Actualitzat 22/10/2015 16:18

El vincle de Miró amb Mont-roig, al centre de la casa-museu Mas Miró a partir del 2016

Casa-museo Mas Miró
EUROPA PRESS

L'entorn albergarà un espai d'evocació amb allò que inspirava Miró

MONT-ROIG DEL CAMP (TARRAGONA), 24 març (EUROPA PRESS) -

La Fundació Mas Miró obrirà l'estiu del 2016, aproximadament, les portes de la casa-museu Mas Miró de Mont-roig del Camp (Tarragona)--on l'artista va passar llargues estades de manera intermitent durant 65 anys-- amb un projecte museogràfic que exalçarà el vincle emotiu i creatiu de Joan Miró amb l'entorn i plantejarà la seva influència en les seves creacions artístiques.

En roda de premsa aquest dimarts, el nét de l'artista i copropietari del Mas Miró, Joan Punyet, ha reivindicat aquesta masia com a part indispensable del món mironià, amb elements tan importants com que va ser en aquest lloc on va decidir dedicar-se a la pintura i on va materialitzar part de les seves creacions, en especial les seves primeres obres.

Punyet ha dit que tenir aquest immoble --buit i en desús els últims cinc anys-- és "com tenir la grossa de la Loteria i que ningú l'hagi anat a recollir", i ha comentat que es tracta d'una casa d'indià del segle XVIII.

La proposta museogràfica i arquitectònica, a càrrec dels estudis RCR Arquitectes, Varis Arquitectes i Estudi Toni Gironès, posarà de relleu la importància de la masia i de l'entorn en la vida i la creació artística de Miró a través de la recuperació dels espais originals i la projecció de noves zones: un aparcament, un pavelló d'accés, una botiga, espai per a tallers didàctics, un restaurant i un espai d'evocació.

Precisament, la museografia girarà entorn dels colors vermell, blau i verd predominants en l'obra mironiana i a l'entorn immediat de Mont-roig, ja que el poble, que acull una ermita rogenca, mira davant del mar blau i està inundat de garrofers verds, sobre els quals reflexionarà aquest espai d'evocació, situat entre els camps de cultiu de la finca.

En concret, el Mas s'executarà en dues fases: la primera, ja en marxa i que permetrà l'obertura al públic, passa per la museïtzació, adequació de la casa i construcció del pavelló d'accés als visitants; mentre que la segona inclourà una sala polivalent, el restaurant, l'espai d'evocació i l'aparcament, entre d'altres.

TRIANGLE DE REFERÈNCIA

Aquesta masia completarà el triangle de referència sobre l'artista format per la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca, a més de situar-se en una regió on hi ha altres atraccions com les seus de Pablo Picasso a Horta de Sant Joan i de Pau Casals al Vendrell.

Com a exemple, ha assegurat que la casa-museu de William Shakespeare a Stradford rep anualment 250.000 visitants, i que aquesta casa de Mont-roig, pertanyent a un català universal, és en si una font de riquesa per la qual ciutats com París, Londres i Nova York "es barallarien".

L'alcalde de la població, Ferran Pellicer, ha comentat que aquest projecte intenta posar de valor "el que ja té per si sol", i ha comentat que el pressupost inicial suma uns 6 milions d'euros que, esperen, arribin en part de la concessió de l'1% cultural del Govern central.

"M'agradaria que l'estiu del 2016 pogués ser una part visitable", ha explicat l'alcalde, que ho ha condicionat a l'accés als esmentats recursos, a més de l'existència d'altres aportacions públiques i privades.

El president de la Fundació Joan Miró, Jaume Freixa, ha remarcat que faltava aquesta "tercera pota natural per completar el triangle de cultura mironiana", mentre que la directora de la fundació, Rosa Maria Malet, ha avançat que a la masia es podran veure detalls que Miró va fer servir per plasmar algunes de les seves obres més cèlebres.

Va ser a Mont-roig on Miró va començar a treballar la seva obra en volum a través de la troballa de, per exemple, pedres i arrels, que l'inspiraven després en els seus treballs, ha dit Malet, tot i que ha avisat que no està previst que la masia sigui un lloc d'exposició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés