Publicado 19/05/2015 14:31

Aigua és Vida porta als tribunals Agbar i Àrea Metropolitana per la privatització del servei

La plataforma considera que les dues organitzacions "van actuar en perjudici de la ciutadania i l'interès general" sent conscients de la situació irregular del servei

Barcelona (ACN).-

La plataforma Aigua és Vida, a través d'Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), ha presentat aquest dimarts una querella criminal contra els responsables que van impulsar i aprovar el 2012 la creació de la Societat d'Economia Mixta entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Societat General d'Aigües de Barcelona (AGBAR). Així ho ha decidit la plataforma en considerar que sent conscients de la situació irregular en què es trobava el servei d'aigua, Agbar i l'AMB "van actuar presumptament en perjudici de la ciutadania i l'interès general, greus implicacions de les quals també eren coneixedors".En un comunicat, Aigua és Vida explica que la querella presentada es basa en un estudi sobre la situació del servei d'aigua a l'àrea metropolitana, que la pròpia AMB va encarregar al catedràtic Eduardo García de Enterria de l'any 1993.

En les conclusions de l'informe, García de Enterria declara que "existeixen raons jurídiques suficients per afirmar que els drets d'Agbar en la prestació del servei a Barcelona van acabar el 2003" i que en altres municipis de l'àrea metropolitana el servei es presta "sense un veritable títol concessional".

També, en la mateixa línia, en una sentència de 2010 el jutge va dictaminar després de no haver rebut cap contracte vinculat a la prestació del servei ni per part d'Agbar, ni de l'Ajuntament de Barcelona ni de l'AMB, que la prestació del servei par part d'Agbar és il·legítima.

La plataforma Aigua és Vida recorda que el 2012 l'AMB va crear una Societat d'Economia Mixta sense cap concurs públic, al·legant que Agbar era l'única empresa que podria prestar el servei, un procediment que també va qüestionar la pròpia Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) el febrer passat. L'Oficina Antifrau qüestiona que no hi hagi hagut lliure concurrència "atesa la manca d'una anàlisi jurídica i especialment econòmica tant dels títols a l'empar dels quals Agbar ha vingut prestant el servei de subministrament d'aigua" i d'una nul·la fiscalització dels actius aportats per Agbar valorats en 476,45 milions d'euros i per l'AMB a través dels actius de l'Entitat Metropolitana de Sanejament SA, que es valoren en 50,55 milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés