Publicado 14/03/2018 23:03

AMPLIACIÓ:Andorra commemora el 25è aniversari de la seva Constitució amb la mirada posada en l'acord d'associació amb la UE

El síndic general demana més capacitat de diàleg als partits polítics per assolir aquesta fita, que el cap de Govern veu com "una projecció del benestar de generacions futures"

ACN

Andorra la Vella.- Andorra ha celebrat aquest dimecres el 25è aniversari de la seva Constitució, que va ser aprovada en referèndum el 14 de març de 1993, enmig del procés de negociació amb la Unió Europea i amb l'objectiu d'assolir en un futur "un bon acord" d'associació. El síndic general, que fa les funcions de president del parlament, Vicenç Mateu, ha destacat que aquest és del tot necessari i ha explicat que els dubtes que es poden generar en el sí de les diverses formacions polítiques són paral·lels als que es van tenir al seu dia quan es debatia la Carta Magna, motiu pel qual ha demanat als partits que tinguin una major capacitat de diàleg. Per la seva banda, el cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, ha considerat que l'apropament a la UE "és una projecció del benestar de generacions futures" i que aquest permetrà fer créixer l'economia del país i competir en més sectors amb els altres països. Els actes més institucionals de la jornada commemorativa s'han iniciat a la Casa de la Vall, on s'ha dut a terme la sessió tradicional, i han seguit posteriorment amb una recepció d'autoritats al Consell General.

El síndic general d'Andorra, Vicenç Mateu, ha estat l'encarregat de pronunciar el discurs de l'acte institucional del dia de la Constitució andorrana, que s'ha dut a terme aquest dimecres al vespre al vestíbul del Consell General. Envoltat de nombroses autoritats, ha comparat la importància que té l'acord d'associació amb la Unió Europea, que està en procés de negociació, amb el que va suposar l'aprovació de la Carta Magna fa 25 anys. Mateu ha dit que no s'ha de dubtar del que representarà pel principat andorrà. "Igual, com en el seu moment, que en la Constitució hi havia debat i dubtes, i ara veig difícil imaginar Andorra sense una Constitució, també hi veig alguns tics en el debat de l'acord d'associació", ha afirmat per després dirigir-se a les diferents formacions polítiques per dir-los que enyora la "cortesia parlamentària" del passat.Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, ha dit que subscriu les paraules del síndic sobre la necessitat de "assossegar" l'ambient que es viu darrerament a les sessions parlamentàries. Sobre l'acord d'associació ha explicat que cal fer un camí en el qual s'hi vegi reflectida una "afirmació europea" per part dels andorrans sense, però, fer concessions en temes que afecten l'interès nacional. També ha destacat la importància que té per aconseguir obrir encara més l'economia del principat a altres països i que, ha exemplificat, els empresaris no hagin de continuar competint sempre "en els mateixos sectors".La commemoració del 25è aniversari de la Constitució d’Andorra, aprovada el 2 de febrer i ratificada en un referèndum el 14 de març de 1993, ha servit per destacar el salt cap a la modernitat que va suposar per un país amb més de set segles d’història i que provenia d’una estructura feudal. De fet, el text va permetre formalitzar l’actual coprincipat parlamentari, representat pel Bisbe d’Urgell i el President de la República Francesa com a caps d’Estat. L’hemicicle compta amb 28 diputats i forma part del Consell General, institució que complirà sis segles al 2019.La Carta Magna andorrana està conformada per 107 articles, entre els quals hi ha una norma que permet unir en matrimoni a persones del mateix sexe i una altra que, per contra, prohibeix l’avortament. La legislació en termes de fiscalitat s’ha anat modificant en els darrers anys per tal d’adaptar-la als criteris de la Unió Europea, ja que és aquest és un element important en les negociacions de l'acord d’associació. En aquest sentit, també s’està treballant en la diversificació de l’economia, on el turisme i el comerç, entre ells del tabac, té encara un pes molt important.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés