Actualizado 24/04/2015 14:33

Agents econòmics i socials consensuen 40 propostes per aconseguir la reindustrialització del Vallès Occidental

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Reclamen més treball col·laboratiu entre tots els ajuntaments, millorar les infraestructures, reduir costos energètics i més inversió dels governs

Terrassa (ACN).-

Agents econòmics i socials han acordat 40 propostes per millorar les infraestructures, la formació, l'estat dels polígons, el transport públic, la fiscalitat i l'àmbit de la gestió per aconseguir la reindustrialització del Vallès Occidental. Aquestes són el resultat de la primera fase d'anàlisi sorgida de la 'Declaració del Vallès Occidental. Cap a la segona reindustrialització', que es va signar el 30 d'abril del 2014. Algunes de les propostes són actualitzar la situació dels polígons tant en infraestructures com en telecomunicacions, crear un fons econòmic per finançar projectes, potenciar la formació segons les necessitats, reforçar la col·laboració i reclamar més inversions per part dels governs.Des de la signatura del document, es van posar en marxa cinc grups de treball per analitzar la situació de la comarca en cada temàtica i establir propostes. El primer d'aquests eixos és el de les Infraestructures, mobilitat i energia, on s'ha arribat a la conclusió que no es disposen de les infraestructures adequades i es recama reduir els costos de les telecomunicacions, disposar d'un sistema d'indicadors detallat i actualitzat de la situació i estat dels polígons i naus industrials, fer un diagnòstic de l'estat de la mobilitat amb la voluntat de millorar el transport públic, millorar el transport de mercaderies i crear pàrquings per a camions i impulsar la creació d'una Agència Energètica dins de la comarca, entre d'altres.

El segon eix s'ha centrat en l'especialització en el territori i internacionalització i proposa desenvolupar la idea de territori industrial com a clúster, impulsar canvis legislatius que afavoreixin l'inici de l'exportació i la capitalització de les empreses, dissenyar un programa d'exportació a països propers per a pimes, dissenyar un programa de creixement empresarial col·laboratiu amb empreses pimes, estudiants i universitat per tal de ser més competitius i impulsar la creació d'un fons econòmic per finançar projectes empresarials.

El tercer eix, sobre la formació, parteix de la base que hi ha una percepció social negativa de la Formació Professional (FP) i del fet que la reforma de la llei d'educació impulsada pel govern espanyol es basa en models d'aprenentatge "obsolets". A partir d'aquí, proposa reforçar els mecanismes de promoció de la formació amb jornades d'orientació a estudiants tant d'FP, com d'ESO i Batxillerat, fomentar que les pràctiques d'FP siguin remunerades i cotitzin en la seguretat social, donar més visibilitat a l'FP dual, establir mecanismes per tal d'identificar les necessitats de formació de les empreses, impulsar la transferència de coneixement dels prejubilats majors de 55 anys i fomentar la cultura emprenedora, entre d'altres.

El quart eix ha analitzat la situació dels polígons, arribant a la conclusió que molts d'ells estan abandonats o buidats i que hi ha una "competència ferotge" entre els municipis per atraure noves empreses. Per això, les propostes reclamen actualitzar i adaptar les infraestructures actuals sense crear nous polígons, establir polítiques fiscals preferents per consolidar les activitats existents i atreure'n de noves i reorganitzar les competències de tots els agents per aconseguir major col·laboració per facilitar les estructures de gestió viables als polígons.

Per últim, s'ha treballat en un cinquè eix sobre el desenvolupament econòmic i l'administració pública que proposa potenciar el paper de l'administració com a líder de la concertació de recursos público-privats, impulsar la transversalitat dels dispositius de promoció industrial de la comarca, no crear noves estructures públiques sinó reforçar les existents i integrar-les eficaçment, dedicar recursos a desenvolupar un màrqueting conjunt perquè l'oferta de sòl, equipaments i dotacions arribi més lluny, reivindicar més inversions tant del Govern com de l'executiu central per tal que augmenti la inversió mitja per habitant en infraestructures per tal que sigui proporcional al que contribueix la comarca en el dinamisme econòmic general i facilitar que els ajuntaments grans puguin prestar serveis concertats de finestreta única empresarial en favor dels municipis més petits, entre d'altres.

Ronda de contactes per aconseguir compromisos

El secretari de CCOO al Vallès Occidental, Enrique Rodríguez, ha explicat que un cop fet l'anàlisi i establertes les propostes que es consideren necessàries per aconseguir la reindustrialització del Vallès Occidental, s'iniciarà una tercera fase que consistirà en una ronda de contactes i reunions per tal d'aconseguir els compromisos que puguin fer realitat aquestes propostes. En aquest sentit, es demanarà una reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, amb el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i amb la Comissió Europea.

Per fer-ho operatiu aquesta tercera fase crearà una comissió on hi participarà una persona en representació dels dos sindicats, una altra en representació de les patronals i cambres de comerç, una de les universitats i una cinquena i última dels ajuntaments.

El secretari d'UGT al Vallès Occidental, Josep Sancristòfol, ha destacat la importància de la indústria al Vallès i ha assegurat que la comarca "no està en condicions tan desastroses" com per no poder tirar endavant aquesta reindustrialització. "Si no tira aquest territori, no tira Catalunya", ha alertat. En aquest sentit, Rodríguez (CCOO) ha dit que el sector industrial "no necessita una reparació sinó tornar-se a posar en marxa i fer-lo rodar", al mateix temps que ha demanat acabar amb la política industrial "improvisada".

El secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Pere Torres, ha estat l'encarregat de cloure l'acte reconeixent que part de les dificultats provocades per la crisi econòmica són fruit "d'errors" que s'han comès des de les administracions i ha lamentat que es cregués que la indústria "formava part del passat".

Ha valorat però positivament la iniciativa ja que no reclama tornar a aquest passat sinó tirar endavant i per això ha preferit parlar de "renaixement industrial" i no de reindustrialització que parteix d'una "nova revolució industrial que està canviant els paradigmes". La nova indústria que ha de sorgir ha de crear llocs de treball "més estables i menys precaris", ha puntualitzat Torres.

En l'acte han participat diversos alcaldes com el de Terrassa, Jordi Ballart; el de Sabadell, Joan Carles Sánchez; el d'Ullastrell, Joan Ballbé; l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, o la de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel García. Tots ells han coincidit en destacar la importància de la recuperació del sector industrial com a eina per lluitar contra l'atur, crear més benestar social i impulsar les seves ciutats amb l'objectiu de reimpulsar la comarca.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés