Actualitzat 22/10/2015 16:47

Xavier Güell revela els "secrets" dels mestres romàntics

La música de la memoria', de Xavier Güell
GALAXIA GUTENBERG

MADRID, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El compositor Xavier Güell dóna el salt a la narrativa amb la seva primera novel·la 'La música de la memòria' (Galaxia Gutenberg), un viatge pels "secrets", creatius i personals, dels grans mestres de la música en el Romanticisme i amb Beethoven com a nexe d'unió de tots ells.

Güell (Barcelona, 1956) ha explicat en una entrevista amb Europa Press que es tracta d'una "obra de ficció" que assumeix aquesta primera persona narrativa per "arribar a la intimitat de cadascun dels músics".

El llibre parteix d'una trobada entre un Beethoven agonitzant amb Franz Schubert, a qui revela gran part de les seves motivacions artístiques.

A partir d'aquest primer capítol, 'La música de la memòria' és una successió de 'confessions' que indaguen en els primers traços de la inacabada Desena Simfonia de Gustav Mahler, però també en una suposada homosexualitat de Schubert o en un trio amorós entre Brahms, Schumann i la seva dona.

Preguntat sobre el fet d'indagar en aquestes vides turbulentes --en alguns casos-- dels autors, com a complement a les seves obres, Güell respon que es tractava d'una decisió "fonamental".

"Vida i creació no es poden separar, van completament unides, i no acabes d'entendre això si no tens tots els elements", ha asseverat.

A aquesta elecció, el promotor musical ha afegit la feina de la primera persona.

"Em semblava importantíssim, era una veu íntima revelant tots els seus secrets. Com a músic sempre he intentat interpretar el significat dels compositors i del meu mestre vaig aprendre que per dirigir has de canviar la teva pell per la del compositor. He volgut fer el mateix amb literatura", ha apuntat.

El salt de la música al paper també ha suposat un repte per a aquest director d'orquestra, amb desenes d'anys a la seva esquena als escenaris. El resultat ha estat una experiència "meravellosa" que l'autor compara fins i tot amb "un viatge amb LSD".

"Davant del paper estàs sol i aquesta immensa soledat et permet accedir a esferes glorioses. Dirigint mai ho estàs. La pàgina en blanc té capacitat de fer-te volar i és el gran descobriment que he tingut", ha afegit.

MÚSICA EN ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ

De fet, ha reconegut que cada vegada que concloïa un capítol ho llegia "una i una altra vegada en veu alta" a manera de partitura: "Necessito tenir imatges potents per traslladar-les als lectors.

"Haver fet paraula la música era un repte que tenia per intentar convèncer als lectors que la música és una de les experiències més apassionants", ha destacat.

Güell ha avançat que ja té emparaulat un segon llibre amb Galaxia Gutenberg que "d'alguna manera" serà també musical.

En aquesta ocasió, l'autor viatjarà a mitjans del segle XX, al camp de concentració nazi a Terezin on presos jueus van estar durant dos anys i mig interpretant música per sobreviure.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés