Actualizado 22/10/2015 16:33

Ada Colau, investida alcaldessa de Barcelona

"Gràcies a la ciutadania per fer possible l'impossible", ha dit en les primeres paraules que ha pronunciat

Barcelona (ACN).-

Ada Colau és la nova alcaldessa de Barcelona. La líder de BComú ha rebut el suport anunciat de la seva formació (11 regidors), d'ERC (5), del PSC (4) i d'un regidor de la CUP i ha estat escollida aquest dissabte en primera volta en la sessió de constitució del govern municipal. Després de ser la força més votada en les eleccions del 24-M, Colau ha acceptat l'alcaldia de la ciutat. Després que els 41 electes hagin pres possessió jurant o prometent el càrrec , també Xavier Trias, Carina Mejías i Alberto Fernández Díaz s'han postulat per a l'alcaldia. "Gràcies a la ciutadania per fer possible l'impossible", ha dit Colau en les seves primeres paraules després de rebre l'aval, per tant, de 21 regidors.En la presa de possessió del càrrec, els regidors s'han alçat un per un per prometre o jurar el càrrec. L'alcaldessa Colau ha promès per imperatius i també treballar "amb lleialtat a la ciutadania de Barcelona" mentre que el seu número 2, Gerardo Pisarello, ho ha promès per imperatius "fins que" els pobles català i de l'estat "conquereixin nous marcs republicans".

El cap de files republicà, Alfred Bosch, ha dit: "Tot treballant per assolir la república catalana prometo per imperatiu"; mentre que des de la CUP, Maria José Lecha i els seus regidors, s'ha compromès per imperatius legal i "per ètica" lluitar per la independència, el socialisme i el feminisme als Països Catalans. La majoria del PPC i C's han jurat i CiU i PSC ha promès.

Els caps de fils de BComú, CiU, C's i PPC no han renunciat a aspirar a l'alcaldia. Després de la votació secreta i en papereta dins d'una urna, el nom de Colau, sense sorpreses, s'ha cantat 21 vegades. Els suports ja anunciats eren de BComú, ERC, PSC i d'un regidor de la CUP -els altres dos han estat en suport a la vaga de Movistar i un tercer de denúncia contra la petició de presó per a sis detinguts pels incidents a Sants el 12 d'octubre del 2013. La resta han rebut el suport dels seus regidors.

En primera volta i per majoria absoluta, Colau ha acceptat el nomenament com a alcaldessa. I en parlar per primer cop ha promès emocionada i per "consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec d'alcaldessa, per imperatiu legal amb lleialtat al rei, fer respectar la Constitució, l'Estatut i la Carta Municipal de Barcelona". I ha agraït a la ciutadania haver fet "possible l'impossible".

Colau, que ha assegurat sentir "emocions fortes, nervis, il·lusió", ha assegurat que el vot pel canvi d'aquestes municipals a Barcelona ha de servir per caminar cap al "diàleg, la pluralitat, els matisos i les diferències". "Recollim el mandat ciutadà i ho reiterem per manar obeint la ciutadania", ha reblat.

Per això ha expressat el desig de mantenir una col·laboració conjunta amb la resta de forces "pel bé de la ciutat", agraint el suport als grups que l'han investit per majoria. També s'ha adreçat a Trias per agrair la dedicació a la ciutat i li ha respost a l'oferta de mà estesa que l'exalcalde li ha plantejat. "Li corresponc, sobretot pels grans temes de ciutat, en aquest diàleg ens trobarem", li ha garantit.

"Feu-nos fora", si no compleixen

Colau, que també ha reivindicat els seus orígens populars i d'activisme social, ha assegurat que és "imprescindible" establir una "nova forma de governar" on la gent sigui protagonista. "Que mai més l'ajuntament governi d'esquenes" a la gent, ha afegit en una crida a les parets de vidre.

La primera alcaldessa de la ciutat de Barcelona ha afegit també que l'"altíssima exigència ciutadana" s'ha de traduir en activació que "acompanyi" el govern municipal. Els ha demanat que siguin "crítics, que empenyin, que suggereixin i molestin" quan es desviïn del programa que els ha dut a liderar l'ajuntament. "Feu-nos fora si no fem el que hem dit que faríem i que la ciutadania ens ha dit que fem". En paral·lel, també ha fet una crida a ser conscients de la complexitat del moment i ha instat els ciutadans a "escoltar" el govern local quan els cridin a posicionar-se amb claredat. "Responeu, és un compromís en dues direccions", ha pregat.

"Sola no sóc ningú", ha afegit durant el seu discurs de més de cinquanta minuts. S'ha definit com una part petita de la ciutat i ha agraït així als que "s'han deixat la pell en un compromís inaudit, de superherois, de milers de persones que es van ajuntar fa un any" per impulsar BComú. "Que han treballat tant sense esperar res més a canvi que la victòria de la gent comú", ha apuntat.

Colau, que ha assegurat que la seva gent no són ni "ingenus ni demagogs", volen actualitzar les maneres de fer política. "No som aquí per repetir el de sempre, posarem la lupa i aixecarem catifes quan calgui per un ajuntament de vidre, transparent de veritat".

Acabar amb els rumors

L'alcaldessa de Barcelona ha enviat també un missatge als treballadors de l'ajuntament per posar fi als "rumors confusos". Ha defensat el funcionariat municipal com un cos "excel·lent i imprescindible". "És obligatori comptar amb tots vosaltres", ha afegit en un gest cap la Guàrdia Urbana. Ha apostat per treballar per millorar les condicions laborals dels treballadors i per "revertir" externalitzacions, o almenys millorar també els convenis marc.

Lleialtat institucional i dret a decidir

Minuts abans de reunir-se amb el president de la Generalitat a Palau, Colau ha enviat ja un missatge a Mas. Li ha assegurat "voluntat clara i ferma de col·laboració" i li ha garantit "lleialtat institucional" com a alcaldessa. Alhora, però, li ha exigit el mateix respecte a la ciutat: "Que Barcelona no sigui menystinguda", ha advertit reclamant recursos compromesos en sanitat i educació.

La líder de BComú ha assegurat que aniran de costat amb el Govern per reclamar les inversions a l'estat així com per millorar "la democràcia i el respecte al dret a decidir". Ha apostat un cop més per a iniciar un procés constituent català cap a la sobirania "real" . "Hi ha un amplíssim consens socials amb molts matisos" que defensa que "Catalunya ha de poder decidir el seu futur, amb respecte als territoris però des de la llibertat inqüestionable en societat democràtica", ha dit mentre de fons se sentien els aplaudiments i els crits de suport de les persones que s'han reunit a plaça de Sant Jaume per seguir en directe el ple d'investidura, que ha durat tres hores.

Finalment, Colau, que ha posicionat Barcelona en contra del TTIP i ha convidat l'alcaldessa de Madrid Manuela Carmena a la ciutat, ha erigit el seu equip com "un govern de l'alegria i l'afirmació de vida" per fer canviar l'estat d'ànim social, ha dit. "Ens han fet creure que una part en teníem la culpa, però una part cada cop creixent ens hem negat a acceptar-ho". 

I l'oposició

Abans de la intervenció de Colau, de fet, l'ara ja exalcalde de la ciutat, Xavier Trias, li ha estès la mà en els temes de ciutat. "Nosaltres volem compartir", ha dit, la Barcelona com a ciutat de cultura, creixement, benestar i innovació, educació, sense dèficit, les noves tecnologies i oberta al món, entre d'altres.

El cap de files dels republicans, Alfred Bosch, ha assegurat que aquest dissabte han defensat la Barcelona del 'sí' per "honorar-la amb enteresa i generositat" i defugir així el discurs del 'no' i les ports. "Han emergit massa cops sense prou motiu les darreres setmanes, és hora de dissipr temors infundats". A més, el republicà ha defensat el seu aval a Colau com una opció "no tant diferent" al que va investir Trias o Mas. Al seu torn, Jaume Colboni, ha apostat per refer el pacte social a la ciutat i s'ha obert al diàleg amb la resta de forces per arribar a acords cap a una ciutat "governable" i la ciutat "no s'aturi".

La presidenta del grup municipal de C's, Carina Mejías, ha assegurat que seran "exigents" en el respecte al compliment de la llei. I aquí no hi cap ni "desobeir ni promoure la desobediència", ha advertit a Colau. "Contra l'abús de poder sempre ens quedarà la justícia", ha afegit en apostar pel diàleg i l'acció de govern per modificar lleis o impulsar noves mesures.

El candidat del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que Colau "és un retorn dels tripartits més radical " i d'esquerres i ha avisat que no li faran costat per posar la ciutat al servei del full de ruta. Des de la CUP-Capgirem Barcelona, María JoséLecha, ha entonat el discurs més dur: "A partir d'ara hi ha un grup municipal per denunciar la corrupció, els ultratges i la ciutat morta", ha dit en afegir que la CUP es girarà d'esquena a l'alcaldia si hi ha "continuisme".

Finalment, Gerardo Pisarello, de Bcomú, ha animat els partits, governant o des de l'oposició, a aprendre a "manar obeint una ciutadania" que reclama participar en la presa de decisions per als problemes col·lectius. El número 2 de Colau ha demanat "no fallar" als barcelonins i ha recordat que no tenen "cap dret a frustrar l'esperança" de la gent.

En acabar la sessió constitutiva, la nova corporació municipal s'ha fet la foto de família a l'escala d'Honor de l'ajuntament abans de dirigir-se, excepte els de la CUP, a la recepció amb Artur Mas al Palau de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés