Actualitzat 21/02/2018 12:21

Retiren d'Arcomadrid l'obra de Santiago Sierra 'Presos políticos'

Muntatge 'Presos políticos' ARC Junqueras
Europa Press

IFEMA justifica la retirada en entendre que "la polèmica generada perjudica la visibilitat" del conjunt de l'esdeveniment

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

La polèmica obra de Santiago Sierra 'Presos políticos', que s'anava a exposar a Arcomadrid, que s'inaugura aquest dimecres 21 de febrer, ha estat retirada, segons han confirmat a Europa Press fonts de la galeria Helga de Alvear, on s'exposava.

En qualsevol cas, l'obra --una peça única formada per 24 retrats valorada en 80.000 euros-- ha estat ja venuda, segons ha pogut saber Europa Press, que també ha constatat que, al voltant de les 10.00 hores d'aquest dimecres, un operari estava tapant amb un corró de pintura blanca els forats ocasionats per la retirada.

Per la seva banda, des d'IFEMA han explicat que havien sol·licitat a la Galeria Helga de Alvear la retirada de l'obra de l'artista Santiago Sierra, petició a la qual ha accedit.

En un comunicat, la institució firal precisa que, "des del màxim respecte a la llibertat d'expressió, entén que la polèmica que ha provocat en els mitjans de comunicació l'exhibició d'aquestes peces, està perjudicant la visibilitat del conjunt dels continguts que reuneix ARCOmadrid 2018".

"Per tant, és la seva responsabilitat, com a organitzadora, tractar d'allunyar del seu desenvolupament els discursos que desviïn l'atenció del conjunt de la fira" ja que, com reitera, IFEMA persegueix amb ARCOmadrid "configurar una fira comercial d'abast internacional, amb un objectiu de foment del col·leccionisme, fent prevaldre garantir la tornada de la inversió i esforç que fan les galeries participants".

L'obra retirada es componia de fotografies pixelades de fins a 24 persones amb una breu explicació dels motius pels quals havien estat empresonats.

Entre aquests 'presos polítics' es troben els empresonats Oriol Junqueras, president d'ERC, i els líders de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

A més, es reconeixen altres noms com els del dirigent del SAT, Andrés Bódalo, els detinguts per la "batussa nocturna" d'Altsasu o els titellaires detinguts el 2016 per la seva obra 'La bruja y Don Cristóbal'.

Totes les persones que apareixen en l'obra no tenen nom, sinó un número assignat; no obstant això, els peus de cada foto són prou explicatius.

Un portaveu de la mateixa ha assenyalat que Helga de Alvear porta dècades al món de l'art i sap al que s'exposa, al mateix temps que ha recalcat que no és la primera vegada que Santiago Sierra causa revolada amb una de les seves obres.

En aquest sentit, ha precisat a Europa Press que el tema tractat era "molt candent" i l'artista l'havia volgut expressar així: "No és gens nou ni per a Helga ni per a Santiago Sierra", insisteixen.

En el cas de Junqueras, l'artista parla d'una situació que es produeix "després dels esdeveniments entorn del referèndum" d'independència i "després de la decisió d'aplicar l'article 155 de la Constitució Espanyola".

"L'Audiència Nacional va condemnar a presó incondicional i sense fiança l'exvicepresident català al costat de vuit exconsellers de la Generalitat. Només un d'ells va poder eludir la condemna amb una fiança de 50.000 euros. Van ingressar a les presons d'Estremera i Alcalá Meco", resa el text.

En el cas de Sànchez i Cuixart, parla de "membres actius en la convocatòria de les concentracions per la votació del referèndum d'independència".

"Acusats per descomptat del delicte de sedició pública amb el risc de reiteració delictiva i destrucció de proves, se'ls condemna a presó incondicional i sense fiança", afegeix.

ANDRÉS BÓDALO, ELS TITELLAIRES I ALTSASU

En una altra imatge, explica la situació del pres Andrés Bódalo, a la presó malgrat que "els vídeos presentats per la policia únicament mostren aquesta persona amb un megàfon intentant mitjançar en el xivarri".

Per als titellaires, recorda que es tractava d'una funció que "representava la policia acusant falsament de delictes de terrorisme una bruixa per portar una pancarta amb el missatge 'Gora Alka-Eta'".

I pel que fa a la "batussa" d'Altsasu, on diversos guàrdies civils van ser suposadament agredits, recorda que les penes sol·licitades per la fiscalia arriven els 372 anys i mig de presó.

Totes aquestes persones estan acompanyades per les imatges d'altres presos 'polítics' entre els quals es troben activistes del 15-M, membres d'Egin, els acusats de fer explotar una bomba en la Basílica del Pilar a Saragossa o els detinguts en el desallotjament del Palau Alòs el 2006, documentat en el treball 'Ciutat Morta'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés