribució que acaba sent una part bastant poc sostenible del sistema". Per això, "el que ens hauríem de basar no es en mirar que fa l'altre sinó mirar què fem nosaltres mateixos per poder-nos-en sortir" perquè "hi ha moltes coses d'organització del propi sector per evitar tenir els problemes que ens caracteritzen temporada rere temporada però cal veure què s'hi pot fer". Ciuraneta ha destacat la importància de la Jornada Fructícola que organitza anualment l'IRTA a la finca experimental de Mollerussa i que enguany ja arriba a la 20a edició, ja que suposa una "excel·lent oportunitat per estar al dia en el món de la fruita". En aquesta edició s'espera una afluència d'unes 1.700 persones, entre la jornada d'aquest dimecres i la de dijous –que es farà en castellà- i la participació de 91 empreses –respecte la seixantena de l'any passat-, esdevenint la jornada d'aquestes característiques amb més participació d'Europa, fet que "demostra que genera interès del sector". Durant la jornada s'han presentat innovacions i resultats de projectes d'investigació que poden ser de gran utilitat per als productors de fruita. Noves varietats resistents a plagues i malalties En el marc de la jornada, l'IRTA ha presentat noves varietats de fruita -de préssec, nectarina, pera i poma- d'obtentors d'arreu d'Europa, així com les varietats creades des de l'IRTA. En aquest sentit, el director de l'estació experimental Fruitcentre de Lleida, Simó Alegre, ha explicat que la tasca que porta a terme l'IRTA a través de programes com ara FruitFutur, que va començar ara fa 15 anys, és avalar aquestes noves varietats en camps com els que l'IRTA té Mollerussa per tal de veure'n la productivitat, la qualitat que tenen en les condicions que té el camp català i intentar recomanar als fructicultors aquelles més recomanables a casa nostra, així com descartar aquelles que no s'adapten suficientment bé. "És una informació vital que cal tenir actualitzada perquè després el fructicultor pugui decidir", ha dit. Pel que fa a les noves varietats desenvolupades per l'IRTA, en col·laboració de diferents empreses, en el marc de Fruit Futur, Alegre ha explicat que ja s'han tret al mercat 19 varietats de préssec de les quals se n'han plantat unes 100 hectàrees. A la Jornada Fructícola de Mollerussa s'han pogut veure una desena d'aquestes noves varietats. Pel que fa a poma i pera, el responsable del Fruitcentre ha explicat que s'hi està treballant per tal de poder-les treure al mercat, avenços que s'han donat a conèixer en el marc de la jornada. Així, ha comentat que s'estan fent proves de conservació en poma i pera ja que abans de comercialitzar noves varietats "s'ha d'assegurar que pot viatjar llargues distàncies i que manté els estàndards de qualitat després del període de conservació". Tot i això, Alegre ha avançat que en aquestes noves varietats s'està buscant que tinguin la polpa vermella, la coloració vermella de la pell, entre altres aspectes. Simó Alegre ha exposat que a l'hora d'obtenir noves varietats el que es prioritza és que sigui bona per al consumidor i la qualitat, i després altres aspectes com ara que sigui productiva o que pugui ser resistent a plagues i malalties. En aquest sentit, ha explicat que en aquests moments s'està treballant en aconseguir introduir aspectes de resistència a plagues i malalties "per evitar que productors hagin de gastar diners en combatre-les". A més, la Jornada Fructícola de Mollerussa ha acollit ponències i xerrades tècniques, una desena de demostracions de camp i l'exposició de noves varietats de préssec, poma, pera i ametlla. Ciuraneta lamenta la mort del president del grup Vall Companys El conseller d'Agricultura en funcions també ha lamentat la mort del president de Vall Companys, Josep Vall Palou, propietari d'un dels grups agroalimentaris líders a Catalunya i a l'Estat, sobretot en l'àmbit del porcí. Ciuraneta ha explicat que el coneixia personalment i que havien compartit alguna que altra experiència en haver format part del mateix sector. "A part del que representa com a empresa, se n'ha anat un company que trobarem a faltar", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés