Actualizado 20/10/2018 12:33

L'operador metropolità Barcelona Energia subministrarà a l'AMB i els seus serveis públics el gener de 2019

Instal·lació Fotovoltaica
EUROPA PRESS - Archivo

   Preveu que els ajuntaments metropolitans s'incorporin gradualment

   BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

   La comercializadora d'energia elèctrica pública Barcelona Energia subministrarà a partir de gener de 2019 a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i les seves empreses gestores de serveis públics, amb l'objectiu d'impulsar una transició energètica i un canvi de model i d'hàbits, fomentar la generació d'energia fotovoltaica (FV) i afavorir la generació d'energia i el seu consum.

   El vicepresident de Medi ambient de l'AMB, Eloi Badia, ha destacat que el model energètic actual és ineficient i perjudicial per a l'entorn i la salut de les persones i, a més, ha recordat que la generació d'electricitat està centralitzada, en un negoci en el qual "prevalen els interessos de les companyies per sobre de l'interès general".

   En aquest sentit, ha recordat que l'operador públic té una triple funció: com a operador local de subministrament d'energia; com a servei d'estalvi energètic i assessorament sobre tarifes i potències més adequades, i com a ens de foment de les energies renovables, a través del manteniment d'instal·lacions FV i representació dels productors en el mercat elèctric.

   Actualment, Barcelona Energia subministra a l'Ajuntament de Barcelona des de juliol de 2018, i a partir de 2019 ho farà a l'AMB, empreses gestores de serveis públics i a la ciutadania --dins dels límits legals existents--, i també contempla que altres ajuntaments metropolitans s'incorporin de forma gradual, així com les seves empreses gestores.

   En relació als serveis complementaris, la comercializadora realitzarà seguiments del consum a través de monitoratge, l'ús de calculadores energètiques i de factures "entenedores"; recomanarà canvis de tarifa i adequació de potències per reduir la despesa d'energia; facilitarà l'autoconsum i autogeneració, a més d'oferir manteniment i gestió de les instal·lacions, d'entre altres.

   Badia ha destacat que l'empresa metropolitana TERSA és l'instrument "més adequat" per comercialitzar l'energia, ja que compta amb els permisos administratius necessaris per a aquesta activitat des de finals de 2017: "Representarà l'energia que produïm i comprarà la que consumim, sense vincle entre generació i comercialització".

   SUBMINISTRAMENT A la CIUTADANIA

   L'AMB ha recordat que existeix una limitació legal per les comercializadoras públiques que volen subministrar a la ciutadania: el 80% de l'activitat ha de dirigir-se als organismes públics, i només un 20% de la seva activitat pot ser per a tercers, la qual cosa es tradueix en prop de 20.000 llars, als quals podrà proveir amb energia verda i renovable.

   "Oferirem transparència en els preus, un assessorament i acompanyament personalitzat, així com un servei d'atenció al client potent, que comptarà amb un telèfon d'assistència, i formació a clients i usuaris", ha subratllat Badia, que ha assegurat que l'operació té un baix risc econòmic per a l'administració, segons els estudis de viabilitat econòmica realitzats.

TARIFES I SERVEIS

   Badia ha explicat que s'estudia un model econòmic perquè les tarifes de les administracions i els ciutadans siguin el "més favorables" possible, i ha precisat que per als particulars la tarifa serà fixa per trams de consum, amb l'objectiu de transmetre la idea de consum racional i d'eficiència energètica.

   Segons l'AMB, Barcelona Energia també afavorirà les comunitats de propietaris i veïns que comptin amb instal·lacions d'autoconsum mitjançant plaques fotovoltaiques, tenint en compte els balanços entre energia generada i consumida.

   Així mateix, l'objectiu de l'AMB és protegir a les persones en risc d'exclusió residencial garantint el subministrament elèctric en donar compliment de la Llei 24/2015 de Catalunya, dirigida persones que no es poden acollir el bo social i que estan dins del llindar de renda fixat en la mateixa legislació.

NOU MODEL

   L'ens supramunicipal ha emmarcat aquesta mesura dins de la seva aposta per un nou model energètic, recollit en el Pla de Sostenibilitat de l'AMB de 2014, i que contempla com a prioritat l'eix d'Energia i Canvi Climàtic, i que s'ha treballat en iniciatives com la Taula Metropolitana per un nou model energètic i la Taula de Transició Energètica.

   Aquest canvi de paradigma també s'ha abordat en el marc del Pacte d'Alcaldes per l'Energia i el Clima, així com l'aprovació aquest setembre del Consell Metropolità del Pla Clima i Energia 2030, que contempla el full de ruta de la metròpolis cap a una transició energètica, en un procés que suma una nova fita amb la seva adhesió a Barcelona Energia.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés