Actualitzat 22/10/2015 16:16

Rigola adapta la "meravellosa" novel·la 'Incerta glòria' al teatre

Incerta glòria
DAVID RUANO/TNC

BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

El director de teatre Àlex Rigola ha sintetitzat la filosofia continguda en la "meravellosa" novel·la 'Incerta glòria', del català Joan Sales en una adaptació teatral que podrà veure's a la Sala Petita al Teatre Nacional de Catalunya del 20 de maig al 14 de juny, en una producció del teatre i la productora Heartbreak Hotel.

'Incerta glòria' és "una novel·la que no te l'acabes" sobre la Guerra Civil, un retrat cru sobre els excessos dels dos bàndols, a través de la narració de la vida al front i a la rereguarda a partir dels diferents punts de vista de tres joves amics que van combatre junts, alhora units i separats pel seu amor cap a dues figures femenines.

En roda de premsa aquest divendres, el director teatral ha explicat que va llegir la novel·la fa uns deu anys i va quedar captivat en veure com la Guerra Civil és un catalitzador perquè els personatges es facin preguntes, de manera que ha fet una adaptació "amb molta reflexió, molts diàlegs i síntesi", davant de les, aproximadament, 700 pàgines del llibre.

"REGAL ESCÈNIC"

Rigola ha remarcat que és una obra que toca molts temes i que el repte ha estat sintetitzar-la, de manera que la seva proposta no és una obra teatral a l'ús, "sinó regalar escènicament una part d'aquesta novel·la, que és meravellosa".

En l'escenografia, Rigola no desitjava reproduir espais reals, sinó que ha optat per donar força a la literatura i que els personatges dialoguin i narrin sense la representació d'aquests espais: "Nosaltres (el teatre) hem donat un primer pas, el segon el farà el cinema reproduint-ho tot físicament, però el teatre si alguna cosa pot permetre's és deixar una part d'abstracció".

Per aquesta raó, els espectadors podran veure tres instal·lacions que "no són purament racionals, sinó que tenen alguna cosa màgica", i que a més aporten aire i refresquen cadascuna de les parts de la narració.

EN TRES ACTES

Amb tres hores i mitja de durada i mantenint la forma epistolar original "interessantíssima", la proposta està dividida en tres parts ben diferenciades --també escenogràficament-- que plantegen diferents visions de la guerra a l'espectador a partir de les mirades d'uns personatges sobre altres.

"En tota la peça hi ha molta filosofia", ha dit Rigola citant la importància del pensador Sören Kierkegaard, que fa afirmar a Sales que l'individu pot escollir i prendre les seves pròpies decisions, i que no és la naturalesa humana sinó l'individu el que decideix, tot i que això produeixi angoixa i sigui també un camí cap a la mort.

Aquesta concepció mobilitza diverses dimensions humanes, com l'estètica, l'ètica i la religió, que són abordades de la mà dels diferents personatges: "Sales parteix de l'individu i de la seva pròpia història, com si hagués decidit partir del coneixement del si mateix per explicar-se filosòficament".

Això culmina en un gran viatge per als espectadors que, ateses les característiques filosòfiques del discurs, Rigola ha preferit situar a la Sala Petita: "Tot i que aquesta adaptació és una operació nacional digna d'anar a la Sala Gran, es tracta d'una adaptació èpica que demanava en les converses dels personatges tant en el front com a la rereguarda una certa contenció i espais petits".

Amb nou actors, Rigola ha apuntat que és la primera vegada que fa "un salt" i que els protagonistes de la seva obra no són de la seva generació; l'elenc està compost per Nao Albet --que també posa la banda sonora--, Andreu Benito, Marcel Borràs, Aina Calpe, Joan Carreras, Laia Duran, Toni Mira, Pau Roca i Mar Ulldemolins, una generació que arriba molt preparada, ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés