Publicado 12/08/2015 13:19

361 menors de Lleida s'han acollit des del 2008 al programa de mesures alternatives a la sanció econòmica per tinença de drogues il·

L'objectiu és prevenir i detectar precoçment casos de consum de drogues a la ciutat i poder facilitar una adequada orientació a joves i famílies

Lleida (ACN).-

Un total de 361 joves d'entre 13 i 17 anys de la cuitat de Lleida denunciats per consum o tinença de drogues a l'espai públic han acceptat, amb el suport de les seves famílies, substituir la sanció econòmica per mesures educatives en el marc del protocol que va posar en marxa la Paeria el 2008 i en qual col·laboren la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i la regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones. Aquest 2015 han estat 35 els menors que han accedit al programa. Els joves es comprometen a assistir a sessions d'orientació psicològica individual i familiar per prendre consciència dels riscos del consum de drogues i també se'ls ofereix orientació respecte a la formació i l'ocupació.L'Ajuntament de Lleida ha atès en el que portem d'any un total de 35 joves en el programa de mesures alternatives a la sanció econòmica per tinença de drogues a l'espai púbic, un projecte que pretén oferir una resposta educativa com a alternativa a la sanció econòmica que suposa el consum o tinença de drogues il·legals a l'espai públic. El programa va néixer el 2008 fruit d'un conveni pioner a Catalunya entre la Paeria, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra i està adreçat a joves menors d'edat (entre 13 i 17 anys) no reincidents. En la majoria dels casos es tracta de joves que no tenen un patró additiu a substàncies, sinó que el seu consum és bàsicament experimental i principalment lligat a l'etapa adolescent i, principalment de cànnabis. 

L'alcalde accidental de Lleida, Xavier Rodamilans, ha destacat que el projecte "serveix per prevenir i detectar precoçment casos de consum de drogues i poder facilitar, d'aquesta manera, una adequada orientació als joves i les seves famílies". Per la seva banda, el representant de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Mallada, i el dels Mossos d'Esquadra, Manel Marin, han mostrat la seva satisfacció per aquesta iniciativa, que implica "no només al jove que ha comès la falta administrativa, sinó també el seu entorn més proper".  

El protocol s'activa quan els agents de Guàrdia Urbana o dels Mossos d'Esquadra troben el cas d'alguna persona menor d'edat amb tinença o consum d'alguna droga il·legal a l'espai públic, procedint a localitzar a la família d'aquest menor.

Tot seguit, s'informa el jove i la seva família de les conseqüències del seu acte, que suposa una sanció econòmica a partir de 600 euros, i s'ofereixen mesures educatives com a alternativa a la sanció. En el cas que el menor i la família accedeixin a participar en el programa, es posen en contacte amb els professionals de la Unitat Tècnica de Promoció de la Salut de l'Ajuntament de Lleida i s'estableixen sessions d'orientació psicològica individual i familiar encaminades a valorar i prendre consciència dels riscos del consum de drogues. A més, també se'ls assessora sobre estratègies per minimitzar aquests riscos i/o abandonar el consum.

Normalment es realitzen entre 3 i 6 sessions al jove i a la seva família, depenent de cada cas, que són complementades en alguns casos amb sessions d'orientació amb educadors de joventut i/o serveis socials, per tal de proposar opcions de lleure alternatives al consum de drogues i, també, facilitar experiències de pertinença a grups de joves diferents. En altres casos, també es se'ls facilita orientació respecte a la formació i l'ocupació. Les persones reincidents en la seva infracció no es poden acollir de nou al protocol de mesures alternatives, a menys que hagi transcorregut un any des de l'última infracció.

El programa ha permès atendre, des dels seus inicis l'any 2008, un total de 361 joves amb qui s'ha treballat la percepció del risc en el consum de drogues. En altres casos, l'atenció social rebuda també ha detectat situacions de problemàtica psico-social que ha permès iniciar un treball a més llarg termini. Dels joves atesos, una vintena han estat denunciats novament després d'haver-se acollit al programa.

Paral·lelament a la realització del programa de mesures alternatives a la sanció econòmica per tinença de drogues a la via pública, l'Ajuntament de Lleida ha participat, juntament amb altres municipis i entitats, en l'elaboració de la Guia de recomanacions per a la implementació del Protocol de Prevenció sobre drogues alternativa a la sanció administrativa-Programes educatius per menors d'edat. Aquesta guia, editada pel Departament de Salut, recull les recomanacions a seguir per implementar un programa de mesures alternatives i és fruit del consens entre diferents professionals que ja estaven aplicant programes similars al seu municipi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés