Actualitzat 22/10/2015 16:58

PHotoEspaña mira cap a Amèrica Llatina en la seva 18a edició

PhotoEspaña
PHOTOESPAÑA

MADRID, 18 maig (EUROPA PRESS) -

PHotoEspanya 2015 ha complert la majoria d'edat i en aquesta XVIII edició, que es farà del 3 de juny al 30 d'agost, se celebraran diverses mostres monogràfiques amb la mirada posada a Llatinoamèrica amb el lema comú 'Nos vemos acá', tal com han explicat aquest dilluns els organitzadors d'aquesta trobada fotogràfica durant la presentació.

PHotoEspanya, organitzat per La Fábrica, portarà als diversos punts en els quals s'organitza aquest festival noms com Lola Álvarez Bravo, Tina Modotti, Mario Cravo Neto, Julio Zadik, Manuel Carrillo, Korda, Luis González Palma, Ana Casas Broda, Mariela Sancari, Pau Errázuriz, Graciela Iturbide, Pedro Meyer, Regina José Galindo, Martín Chambi i Miguel Río Branco.

La directora de PHotoEspanya, María García Yelo, ha estat l'encarregada de revelar les mostres i activitats d'aquesta edició que, seguint el canvi en la temàtica, que des de l'any passat es va centrar en motius geogràfics, viatja d'Espanya a l'Amèrica Llatina, amb la finalitat d'oferir una perspectiva més profunda tant d'alguns dels artistes amb més renom de l'altre costat de l'Atlàntic, com d'alguns aspectes socials.

En total, el festival presenta 101 mostres de 395 artistes comissariades per especialistes com María Wills, Alexis Fabry, el col·lectiu Hydra, Alona Pardo i Elias Redstone, James Oles, Alejandro Castellote, Oliva María Rubio, María Millán, Stuart A. Ashman, Julio César Abad Vidal, Lucía Chiriboga, Eliett Cabezas, Andrés Asturias i La Silueta.

A més, i com a novetat, la població conquense de Huete s'uneix a Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Cuenca, Getafe, Lanzarote, Móstoles i Saragossa com a seu, i tindrà seus convidades a Cascais, Lisboa, Bogotà, Londres, Panamà, París i Sao Paulo, tal com ha assenyalat García Yelo.

En concret, entre la multitud de propostes destaquen l'exposició que el Cercle de Belles Arts dedica a l'obra de Lola Álvarez Bravo, una de les fotògrafes mexicanes més prolífiques del segle XX i figura clau del renaixement artístic postrevolucionari del país, gràcies a les col·leccions fotogràfiques de la Fundació Televisa.

Per la seva banda, la Fundació Loewe presenta a la seva seu madrilenya al carrer Serrano el treball de Tina Modotti, fotògrafa i intel·lectual d'apassionant biografia amb un reduït llegat d'imatges capturades en la seva majoria a Mèxic durant gairebé sis anys. Alhora, el Reial Jardí Botànic-CSIC acull l'obra del fotògraf guatemalenc Julio Zadik; el Museu Cerralbo presenta una de les facetes més desconegudes de Korda en l'exposició 'Retrat femení', produïda pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; Bank of America Merrill Lynch presenta una selecció dels fons de la seva Col·lecció al voltant de la figura del 'Mestre Mexicà' Manuel Carrillo al Museu Lázaro Galdiano.

MIRADA CONTEMPORÀNIA DES D'AMÈRICA

Alhora, el Reial Jardí Botànic-CSIC acull la primera retrospectiva a Europa del brasiler Mario Cravo Neto, amb fotografies urbanes de Nova York i Salvador de Bahía i les seves representatives tasques d'estudi; l'Espai Fundació Telefònica organitza 'Constel·lacions de l'intangible', amb més de 200 obres de Luis González Palma, un dels autors més destacats de la fotografia llatinoamericana contemporània.

A aquestes mostres se sumen també les mirades col·lectives que ofereix Centre Cibeles: 'Latin Fire. Altres fotografies d'un continent 1958-2010. Col·lecció Anna Gamazo d'Abelló', una selecció d'un dels patrimonis de fotografia llatinoamericana més importants d'Europa que mostra, a part de més de 180 obres d'aproximadament 60 artistes, facetes poc conegudes de la fotografia llatinoamericana; i també 'Desvelar i detonar. Fotografia a Mèxic,ca. 2015', organitzada per la Fundació Televisa i Conaculta/Centre de la Imatge, amb la col·laboració de la Secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic i AMEXCID, que revisa la producció fotogràfica del Mèxic actual a través de 52 autors que obren el debat sobre la imatge fotogràfica contemporània.

També hi haurà espai per a la fotografia espanyola: la Comunitat de Madrid organitza dues exposicions de dos grans creadors: Chema Madoz presenta el seu treball més recent a la Sala Alcalá 31, mentre que Enrique Meneses és el protagonista d'una gran retrospectiva, la primera després de la seva mort, en el Canal d'Isabel II. Per part seva, Matadero Madrid ofereix la visió contemporània de Florentino Díaz, que reflexiona sobre la història d'Europa en l'últim segle inspirant-se en el llibre de Walter Benjamin, 'El llibre dels passatges', així com una mostra dels treballs dels guanyadors del Premi Descobriments PHE.

La directora de Festivals i Exposicions de La Fábrica, Claude Bussac, ha destacat durant la seva intervenció les activitats creades entorn d'aquest festival que ja s'ha consolidat, com ara el màster PHotoEspaña o Transatlàntica, que durant diversos anys s'ha centrat en la creació fotogràfica a llatinoamericana, de la qual ara el mateix festival es nodreix.

Per la seva banda, el president de La Fábrica, Alberto Anaut, ha posat de relleu la celebració d'aquesta XVIII edició, un èxit que és, segons ha destacat, "col·lectiu" i que obeeix a la implicació de diverses institucions que han fet possible que el festival s'hagi mantingut en peu tot i la crisi. En aquest sentit, ha assenyalat que amb això es trenca el tòpic que els espanyols "només valen per a gestes individuals o esportives". "Aixecar la bandera de la fotografia i que onegi en tants llocs és resultat d'un esforç col·lectiu", ha subratllat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés