Actualitzat 16/11/2017 12:16

El Sónar envia música a l'espai per connectar amb una civilització extraterrestre

Sónar envia música a l'espai per connectar amb una civilització extraterrestre
SÓNAR

Celebra el seu 25è aniversari amb l'inici d'una sèrie de transmissions a un exoplaneta

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El Sónar, Festival de Música, Creativitat i Tecnologia ha enviat música a l'espai amb l'objectiu d'establir comunicació amb una civilització extraterrestre més enllà del Sistema Solar, en una iniciativa pionera en la història que està emmarcada en la celebració del seu 25è aniversari.

Segons ha anunciat el certamen aquest dijous en un comunicat, després de 25 anys escanejant el planeta a la recerca dels sons i idees més avançades, el festival ha girat les seves antenes cap a l'espai a través de la iniciativa interestel·lar 'Sónar Calling GJ273b'.

Es tracta de la primera sèrie de transmissions de ràdio de la Història que s'envia a un exoplaneta proper --l'Estrella de Luyten b-- que és potencialment habitable, i les primeres comunicacions es van enviar els dies 16, 17 i 18 d'octubre a través de l'antena de l'Associació Científica Europea de Dispersió Incoherent (Eiscat), situada a Noruega.

El missatge del primer enviament inclou 33 peces de música de 10 segons cadascuna, comissariades per Sónar, i creades per artistes afins al festival com Richie Hawtin, Autechre, Carsten Nicolai, Modeselektor, Laurent Garnier, Holly Herndon, Matmos, Jean-Michel Jarre, Nina Kraviz, The Black Madonna, Kate Tempest, Kode 9, Laurel Halo o Daito Manabe.

La música i missatges enviats pels diferents artistes resumeixen la vocació exploradora del festival, i es poden consultar en el web 'Sonarcalling.com', en què destaquen propostes poètiques com la gravació dels batecs del cor de la filla de Carsten Nicolai abans de néixer.

Per la seva banda, Laurel Halo ha enviat un lament poètic al crit de 'Please, save us!'; Autechre ha enviat una música feta amb els primers 449 números primers; BFlecha, una peça basada en els cicles dels ecosistemes terrestres i de tota una forma de vida, i Jarre una melodia atractiva a l'estil 'Encontres a la tercera fase'.

NOVES TRANSMISSIONS A L'ABRIL

La iniciativa, que preveu iniciar una segona fase de transmissions l'abril del 2018, ha proposat el públic l'opció de participar en la recol·lecció de missatges enviats a l'espai, que també compta amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i el Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI International).

De totes les propostes, Sónar n'escollirà tres per formar part del missatge, i els seus creadors seran convidats al festival que transcorrerà al juny, i del que en les properes setmanes es coneixeran els primers caps de cartell.

"ESTEM SOLS A L'UNIVERS?"

Per als codirectors del festival, Enric Palau, Sergio Caballero i Ricard Robles, la iniciativa sorgeix de la necessitat humana de comunicar-se i connectar, així com d'una inquietud present en totes les civilitzacions de la Història: "Estem sols a l'univers?. A Sónar, desitjaríem que no".

"A la vista de com els humans estem gestionant el planeta, potser és el moment de comunicar-nos amb una intel·ligència exterior --i esperem que superior-- per sol·licitar ajuda i consell", han afegit els directors.

ESPEREN UNA RESPOSTA EN 25 ANYS

El director de l'IEEC, Ignasi Ribas, ha confirmat l'augment exponencial de coneixement d'altres planetes de l'Univers, i ha mostrat l'emoció de l'institut de participar en aquest experiment internacional pel qual esperen una resposta.

Segons els líders del projecte han considerat que la resposta podria arribar d'aquí a 25 anys, coincidint amb el 50è aniversari del festival de música electrònica i new media art.

COMUNICACIÓ INTERESTEL·LAR

El president de METI International, Douglas Vakoch, ha celebrat participar en la iniciativa, i ha significat: "Sónar és un líder mundial a explorar la interfície de creativitat i tecnologia, complementant l'èmfasi de la institució en la ciència de la comunicació interestel·lar".

L'Estrella de Luyten b --també coneguda com GJ273b-- és una estrella vermella que es troba a la constel·lació Canis Minoris, a una distància de 12,4 anys llum de la Terra, i va ser anunciada a principis del 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés