Actualizado 23/02/2015 13:44

Afrucat i les organitzacions agràries reclamen més sensibilitat a l'hora de consumir pomes i peres produïdes a l'Estat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Un estudi destaca que BonÀrea, Bonpreu, Caprabo i Plusfresc ofereixen als seus lineals de compra el 100% de referències de fruita de llavor estatal

Lleida (ACN).-

Afrucat, Unió de Pagesos, JARC, Asaja i la FCAC reclamen més sensibilitat a les cadenes de distribució a l'hora d'oferir als seus lineals de compra pomes i peres produïdes a l'estat espanyol, de la mateixa manera que als consumidors en el moment de comprar-les, davant la situació que viuen els productors arran del veto rus. Segons un estudi d'Afrucat, un 58% de les referències de poma i un 88% de pera que es troben als lineals d'arreu de l'Estat són de procedència estatal. Les cadenes amb capital català o amb més establiments propers a les zones productores, com ara BonÀrea, Bonpreu, Caprabo i Plusfresc, són els que més referències estatals de fruita de llavor tenen, segons l'estudi.L'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya, Afrucat, ha presentat aquest dilluns un estudi sobre la presència de poma i pera produïdes a l'estat espanyol respecte a les d'importació en les principals cadenes de distribució estatals. Cal tenir en compte que el treball, centrat en establiments comercials de Barcelona, Madrid, Saragossa i Lleida, es va elaborar el desembre passat, moment en què la importació de poma i pera és menor que en altres èpoques de l'any com ara a principis d'estiu.  

Les dades obtingudes posen de relleu que, de mitjana, el 58% de les referències de poma que es poden trobar als lineals de compra de les principals cadenes de distribució són d'origen estatal, mentre un 40% són d'importació. En el cas de la pera, s'enfila fins al 88%, de mitjana, la presència de referències estatals, mentre un 5% són d'importació.  

L'estudi constata que les cadenes de distribució amb capital català o bé que tenen més establiments propers a les zones productores són els que més aposten per oferir als seus clients referències de fruita de llavor estatal. En el moment en què es va fer l'estudi, BonÀrea, Bonpreu, Caprabo i Plusfresc oferien un 100% de la referències de poma i pera estatals. Pel que fa a la resta de cadenes, els percentatges varien en funció del producte i de l'aposta comercial de la cadena.

Així, un 90% de les referències de poma que ofereixen als seus lineals Dia, Esclat i Lidl són de procedència estatal; Consum, Simply, Mercadona, Carrefour i Eroski, estan entorn del 75%; Aldi i El Corté Inglés, en el 60%; Alcampo i Hipercor, en el 50%; Supercor, en el 40%; mentre Hipercor només ofereix un 10% de referències de poma estatals. En el cas de la pera, Carrefour, Hipercor, El Corte Inglés i Dia, estan entorn del 90%; Lidl, Alcampo, Simply i Consum, en el 80%; i Mercadona i Aldi, entre el 60 i el 70%. Cal destacar que la totalitat de les referències de pera que ofereixen Eroski, Esclat i Supercor també són de procedència estatal, mentre l'aposta en poma per part d'aquestes mateixes cadenes és inferior.  

Davant els resultats de l'estudi i la situació que està vivint el sector arran del veto rus, Afrucat i les organitzacions agràries han fet una crida per demanar una major "sensibilitat" en relació a la preferència de l'origen estatal de les pomes i peres que comercialitzen les principals cadenes de distribució, especialment aquelles que ofereixen als seus lineals menys referències de fruita de llavor estatal, tenint en compte que "el consumidor pot comprar allò que es posa a disposició als lineals". Per tant, "si les cadenes tenen més sensibilitat pel producte estatal, el consumidor podrà trobar més producte de casa", segons ha dit el director general d'Afrucat, Manel Simon.

De la mateixa manera, tant des d'Afrucat com des d'Unió de Pagesos, Asaja i la FCAC han demanat als comunidors que també prenguin consciència a l'hora de comprar i també han demanat als governs de la Generalitat i l'Estat més campanyes per promoure el consum de fruita produïda a l'Estat.  

Les organitzacions han remarcat que el veto rus ha suposat un canvi en les dinàmiques de mercat, sobretot de fruita de pinyol però que també afecta a la de llavor, produint una caiguda dels preus que perceben els productors i que, sobretot en el cas de la poma, no els permeten cobrir els costos de producció.  

Altrament, també han alertat dels efectes que pot tenir el fet que Lleida hagi deixat de ser zona protegida per foc bacterià, malgrat el rebuig d'algunes organitzacions com ara Unió de Pagesos, i han reclamat més suport econòmic per part de les administracions per tal de minimitzar-ne els efectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés