Publicado 25/11/2015 09:18

Alumnes de l’Escola Simeó Rabassa de Martorelles participen en un programa pilot per crear i interpretar una òpera

El centre està recaptant fons a través de Verkami per arribar als 10.000 euros que costa el curs

ACN

Martorelles.-Els alumnes de cinquè curs de l’Escola d’Educació Primària Simeó Rabassa de Martorelles (Vallès Oriental) estan en ple procés de creació d'una òpera. Es tracta del programa pilot 'Òpera a l'Escola', que el centre ha decidit portar a terme malgrat no disposar de finançament del Departament d'Ensenyament. Per aquest motiu, l'escola està recaptant fons a través de Verkami per arribar als 10.000 euros de pressupost que costa el curs. L'òpera serà “feta a mida” a les habilitats dels alumnes i s'estrenarà el dia 18 d'abril al Celler de Martorelles. ‘Opera a l'Escola’ és un projecte ideat per l'associació cultural LA NAVE VA, que és l'encarregada de dirigir els alumnes.

A l’Escola Simeó Rabassa no sona el timbre per anunciar l'inici de les classes. Són les 09:00 del matí i els nens van entrant a les aules al so de La Traviatta de Verdi, interpretada per Lucciano Pavarotti. Al passadís principal hi ha una petita recreació del Gran Teatre del Liceu feta amb roba, on s'hi poden reconèixer les figures de Montserrat Caballé i Lucciano Pavarotti. Són dos exemples del que suposa que el centre porti a terme durant aquest curs el programa 'Òpera a l'Escola'.L’Associació Cultural LA NAVE VA va presentar aquest projecte al Departament d’Ensenyament. Un treballador del Departament –i exprofessor del Simeó Rabassa- va posar en contacte el centre de Martorelles amb l'associació. L'escola s'hi va interessar des del primer moment perquè des de sempre ha tingut molta tradició en fer teatre. La directora Manuela Moreno explica que se les han hagut d'enginyar perquè ara “el Departament no té diners per finançar això”. Moreno recorda que van parlar llavors amb els pares i l'Ajuntament i van decidir jugar-se-la i portar a terme el curs, que té un cost d'uns 10.000 euros . L'Ajuntament n'aportarà uns 3.000 i el centre n'ha aconseguit uns altres 1.200 sortejant una escultura de l’ artista local Ricard Mira. La resta de la recaptació es fa a través de Verkami. La directora explica que també estan buscant mecenes entre les empreses de la comarca. “Una aposta de risc”David Martínez, de La Nave Va i coordinador del projecte, admet que es tracta d'una “aposta de risc” perquè a dia d'avui no saben si cobriran els costos de portar a terme el curs. Tot i així, han decidit jugar-se-la perquè en tenien ganes i perquè veuen el programa com una “eina educativa”. Cada dimarts de 9 a 11 del matí, en David Martínez i l’Eduardo Diago vénen a Martorelles i fan classes als alumnes. Els hi fan fer exercicis vocals i de ball, entre moltes d'altres coses. En David és el director artístic i l'Eduardo és l'encarregat de compondre la música. Serà una òpera de 30 minuts que "sortirà de les idees dels propis alumnes". "Estem explorant les seves idees i inquietuds", indica en David Martínez. L'objectiu és fer una òpera “a mida” de les habilitats dels alumnes. L'objectiu és també “trencar prejudicis i que els nens s'apropin a l'òpera”, afegeix. L'associació i la pròpia escola esperen que aquest programa no es quedi aquí i que en pròxims anys pugui “exportar-se” en d'altres escoles de Catalunya. La directora del centre, Manuela Moreno, considera que ‘Òpera a l’escola’ aporta valor afegit i aprenentatge en el treball en grup. L’òpera dels alumnes del Simeó Rabassa, encara en un estat prematur de gestació, s'interpretarà entre els dies 18 i 22 d'abril al Celler de Martorelles. Es farà pagar entrada per finançar el propi projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés